Viete, čo je inteligentná domácnosť? Viete, aké zariadenia sú na našom trhu dostupné a čo všetko dokážu? Viete, čo všetko je možné vo vašej domácnosti ovládať cez smartfón/web a aké procesy je možné plne zautomatizovať? Ak ste minimálne na jednu z týchto otázok nedokázali odpovedať, tak ste na správnom mieste.

Inteligentným domácnostiam sa venujeme permanentne, čím prichádza aj stále viac otázok od vás, čitateľov, ako čo funguje a pod. A tak sme sa rozhodli, že pre vás pripravíme seriál o inteligentných domácnostiach a ich možnostiach, v ktorom sa dozviete všetky podstatné informácie. Seriál bude rozdelený na viac častí, pričom tá prvá ja zameraná na riadiace jednotky (RJ). Tie sú totiž základným pilierom celej inteligentnej domácnosti. Riadiaca jednotka komunikuje s vami a so všetkými kompatibilnými zariadeniami, automatizuje rôzne procesy a to všetko, samozrejme, na základe vašich pokynov, nastavení a vytvorených automatizácií. Vitajte!

Na začiatok ešte pár slov o tom, načo inteligentná domácnosť slúži

Nejde iba o to, že môžete z gauča alebo z práce na diaľku ovládať svetlá pomocou smartfónu alebo si v niektorých prípadoch meniť nastavenie vykurovania. Hlavné výhody spočívajú v tom, že si môžete nastaviť, aby sa vykurovanie automaticky prispôsobovalo premenným, ako je – otvorené okno, počasie alebo denná doba a deň. Alebo si jednoducho nastavíte, aby sa v noci automaticky zaplo malé svetlo, keď potrebujete ísť na záchod. Ale keď sa ráno zobudíte, tak sa zapne veľké svetlo, automaticky a zníži teplota a vytiahnu sa žalúzie.

Toto je iba pár základných príkladov využitia inteligentných domácností. Možností využitia je oveľa viac a záleží najmä na vašej kreativite a na tom, aké riešenie si vyberiete, resp. čo potrebujete. Niektoré riešenia ponúkajú obmedzené možnosti nastavení, iné majú oveľa väčší potenciál. Okrem samotných potrieb sa veľa odvíja aj od ceny samotného zriadenia, resp. tvorby základnej alebo pokročilej inteligentnej domácnosti.

V prvej časti vám predstavíme tie najzaujímavejšie riadiace jednotky, ktoré sme testovali a poznáme ich funkčnosť. Zariadenia sme rozdelili do troch skupín – základné riešenie, pokročilé riešenia a profi riešenie. Všetky systémy sú inštalovateľné do existujúcej domácnosti, resp. stavby, nejde o stavbu inteligentnej domácnosti od základu, súbežne s výstavbou. Dobré je však vedieť, že niektoré z nižšie predstavených systémov sa dokážu vyrovnať aj tým najdrahším „káblovým“ riešeniam, ktoré treba inštalovať od základu.

Tento seriál vám prinášame v spolupráci so spoločnosťou SmarterHOME.sk

Chcem začať využívať vymoženosti smarthome – základná automatizácia

Homee

Homee je stavebnica, ktorú si nakombinujete podľa vašich predstáv, pričom dokáže komunikovať so všetkými najpoužívanejšími bezdrôtovými protokolmi: Wi-Fi, Z-Wave, Z-Wave Plus, ZigBee a EnOcean. Takýmto spôsobom môžete kombinovať zariadenia s viacerými protokolmi a spoločne ich ovládať jedným systémom. Skutočne výborné riešenie, ktoré nás oslovilo svojimi možnosťami, ale aj rýchlym a jednoduchým nastavením.

