Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Za školské potreby si v porovnaní s predchádzajúcim rokom priplatíme. Rodičia ich zvyknú nakupovať na poslednú chvíľu, mnoho vecí zháňajú dokonca až v septembri. Zlatým obdobím pre papiernictvá však nie je iba začiatok školského roka, ale aj vianočné obdobie.

Za výbavu pre školáka si opäť priplatíme. „Z najnovších údajov Štatistického úradu SR vyplýva, že veľká časť školských potrieb medziročne zdražela. Školský zošit v priemere o 4 %, poznámkový blok  formát A4 či ceruzka o viac ako 7 % a guľôčkové pero o 9 %. Približne štvorpercentné navýšenie ceny sa dotklo aj pastelových farbičiek a výkresov,“ hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Z prieskumu Poštovej banky z roku 2017 vyplynulo, že za zošity väčšina rodičov utratí do 20 eur, podobnú sumu na začiatku školského roka investujú aj do peračníka a ďalšiu dvadsaťeurovú bankovku vytiahnu pri úhrade písacích potrieb. „Školské potreby pre jedno dieťa tak spolu s prezuvkami stoja od 50 do 150 eur. Skoro tretina opýtaných pritom pociťuje, že výdavky na školské potreby sa z roka na rok zvyšujú,“ dodáva hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Čím viac školopovinných detí v rodine, tým väčšia záťaž pre rozpočet. Najnákladnejší bývajú prváci. „Pre deti, ktoré idú do prvej triedy, rodičia kupujú skôr klasické aktovky s detskými motívmi. Mnohí ale uprednostnia školské plecniaky, ktoré sú univerzálnejšie a deti ich môžu využiť viac rokov. Dnes už nie je jedno ani to, či je prvák pravák alebo ľavák. Ergonómia je v dnešnej dobe dôležitá. Čoraz viac rodičov uprednostňuje perá, ktoré sú odlíšené pre ľavákov a pravákov a majú ergonomický úchop. To isté platí aj pre ceruzky,“ približuje Emília Kratochvílová, šéfka maloobchodného predaja spoločnosti TSV PAPIER, ktorá prevádzkuje sieť predajní Titi Papiernictvo. Priemerná cena základných školských potrieb pre prváka sa podľa nej  pohybuje v rozmedzí od 45 eur a viac v závislosti od vybraných značiek. K tomu treba pripočítať cenu tašky a peračníka, čiže sumu 65 eur a viac.

„Na tento typ výdavkov by rodičia mali myslieť v dostatočnom predstihu, nakupovať školské potreby radšej po častiach, aby za ne nemuseli zaplatiť naraz veľkú sumu peňazí. Začiatok školského roka nie je ani z finančného hľadiska jednoduchý, a preto je jedným z benefitov pre zamestnancov Poštovej banky vrecúško pre prváka, ktoré obsahuje všetky základné školské pomôcky na výtvarnú výchovu,“ hovorí Lýdia Žáčková.

Návštevu papiernictva za účelom prípravy školských pomôcok si však nechávame na poslednú chvíľu. Z údajov Poštovej banky vyplýva, že najsilnejšími mesiacmi týchto špecializovaných predajní sú august, september a december. „Kým  napríklad vo februári 2018 a 2019 naši klienti zaplatili v papiernictvách za bežný spotrebný materiál ako sú zošity, perá, ceruzky a podobne, v priemere necelých 10 eur, v auguste to bolo viac ako 16 eur. V septembri tam utratili takmer 12 eur, čo je tiež viac, než vo väčšine ostatných mesiacov,“ konštatuje L. Žáčková.

Jej slová potvrdzuje aj Emília Kratochvílová zo siete predajní Titi Papiernictvo. „Keďže deti dostávajú zoznam potrieb na konci predchádzajúceho školského roka, sú rodičia, ktorí robia nákup v predstihu na niekoľkokrát. Väčšina si to ale necháva na poslednú chvíľu,“ vysvetľuje. V predstihu sa podľa jej slov nakupujú skôr školské tašky a peračníky, prípadne boxy na zošity. V auguste si rodičia zvyknú spomenúť predovšetkým na vrecká na prezuvky, zošity, perá a pastelky. V septembri zas dokupujú „drobnosti“ ako obaly na učebnice a zošity.

Platí pritom, že školské potreby viac nakupujú ženy ako muži. Do obchodu často prídu spolu s deťmi a nechajú ich, aby si vybrali pomôcky podľa svojho vkusu.  Aj podľa údajov Poštovej banky do papiernictiev zavíta trikrát toľko žien ako mužov. Na školské pomôcky pre deti však nemyslia iba rodičia, ale aj ich dedkovia a babky. V papiernictvách sa realizujú najmä počas predvianočných nákupov. V tomto mesiaci sa počet kartových transakcií v týchto predajniach, realizovaných z účtov seniorov, dokáže oproti bežným mesiacom roka aj strojnásobiť. Podobné je to aj so sumou minutých peňazí.

Významný nárast je cez Vianoce badateľný aj z klasických bežných účtov, nie je však taký výrazný ako pri senioroch. Zákazníci Poštovej banky v decembri 2018 zaplatili kartou v papiernictvách za tovar viac ako 50 miliónov eur, v apríli toho istého roku to bolo necelých 20 miliónov.

Značky: