Aplikáciu Signal na šifrovanú komunikáciu schválil americký senát.

Senát Spojených štátov schválil Signal na používanie vládnymi zamestnancami. Správa prišla v liste od senátora Rona Wadena, ktorý je rešpektovaným advokátom v oblasti ochrany súkromia.

Zdôraznil presvedčenie, že Signal je aplikácia bez tzv. backdoorov, teda zadných vrátok. Vláda by mala prijať opatrenia na to, aby mohli zamestnanci takúto aplikáciu používať, než z nej mať strach.

Ďalej sa vyjadril, že už dlho hovorí o tom, že šifrovanie je dôležitou ochranou kybernetického zabezpečenia. Vláda by mala šifrovanie používať a nie sa snažiť ho regulovať alebo zakazovať.

Jeho vlastná webová stránka používa od roku 2015 šifrovanie HTTPS. Bola tak zároveň prvou stránkou v senáte, ktorá mala implementovaný protokol SSL na zabezpečenie prenosu dát.

Aplikácia Signal využíva end-to-end šifrovanie medzi dvomi zariadeniami. Nie tak ako iné aplikácie, ktoré síce šifrovaný spoj používajú, no v prípade potreby vie poskytovateľ zistiť dešifrovanie kľúče.

Signal od Open Whisper Systems je považovaná za jednotku medzi aplikáciami na šifrovanie textu, obrazu alebo videa a súkromných telefonátov.

Problémom doteraz bolo to, že pracovníci pracujúci v blízkosti vládnych organizácií boli viazaní inými pravidlami na uchovávanie dát. Takto nebolo jasné do akej miery uchovávať údaje hoci šifrované o digitálnej komunikácii zamestnancov.

Minulý rok sa stal prípad, kedy FBI požadovala po spoločnosti Apple, aby do telefónov dávala backdoor, ktorý by umožnil odomknutie zašifrovaného telefónu.

CEO Apple, Tim Cook, tomuto náporu odolal a zamietol požiadavku FBI. Tá sa potom obrátila na izraelskú firmu, aby sa do telefónu útočníka dostala. Tim Cook aj naďalej pokračuje vo svojom presvedčení a nehodlá do telefónu zaviesť softvérový ekvivalent rakoviny.

Stiahnite si:

Google Play
App Store

Zdroj: MacRumors

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.