Homee sa skladá z viacerých častí. Ide o malé magnetické kocky, ktoré sa na seba ukladajú. 1 kocka = 1 bezdrôtový protokol, pričom je vždy základom a komunikačnou jednotkou (RJ) Homee Brain Cube. RJ sa pripája k domácej Wi-Fi sieti, pričom dokáže komunikovať aj so zariadeniami s Wi-Fi protokolom. Následne je možné dokúpiť Z-Wave, ZigBee alebo EnOcean modul v závislosti od toho, aké zariadenia chcete ovládať. Na začiatku to môže byť Z-Wave modul a ak si neskôr zaobstaráte zariadenia so ZibBee protokolom, jednoducho si dokúpite potrebný modul, pripojíte a používate. Nič viac netreba nastavovať. Samotná inštalácia má iba niekoľko krokov. Prvé nastavenie je najjednoduchšie realizovať cez mobilnú aplikáciu Homee, ktorá je dostupná pre iOS a Android zariadenia zdarma. Po otvorení aplikácie naskenujete QR kód zo zariadenia, pripojíte sa na Wi-Fi sieť, ktorú Homee vytvorilo a zadáte nové prístupové údaje – mail/heslo.

Ďalším krokom je pomenovanie zariadenia a pripojenie na domácu Wi-Fi sieť. To je všetko, v tomto momente je možné pridávať zariadenia, ktoré chcete ovládať. Výhodou je možnosť ovládania všetkých zariadení vzdialene, mimo domácej Wi-Fi siete. Komunikácia je dôsledne zabezpečená a zaujal nás fakt, že Homee nespolupracuje s externým cloudom, ale základný modul, Brain Cube je sám o sebe malý cloud, ktorý drží všetky dáta a údaje v bezpečí, vo vašej domácnosti. Pridané zariadenia ovládať samostatne, skupinovo alebo vytvoriť tzv. homeegramy (scény).

Scény nie sú také prepracované ako napr. v systéme Fibaro, ale v zásade im nič podstatné nechýba. Vždy vytvárate podmienky, na základe ktorých pracujú ďalšie zariadenia. Scény sa môžu spúšťať aj na základe aktuálneho počasia, a taktiež je možné nakonfigurovať Homee na spúšťanie externých služieb za pomoci IFTTT. Možnosti scén závisia od pripojených zariadení a vašej vynaliezavosti, resp. potreby. Okrem aplikácie je možné celý systém ovládať aj cez webové rozhranie.

Homee Brain Cube, Cena: Od 129 Eur

Vera Edge

Ak hľadáte lacnejšie, ale dobre použiteľné riešenie inteligentnej domácnosti, Vera Edge môže byť správnou voľbou. Je to samostatná Z-Wave riadiaca jednotka, s ktorou môžete spárovať, resp. ovládať rôzne kompatibilné moduly a zariadenia. Vera Edge využíva jednoduché webové rozhranie, cez ktoré systém konfigurujete, ale nechýba ani prepracovaná aplikácia, ktorá je dostupná pre iOS a Android zariadenia zdarma. Samozrejmosťou je vytváranie pokročilých scén, ktoré môžu byť viazané aj na aktuálnu polohu používateľa, čo je výhodou. Toto zariadenie je aj základný bezpečnostný systém, ktorý vám oznámi každú neočakávanú zmenu vo vašej domácnosti. Samotné zariadenie je jednoduché na inštaláciu, ako aj na obsluhu. V prevádzke dokáže byť do niekoľkých minút, pričom je potrebné vytvoriť používateľský profil.

Po vytvorení profilu sa dostanete na základnú plochu vašej domácnosti. Nasledujúce kroky sú individuálne, pričom záleží od toho, čo od zariadenia očakávate, resp. aké zariadenia pridáte. Pridávanie nových zariadení je jednoduché, stačí prejsť do sekcie Devices, kliknúť na ikonu Add device, vybrať typ zariadenia a následne nájsť v zozname konkrétny produkt. V tejto sekcii chýba vyhľadávanie, ale zariadenia sú zoradené abecedne. Ďalej záleží na používateľovi, čo od konkrétneho smarthome riešenia požaduje.

Najčastejšie je to tvorba scén, teda spustenie viacerých zariadení za sebou na základe podmienok. Ak máte dostatok modulov, môže to v praxi vyzerať takto – odídete z domu > po vyjdení z určitej zóny sa vypnú všetky svetlá > zatiahnu sa rolety > spustí sa alarm > zníži sa teplota na kúrení. Predtým než prídete domov sa teplota na kúrení zvýši > deaktivuje sa alarm > vytiahnu sa rolety > prípadne sa spustí hudba a príprava horúceho nápoja. Kreativite sa tu medze nekladú. Záleží iba na tom, čo požadujete, či chcete výhradne šetriť, zabezpečiť domácnosť alebo iba ovládať všetky z pohodlia smartfónu.

