Ktohovie, koľko politikov drží a nakupuje kryptomeny.

Erik Thedéen, riaditeľ švédskeho úradu pre finančný dohľad a Björn Risinger, riaditeľ švédskej agentúry životného prostredia, hovoria o vysokých energetických nárokoch v súvislosti s kryptomenami. Portál Euronews prináša informácie o tom, že Švédsko sa snaží vyjednať s Európskou komisiou sprísnenie podmienok pre ťažbu kryptomien. Vo voľnom preklade, zakazovať čo sa dá.

Reštrikcie pre ťažbu kryptomien majú byť zároveň jednou z výraznejších možností ako dosiahnuť klimatickú dohodu z Paríža. Na portáli sa ďalej uvádza, že medzi mesiacmi apríl a august bola spotreba pre ťažbu Bitcoinu tak veľká, ako spotreba 200 000 domácností v severských krajinách. Náročnosť celej ťažby spôsobuje koncept Proof of Work, na ktorom beží ťažba BTC aj Etherea. Ethereum sa však pripravuje na koncept Proof of Stake, ktorý má byť energeticky menej náročný a zároveň sa zrýchlia transakcie. Problémom PoW je že náročnosť výpočtu (ťažby) narastá s počtom blokom overených transakcií.

Príkladov, ako ukázať, že ťažba je energeticky náročná, je niekoľko. Na webe Euronews sa hovorí, že na vyťaženie jedného BTC by elektrické auto mohlo spraviť 1,8 milióna kilometrov. Situácia sa nijako výrazne za posledné mesiace nezmenila, preskupili sa však sily. To znamená, že po zákaze ťažby v Číne sa ťažiari presunuli na „starý kontinent“ či už do Európy alebo Blízkeho Východu. Dopad pre planétu to bude mať rovnaký, viac to pociťujeme teraz, keďže na území EÚ sa ťaží viac. Tiež ale treba upovedomiť, že ťažiari využívajú obnoviteľné zdroje energie a ich ekologický dopad nie je najhorší.

Zdroj: Euronews

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.