Vo svete akumulátorov a bateriek, no najmä istej nezávislosti od priamej elektrickej energie, sú zdroje UPS nevyhnutnosťou.

Používajú sa nielen na ochranu napájania serverov, ale aj pri napájaní bežných zariadení v kancelárii.

Aký zdroj UPS použiť pri vybranej počítačovej konfigurácii zistíte aj na tejto stránke – www.outervision.com/power-supply-calculator. Detailne dokážete zvoliť vašu konfiguráciu CPU, pamätí, zdroja a ďalších komponentov na výpočet parametrov, ktoré by váš UPS zdroj potreboval.

Podľa typu UPS zdroja dokážete do neho zapojiť aj predlžovaciu zásuvku a mať tak napríklad stále elektrickú energiu pre nabíjanie smartfónov, tabletov, alebo na to, aby vám fungovala stojacia lampa. Možnosti takýchto zdrojov sú veľké a záleží na vašich potrebách. Nepotrebujete kupovať ani drahé niekoľko stoeurové modely. Postačí pokojne model za 100 eur, ktorý umožní po dobu jednej hodiny napájať rôzne elektrospotrebiče, svetlo, a to až do takej miery, že až na výnimky (možno okrem kopírky a tlačiarne) bude všetko fungovať ako bez výpadku energie.

FSP Fortron FP 1000

fsp1000_web2016_3_nowat

Ideálna voľba do menšej kancelárie, kde potrebujete zálohovať napájanie štyroch zariadení. Zdroj nie je vhodný na napájanie laserových tlačiarní a skenerov. Výrobca to dôrazne neodporúča. Najmä pri laserových zariadeniach je totiž vysoký nárazový prúd. UPS zdroj sa dodáva vo viacerých konfiguráciách, my sme mali najvyššiu kapacitnú verziu. Nedá sa spravovať cez počítač, no to nie je nevýhodou. Je to vlastne samostatné zariadenie, ktoré umožní napájať štyri zariadenia. Má klasické zásuvky s uzemnením. My sme napájali monitor aj notebook. Zdroj má kapacitu 1000 VA / 600 W a podporuje rôzne napäťové varianty zásuviek, takisto má automatickú detekciu vstupnej frekvencie. Na výstupe takisto 50 / 60 Hz s odchýlkou 1 Hz. Zariadenie s príkonom 120 W umožní prevádzkovať po dobu 20 minút a obsahuje v sebe dva akumulátory.

Tento konkrétny zdroj je kompatibilný aj s inými UPS v tejto sérii, no v tomto sú až dva. Cena náhradného akumulátora je 12,50 eura. Na nabitie do 90 % kapacity potrebujete zhruba 6 hodín. V prípade, že nastane výpadok elektrickej siete, zariadenie pípa v intervale 10 sekúnd. Takisto signalizuje preťaženie zdroja a inú poruchu. Na prednej strane je tlačidlo na zapnutie a tri signalizačné LED diódy. Hlučnosť pod 40 dB je bežne akceptovateľná hlučnosť. V preklade zo znamená, že je vhodné zdroj umiestniť pod stôl a pri bežnom kancelárskom ruchu ho nebudete počuť.

Na tomto modeli sa nám páčilo dimenzovanie produktu. Teda, nie je to objemná UPS-ka, zároveň postačí na dostatočne dlhé napájanie zariadení v sieti. Ak potrebujete, dokážete si takto zálohovať nielen dva stolné počítače s monitormi, ale aj internetový modem. To v prípade, že používate v kancelárii LTE kombinovaný modem. V prípade, že výpadok prúdu nie je v celom objekte alebo ulici, poslúži aj na zálohované napájanie routera.

Hodnotenie

+ kompaktný model, cena, lacné akumulátory

– bez pokročilej konfigurácie

Cena: 92,90 EUR

FSP Fortron Champ Tower 1K

FSP_1K_web2016_3_nowat

Toto je UPS-ka na náročnejšie využitie s možnosťou správy cez počítač. Okrem USB portu má aj RS232 rozhranie. Nechýba displej na prednej strane, ktorý informuje o stave nabitia akumulátora, stave napájania a využití zásuviek, vyťaženia, informácie o zlyhaní atď. Nechýba zvuková signalizácia. Zariadenie má kapacitu 1000 VA / 900 W. V tomto prípade má zvýšený rozsah podporovaných frekvencií na vstup aj výstupe. Nabitie na 90 % kapacity je aj v tomto prípade do 6 hodín. Silnou stránkou je práve konfigurácia cez webové rozhranie.

V základnej schéme je vidno všetky parametre zdroja s informáciami o aktuálnom stave akumulátora, jeho kapacite a odhadovanom čase dokedy bude schopné napájať pripojené zariadenia. Na výstupe nie sú klasické zásuvky, ale typicky počítačové, ako pri napájaní napríklad počítačových zdrojov. Nechýba informácia o teplote zdroja a ďalšie signalizácie. Rozhranie slúži aj na definovanie, po akom čase sa má vypnúť. To je vhodné napríklad na to, aby sa nevybilo úplne a malo dostatok rezervnej energie, napríklad na napájanie počítačov v režime spánku.

Ak teda pripojíte zariadenia do UPS modulu, môžete im cez operačný systém nastaviť automatický prechod do úsporného režimu. To je bežná súčasť systémov, ktoré sa po určitom čase prepnú do takéhoto režimu v prípade výpadku elektrickej energie. Zníži sa spotreba, no stále budú napájané. Ideálne je to najmä pri nočných výpadkoch, a teda hlavne v čase, keď nemáte možnosť byť na mieste výpadku. Samozrejmosťou je potom notifikácia na email o vybraných stavoch, ktoré nastali. Je na používateľovi, ktoré alarmy si povolí. Výhodou je, že pri udalostiach, ktoré vyslovene nevyžadujú pozornosť, nebudete zahlcovaní správami a nebudete počúvať nepríjemné pípanie.

Hlučnosť je v tomto prípade vyššia, aj v bežnom kancelárskom ruchu budete zdroj resp. ventilátor počuť. Pravidelné testovanie akumulátora môžete naplánovať, a to v presných časových intervaloch. No a takisto je možné definovať vyše dvadsať udalostí, na ktoré budete upozornení, či už na diaľku alebo vyskakovacím oknom z webového rozhrania. Funkcia Wake on LAN umožňuje nastaviť MAC adresy zariadení, pre ktoré aplikujete tieto nastavenia. Nastavenia sú dostupné aj v českom jazyku. Náhradný akumulátor stojí v prípade tohto modelu 25 eur.

Hodnotenie

+ spôsob správy cez počítač, kompatibilita napätia na výstupe

– žiadne podstatné

Cena: 169 EUR

Verdikt touchIT

FSP Fortron FP 1000 je model pre jednotlivca alebo do kancelárie na zálohovanie vybraných zariadení. Vďaka klasickým štyrom zástrčkám s podporou uzemňovacieho kolíka ho môžete použiť prakticky akokoľvek. FSP Fortron Champ Tower 1K je zdroj pre náročnejšie, ideálne serverové použitie. Je určený pre profesionálne využitie ani nie tak cenou, ako možnosťami.

Zapožičal: AGEM Computers

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.