Aplikácia Vera ponúka takmer totožné možnosti ako webové rozhranie, ale má aj niečo navyše. Je tu položka „Geofencing“, v ktorej si z mapy vyberiete vašu lokalitu a jej okruh, pričom jej pridelíte meno, napr. dom, práca a pod. To znamená, že zariadenia zohľadňujú to, v akej lokalite sa aktuálne nachádzate. Poloha sa preberá z vášho smartfónu a funguje to veľmi dobre. Nechýbajú ani notifikácie, ktoré môžu byť interné alebo zasielané na mail, pričom vždy vidíte celú históriu aktivácie/narušenia jednotlivých modulov. K dispozícii je aj jeden USB-A vstup, do ktorého môžete pripojiť 3G modem, ktorý automaticky nabehne v prípade výpadku domáceho internetu. Ak by bol dostupný aj batériový zdroj, tak by to bolo kompletné, ten však nie je. VeraEdge má z časti otvorený operačný systém, čiže je možné inštalovať pluginy alebo rozšírenia k rôznym typom zariadení a doplnkov.

Vera Edge, Cena: 147,99 Eur

Základ mi nestačí, chcem niečo viac – pokročilá automatizácia

Fibaro Home Center Lite (FHCL)

Riadiaca jednotka Fibaro Home Center Lite je pomerne miniatúrne zariadenie, ktoré ponúka veľa možností. Aby všetko fungovalo, ako v prípade každej riadiacej jednotky, je potrebný prístup k internetu a spojenie riadiacej jednotky s routerom alebo modemom za pomoci ethernetového kábla – RJ45. Komunikácia medzi riadiacou jednotkou a všetkými modulmi prebieha cez bezdrôtový protokol Z-Wave. Pridávanie samotných zariadení je jednoduché, čo platí aj o samotnom prostredí. FHCL sa vie správať ako bežná RJ, ale aj pokročilé zariadenie, ktoré môžete do detailu konfigurovať. Pokročilé nastavenia sa riešia cez webové rozhranie, bežné procesy o ovládanie je pomocou aplikácie Fibaro, ktorá je pre Android a iOS zariadenia dostupná zdarma.

Home Center Lite disponuje výkonným hardvérom schopným rýchlo a efektívne kontrolovať, riadiť a monitorovať zariadenia vo vašej domácnosti. Samozrejme, na diaľku, odkiaľkoľvek na svete cez mobil alebo tablet. A to aj bez potreby vytváranie statickej IP adresy. Všetko funguje na báze Cloudu. Pod kontrolou môžete mať osvetlenie, kúrenie, rôzne senzory, elektrické zariadenia v domácnosti, IP kamery, rolety, žalúzie, ale aj multimédia a rôzne iné zariadenia podľa potreby. Tie môžete následne spájať do rôznych scén a vytvárať premenné, na základe čoho sa budú v postupnosti riadiť ďalšie zariadenia.

FHCL má integrovaný systém merania a sledovania spotreby elektrickej energie. Informácie a dáta zbierané zo Z-Wave zariadení, ktoré merajú aktuálnu spotrebu elektrickej energie, spracováva softvér HC Lite. Následne všetky tieto informácie zobrazuje v podobe rôznych grafov a štatistík. Spotrebu elektrickej energie v domácnosti tak môžete mať pod kontrolou a efektívnejšie šetriť. Fibaro Home Center Lite uchováva všetky informácie o zmenách v domácnosti. Viete tak napr. kedy prišli vaše deti domov zo školy, ako dlho bol zapnutý televízor alebo svetlo v izbe a pod. Výhodou tohoto zariadenia je aj možnosť rozšírenia o prídavné moduly. Pridať môžete modul záložnej batérie alebo GSM modul pre zaistenie neustáleho prístupu na internet. S FHCL sme boli počas dlhodobého testu veľmi spokojní a patrí medzi našich favoritov v pomere cena/výkon.

