Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vianoce aké tu ešte neboli! Decembrová Voľba sládkov tentoraz nebude len o výnimočnom pivnom zážitku, ale aj o pomoci. Každým vypitým pohárom pivného špeciálu African Coffee Stout totiž prispejete k záchrane vymierajúcich nosorožcov v Afrike.  

Plzeňský Prazdroj posledným špeciálom v tomto roku pomôže dobrej veci. Sládkovia z Plzne spolu so Safari pivovarom z mesta Dvůr Králové nad Labem uvarili pivný špeciál African Coffee Stout. Prepojenie s Afrikou pritom nie je náhodné – Safari pivovar sídli priamo v areáli českého Safari parku v Dvůr Králové nad Labem, ktorý sa špecializuje na chov afrických zvierat a najmä na prežitie nosorožca bieleho severného.

Pomôcť má aj spolupráca so sládkami Plzeňského Prazdroja. „Časť výťažku z predaja špeciálneho piva African Coffee Stout poputuje na záchranu kriticky ohrozeného nosorožca. Na svete žijú posledné dve samice tohto druhu, ktoré patria práve tejto zoo. Tá ich na africký kontinent poslala spolu s dvoma samcami, ktorí už ale bohužiaľ uhynuli. Ich jedinou nádejou na prežitie je tak umelé oplodnenie samíc a následná starostlivosť o ne,“ vysvetlil sládok Safari pivovaru Jan Kylberger, ktorého s Prazdrojom nespája len táto netradičná spolupráca. V plzeňskom pivovare sa totiž kedysi vyučil.

Za záchranu nosorožcov bojujú sládkovia špeciálnou várkou piva. Zdroj_Plzeňský Prazdroj Slovensko

Za záchranu nosorožcov bojujú sládkovia špeciálnou várkou piva. Zdroj_Plzeňský Prazdroj Slovensko

Plzeňský Prazdroj a Safari pivovar prispejú na projekt záchrany nosorožcov bielych severných z každého vypitého litra piva African Coffee Stout, ktorý spoločne uvarili. Možnosť pomôcť bude mať aj verejnosť, a to tým, že si prídu vychutnať decembrový špeciál do zhruba 200 podnikov po celom Slovensku.

Presné informácie o decembrovej Voľbe sládkov nájdu priamo v podnikoch na stojančekoch na stoloch a v ďalších propagačných materiáloch. „Teší ma, že uvarením decembrového špeciálu môžeme nielen urobiť radosť ľuďom v podnikoch, ale zároveň pomôžeme tomu, že sa zvýši šanca na prežitie ohrozených nosorožcov. Môžeme s hrdosťou povedať, že každé pivo z decembrovej Voľby sládkov pomáha,“ dodáva sládok Dan Urban z Plzeňského Prazdroja.

Ako vznikol africký pivný zázrak?

Sládkovia sa pri vzniku receptu inšpirovali krajinou pôvodu kriticky ohrozeného nosorožca bieleho severného. Uvarili preto African Coffee Stout, čierne pivo s hustou hnedou penou a jemnou chuťou s náznakom čokolády. „Má intenzívnu kávovú vôňu, ktorú získal vďaka pridanej africkej fair trade káve. Vybrali sme odrodu, ktorá sa pestuje v Keni. Na čiernom kontinente má pôvod aj použitá odroda chmeľu African Queen,“ uzavrel Dan Urban.

Značky: