Ako to bude s vykurovaním od nového roka? Budeme mať dosť plynu? Z hľadiska elektriny sme údajne sebestační. Asi sa chcete pripraviť aj na takéto možnosti.

Jednou zo šikovných možností, ako prekonať nie len krátkodobé problémy s vykurovaním môže byť práve smart ohrievač AENO, ktoré zaisťuje konvekčné a aj infračervené vykurovanie, naviac s ovládaním cez mobilnú aplikáciu.

Ohrievač AENO AGH1S Premium Eco SmartZdroj: TOUCHIT.sk
Dizajn ohrievača AENO AGH1S Premium Eco Smart s tvrdeným sklom

Inštalácia

Zdrojom energie je elektrina, ale nie je to priame vykurovacie teleso, je to skutočne infražiarič. Umiestniť sa dá na stôl, možno aj na zem, ale ideálne je ho inštalovať na stenu – vtedy má väčší tepelný výkon. Na stene môže byť v horizontálnej alebo vertikálnej polohe. Výhodou je, že vám stačí len elektrická zásuvka. Netreba montovať žiadne potrubie, rozvody tepla, ani rúbať drevo. Ak chcete položiť vyhrievacie teleso na stôl, na inštaláciu nepotrebujete žiadne špeciálne nástroje. Skrutky aj nožičky sú vyhotovené z eloxovaného hliníka, na spodku držiakov sú gumené držiaky.

Ohrievač AENO AGH1S Premium Eco SmartZdroj: TOUCHIT.sk
Namontované nožičky pre inštaláciu na stôl alebo na zem

Ak sa rozhodnete pre inštaláciu na stenu, treba na to vŕtačku, kladivo, skrutkovač a trochu šikovnosti. Ale nie je to nič komplikované, niečo ako keď vešiate na stenu obraz. Ohrievač má hmotnosť 8,9 kg.

Ohrievač AENO AGH1S Premium Eco SmartZdroj: TOUCHIT.sk
Držiaky na inštaláciu na stenu

Bezpečné riešenie

Tento spôsob vykurovania funguje rýchlo po zapnutí, nijako nesmrdí a dá sa ľahko premiestniť na iné miesto (ak nie je inštalovaný na stene). Tiež sa tu pri zohrievaní nespaľuje kyslík, nevysušuje sa vzduch a ani nefúka vzduch v rámci miestnosti.

Ohrievač AENO AGH1S Premium Eco SmartZdroj: TOUCHIT.sk
Pri teste sme na povrchu panelu namerali teplotu cez 90 °C

Kvôli bezpečnosti je tu aj snímač naklonenia a detekcia pádu, tiež je tu ochrana proti prehriatiu. AENO AGH1/2S Premium Eco Smart ohrievač sa dodáva v bielej a čiernej farbe, vpredu je tvrdené sklo a celý panel je hrubý len 11 mm. Vykúrite s ním miestnosť s plochou do 30 m2. Elektrický odber pri vyhrievaní je 700 W, spotreba je od 160 do 700 Wh. Pri bežnej miestnosti sme dosiahli zvýšenie teploty z 20 °C na 24 °C za 3,5 hodiny.

Ohrievač AENO AGH1S Premium Eco SmartZdroj: TOUCHIT.sk
Ovládací prvok, ktorý umožňuje aj manuálne ovládanie

Ovládanie cez mobilnú aplikáciu

Ideálne ovládanie je pomocou mobilnej aplikácie. Ak chcete, dá sa spustiť aj bez nej, ale musíte poznať farebný význam jediného tlačidla. Je to ale pomerne intuitívne – zelené svetlo znamená, že vykurovanie prebieha, ale to pocítite aj na tom, že panel je teplý.

Ohrievač AENO AGH1S Premium Eco SmartZdroj: TOUCHIT.sk
Rozhranie mobilnej aplikácie pre nastavenie teploty a režimu práce

Počas vyhrievania sa určite nedotýkajte panelu, pri teste sme namerali teplotu okolo 90 °C. Môže to byť od 60 do 120 °C. V aplikácii nastavujete teplotu v miestnosti od 0 °C do 40 °C. Treba si ale uvedomiť, že tento ohrievač dokáže naozaj len vyhrievať, nedokáže chladiť.

Mobilná aplikácia sa pripája pomocou Bluetooth a Wi-Fi pripojenia a je to spôsob ako ovládať infrapanel šikovne. Podmienkou pripojenia k mobilnej aplikácii je teda Wi-Fi sieť v danej miestnosti. V mobilnej aplikácii máte možnosť nastavenia želanej teploty a panel ju v miestnosti udržuje.

Ohrievač AENO AGH1S Premium Eco SmartZdroj: TOUCHIT.sk
Monitorovanie elektrickej spotreby pri ohrievaní

Okrem toho mobilná aplikácia umožňuje aj monitorovať elektrickú spotrebu a hneď tak budete vedieť, čo vás stojí vykurovanie. Výhodou je, že elektrická spotreba v prípade infrapanelu je minimálne o 30 % menšia ako pri klasickom elektrickom vyhrievači s podobným tepelným výkonom. Inými slovami, pri tomto zariadení niečo aj ušetríte.

Ohrievač AENO AGH1S Premium Eco SmartZdroj: TOUCHIT.sk
Nastavenie časovača

V mobilnej aplikácii môžete nastaviť aj časovač, ohrev sa potom vypne po stanovenom počte hodín. Výhodné je to pri zohrievaní vtedy, ak viete, že o nejaký čas odídete alebo už budete v posteli. Takisto je možné nastaviť aj rutiny – zapnutie v stanovený čas a vypnutie. Čo vám umožní automatické zapnutie ráno v stanovené dni, keď vstanete z postele.

Vyhodnotenie

Celkovo ide o riešenie, ktoré vám pridá pokoj v duši. Budete mať istotu tepla, pokiaľ budete mať prístup k elektrickej energii.

Ohrievač AENO AGH1S Premium Eco SmartZdroj: TOUCHIT.sk
Ohrievač AENO AGH1S Premium Eco Smart

Ideálny je do kancelárií, do obývacích miestností, kúpeľní, hodí sa aj na chatu a pod. Pochvaľovať si ho budú aj alergici, balenie produktu je z recyklovaného papiera.

Cena: 249 eur

Zapožičal: Aeno

Kde kúpiť

Viac informácií o produkte

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.