Fibaro Home Center Lite, Cena: 279 Eur

Homey

Homey je novinka, ktorá zamiešala karty na poli inteligentných domácností, resp. dostupných riadiacich jednotiek. Najväčšou výhodou tohoto zariadenia je, že vie komunikovať s viacerými bezdrôtovými protokolmi. Je to tzv. multiprotokolová riadiaca jednotka, ktorá komunikuje so zariadeniami – Z-Wave, Zigbee, WiFi, Bluetooth, 433MHz, 868MHz, IR a NFC. Okrem toho je to otvorená platforma, do ktorej pribúdajú stále nové funkcie a možnosti ovládania všemožných zariadení. Homey kombinuje všetky bezdrôtové a inteligentné zariadenia do jedného ľahko použiteľného a inteligentného systému.

Spustenie tohoto zariadenia je veľmi jednoduché, nakoľko ho stačí pripojiť k elektrickej sieti a následne na domácu Wi-Fi sieť. Samotné ovládanie je trošku zložitejšie, ale v zásade nejde o nič, čo by ste sa nevedeli za pár dní naučiť. Pridávanie jednotlivých modulov a zariadenie prebieha jednoducho, stačí vyhľadať plugin od daného výrobcu zariadenia v zozname a produkt pridať. Šťastie môžete skúsiť aj bez toho a jednoducho kliknúť na tlačidlo pridať zariadenie, často ho vyhľadá a pridá automaticky.

Ovládanie systému, ale nie pridávanie modulov, je možné cez aplikáciu Homey, ktorá je pre Android a iOs zariadenia dostupná zdarma. Pokročilé ovládanie, pridávanie zariadení a podrobné nastavenie scén a premenných sa vykonáva pomocou aplikácie/programu pre PC alebo MAC. Samozrejmosťou je možnosť okamžitého ovládania odkiaľkoľvek, mimo domácej siete, bez potreby vytvárania pevnej IP adresy.

Zariadenia sa do tohoto systému pridávajú pomerne jednoducho a následne je na vás, akú automatizáciu vytvoríte, resp. potrebujete. Automatizácia sa v tomto prípade vytvára v položke – Flows. Pomocou ľahko použiteľného editora scén (Flows editor) môžete vytvárať rôzne pravidlá a premenné. Jednoducho presúvate jednotlivé položky do sekcií a nastavujete ich činnosť, ktorá má byť automaticky spustená po vašom príkaze. Nechýba ani možnosť hlasového ovládania a prehrávania hudby cez toto zariadenie, ktoré má integrovaný reproduktor a viacsmerový mikrofón. Homey spolupracuje s 8 rôznymi bezdrôtovými technológiami a komunikuje s tisíckami zariadení, čo je jeho najväčším benefitom. Samozrejme, pokiaľ nepočítame dizajn, ktorý je nadmieru podarený. Je to guľa, ktorá má v strede RBG lunetu, jej svietivosť je možné nastaviť.

Homey, Cena: 299 Eur

Som náročný a viem, že TOP riešenia my budú prinášať úžitok a radosť, dlhodobo! To najlepšie, čo môže riadiť vašu domácnosť 

Pokročilé riešenia inteligentných domácností nie sú masovou záležitosťou. Dôvodom sú ich špecifické vlastnosti, náročnejšia inštalácia, ale aj to, že tieto produkty vám neponúkajú na každom kroku a v každej druhej reklame. Väčšinou ide o špecializované spoločnosti, ako napr. SmarterHOME, ktoré majú presne určené zameranie – riešenia pre inteligentné domácnosti. Najväčší rozdiel je v samotných zariadeniach, ktoré nie sú také jednoduché a väčšinou nefungujú na princípe plug and play. Vyspelejšie sú aj riadiace jednotky a ponúkajú obsiahle možnosti prispôsobenia.

Ich zakomponovanie a inštalácia nemusí byť prioritne záležitosťou pre firmy a odborníkov, ale nie je ani prispôsobená pre začiatočníkov. Pokročilé riešenia vyžadujú pokročilého používateľa, ktorý má nejakú predstavu o tom, ako by mala jeho domácnosť fungovať, čo všetko chce zautomatizovať a aký z toho bude mať úžitok. Pravdou je, že v tomto segmente už nejde iba o ovládanie žiaroviek, zásuviek alebo získavanie informácií o tom, či niekto otvoril dvere. V tomto prípade je nutnosťou, aby všetko na seba nadväzovalo a ponúkalo pridanú hodnotu. A viete čo je na tom najlepšie? Do takého riešenia sa dá zakomponovať takmer všetko! Bezdrôtové moduly sa v tomto prípade zväčša inštalujú do pôvodnej elektroinštalácie, čo vyžaduje skúseného používateľa v rámci elektroinštalácií alebo inštaláciu za pomoci elektrikára.

Fibaro Home Center 2 (FHC2)  

Z-Wave riadiaca jednotka pre inteligentnú domácnosť, FHC2, je to najlepšie, čo je v tejto kategórii zariadení na trhu dostupné. Samotné zariadenie má prémiové spracovanie z hliníku a dostatočne výkonný hardvér na to, aby zvládlo aj tie najnáročnejšie procesy. Základom je procesor Intel Atom (1,6 GHz), ktorému sekunduje 1 GB operačnej pamäte RAM + 4 GB MLC Recovery Disc (záloha systému/obnova) a 2 GB SLC disk (systém). To najpodstatnejšie je však samotný softvér, jeho možnosti a intuitívne ovládanie.

FHC2 je oproti menšiemu bratovi, Fibaro Home Center Lite, podstatne výkonnejší a ponúka bohatšie možnosti automatizácie domácnosti. Samotná inštalácia a nastavenie systému môže byť jednoduché, ale aj zložité. Záleží iba na tom, koľko a akých zariadení chcete ovládať, resp. mať neustále pod kontrolou. FHC2 ponúka okrem ovládania bežných Z-Wave zariadení aj možnosť pridať špecifické virtuálne zariadenia, využívať GEO lokalizáciu a zisťovanie prítomnosti jednotlivých členov domácnosti a podľa toho riadiť rôzne zautomatizované procesy alebo jednotlivé zariadenia.

Takýmto spôsobom dokážete všetky procesy riadiť podľa aktuálnej situácie, ktorá môže mať vždy iný priebeh, ale výsledok rovnaký. Napr., ak máte nastavenú kompletnú automatizáciu vykurovania, tak tá sa dokáže prispôsobovať podľa toho, kde sa nachádzate, zvyšovať/znižovať teplotu alebo pri vetraní vypínať kúrenie. Ak sa ochladí, zavrú sa strešné okná, zvýši sa teplota vykurovania a vy prídete z práce do pripraveného prostredia, a to bez toho, aby ste museli niečo riešiť. Raz nastavíte, dlho užívate. Takéto procesy sa dajú vykonávať so všetkými pripojenými zariadeniami, ktorých môže byť vďaka rôznym modulom a podpore externých zariadení skutočne veľa.

FHC2 je možné ovládať vzdialene a mať všetko pod drobnohľadom. Pokročilé nastavenia sa vykonávajú cez webové rozhranie, základné a samotné spúšťanie rôznych modulov a scén cez aplikáciu Fibaro, ktorá je pre Android a iOS zariadenia dostupná zdarma. Nechýba ani možnosť prezerania histórie vykonaných akcií, kontrola spotreby jednotlivých zariadení, ale aj kompletnej domácnosti atď. Bežnou, ale nutnou funkciou je príjem PUSH, SMS a emailových notifikácií podľa používateľského nastavenia. FHC2 je to najlepšie, čo môžete vašej (inteligentnej) domácnosti dopriať. Najväčším benefitom je, že to môže byť jednoduché zariadenie na základnú automatizáciu domácnosti alebo nadštandardné riešenie, ktoré vyžaduje dávku skúsenosti a zručnosti pri programovaní a nastavení všemožných zariadení. FHC2 spraví z bežnej domácnosti vesmírnu loď.

Fibaro Home Center 2, Cena: 599 Eur

Bonus – pre skalných používateľov Apple zariadení je tu HomeKit

Ak ste používateľom/kou Apple zariadení a nechcete tento ekosystém za žiadnych okolností opustiť, pričom by ste si radi vytvorili a ovládali vlastnú inteligentnú domácnosť, tak existuje riešenie aj pre vás. Volá sa HomeKit a pochádza z dielne Apple. Tento systém však nemá konkrétnu riadiacu jednotku, v základe ho ovládate iPhonom a keď máte záujem vytvárať pokročilé automatizácie, tak budete potrebovať iPad, Apple TV alebo HomePod.

Tieto zariadenia sa totiž vedia správať ako riadiaca jednotka. Ak ich chcete takýmto spôsobom využívať, musia byť neustále vo vašej domácnosti, zapnuté a pripojené na internet (Wi-Fi). Tento systém môžeme označiť ako – skladačka, teda systém, ktorý rozširujete postupne podľa toho, čo potrebujete alebo čo vás postupom času zaujme. Toto riešenie je jednoduché, funkčné a v dnešnej dobe je pre tento systém dostupných množstvo zariadení. Kompatibilné zariadenia musia mať označenie „Works with Apple HomeKit“. Ešte donedávna ich nebolo veľa, ale v poslednej dobe je Apple benevolentnejší, zmenili sa určité pravidlá a takýchto zariadení sa objavuje čoraz viac.

Celý systém funguje veľmi jednoducho. Komunikácia medzi zariadeniami prebieha cez Bluetooth a pridávanie nových zariadení je až prekvapivo ľahké. Každý kompatibilný produkt má v balení špeciálny kód, ktorý cez aplikáciu domácnosť a pomocou fotoaparátu, naskenujete alebo opíšete. V tomto momente je zariadenie pridané. Ďalší krok je jeho pomenovanie, priradenie k príslušnej domácnosti a miestnosti. Pozor si treba dať na jednu vec – ak tento kód nemáte, tak je zariadenie nepoužiteľné. Vyžiadať nový sa dá iba od výrobcu, a to je zdĺhavý proces. Pri používaní špecifických produktov, ako napr. FIBARO moduly, Philips HUE zariadenia alebo NETATMO termostaty a pod. je dobré siahnuť aj po aplikáciách od jednotlivých výrobcov, ktoré budú nápomocné v prípade softvérových aktualizácií jednotlivých zariadení. Samotné ovládanie je však cez jednotnú aplikáciu – Domácnosť.

V systémovej aplikácii Domov (Home), ktorá je predinštalovaná v každom iOS zariadení, si vytvoríte domácnosť, ktorú pomenujete podľa potreby, pridáte zóny, rôzne miestnosti a následne k nim priradíte dostupné zariadenia. Domácností môže byť viacero. Ak napr. využívate toto riešenie doma, ale aj na chate, tak si to jednoducho rozdelíte, aby ste mali vo všetkom prehľad. Medzi nevýhody tohto systému patrí komunikácia výhradne cez Bluetooth, ktorá má svoje limity v rámci dosahu. V bežnej domácnosti by to však nemal byť problém.

Ak nemáte k dispozícii centrum domácnosti, tak využijete iba okamžité ovládanie zariadení v rámci domácnosti a základné scény.  Ak centrum domácnosti máte, tak využijete aj pokročilú automatizáciu. To znamená, že zariadenia sa budú správať na základe podmienok. Podmienky môžu byť rôzne. Napríklad ak senzor zachytí v čase od 22.00 h do 6.00 h pohyb, tak zapne svetlo na chodbe a upozorní nielen mňa, ale podľa nastavenia aj iného príslušníka, resp. používateľa, s ktorým ovládanie domácnosti zdieľame. Automatizácia sa môže spustiť aj na základe toho, kto z členov príde domov alebo naopak, domov opustí. Systém v okamihu rozpozná (podľa zariadenia) kto prišiel, čomu prispôsobí správanie zariadení alebo upozorní rodičov, že Mirko prišiel domov zo školy.

Výhodou tohto systému je kompatibilita a možnosť ovládania naprieč celým Apple ekosystémom – iOS, watchOS, tvOS a po novom už aj macOS. Domácnosť viete ovládať aj za pomoci virtuálnej asistentky Siri, čo je benefitom. Môžete jej napr. prikázať, aby zhasla všetky svetlá v domácnosti – „Hey Siri, turn off all lights“.

Zariadenia pre Apple HomeKit, Cena: Od 40 Eur

Partnerom seriálu začíname s inteligentnou domácnosťou je SmarterHOME, oficiálny distribútor značky FIBARO a produktov pre domácu automatizáciu.

V e-shope spoločnosti SmarterHOME.sk nájdete aj všetky vyššie uvedené zariadenia.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE