Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V Spojenom kráľovstve je mnoho našich krajaniek a krajanov, ktorí zvažujú návrat domov.

Americká obchodná komora v Slovenskej republike a IT Asociácia Slovenska (ITAS) v spolupráci so Slovenským veľvyslanectvom v Spojenom kráľovstve organizujú druhú návštevu Londýna, určenú pre všetky Slovenky a Slovákov, ktorí zvažujú návrat na Slovensko a hľadajú uplatnenie na slovenskom pracovnom trhu. Podujatie podporuje Business Service Center Forum, ktoré zastupuje 30 významných zamestnávateľov v oblasti centier zdieľaných služieb s takmer 33 000 zamestnancami.

Stretnutie, ktoré sa uskutoční 30. januára na slovenskom veľvyslanectve v Londýne v podvečerných hodinách od 17.00 do 21.00, bude zamerané na ponuku konkrétnych pracovných miest a všetkým, ktorí uvažujú o návrate domov, poskytne priestor na diskusiu s predstaviteľmi zamestnávateľov o aktuálnych kariérnych perspektívach.

Slovenky a Slováci žijúci v Spojenom kráľovstve budú mať unikátnu možnosť osobne sa zoznámiť s konkrétnymi pracovnými príležitosťami od popredných zamestnávateľov na Slovensku. Spolu s predstaviteľmi Americkej obchodnej komory v SR a ITAS, ktorí budú promovať pracovné ponuky svojich členov, do Londýna zamieria aj zástupcovia firiem AT&T, IBM, O2, Medirex Group či neziskového združenia Nexteria.

Po minuloročných úspešných návštevách Londýna, Dublinu a Kodane ide už o štvrtú akciu zo série stretnutí Work in Slovakia – Good Idea!, vďaka ktorej sa zamestnávateľom na Slovensku podarilo na slovenské ambasády v Spojenom kráľovstve, Írsku a Dánsku pritiahnuť okolo 350 ľudí. Približne 20 z nich sa už rozhodlo vrátiť na Slovensko a prijať pracovnú ponuku, pričom aktuálne prebiehajú pracovné pohovory o konkrétnych pracovných ponukách s ďalšou stovkou záujemcov.

Podľa prezidenta Americkej obchodnej komory v SR Gabriela Galgóciho otázka nestojí tak, či sú Slovenky a Slováci pripravení na návrat na Slovensko, ale či je na ich návrat pripravená krajina. „Investícia do talentov je kľúčová. V čase globálneho súperenia o tých najšikovnejších je povinnosťou Slovenska zabojovať minimálne o svojich šikovných a kvalifikovaných krajanov a aj preto má zmysel táto opakovaná iniciatíva. Pracovný trh na Slovensku sa dynamicky mení a ponúka perspektívnu prácu s vysokou pridanou hodnotou. IT spoločnosti a centrá zdieľaných služieb na Slovensku hľadajú talenty pre svoje projekty a tímy a ponúkanými pracovnými podmienkami priamo konkurujú tým v Londýne, Dubline, Kodani či Berlíne,” dodal G. Galgóci.

„Slovenské firmy, ako aj pobočky medzinárodných spoločností na Slovensku nielen z oblasti IT, sú pripravené ponúknuť Slovákom zo zahraničia veľmi zaujímavé pracovné ponuky a vedia oceniť jednak ich kvalitné jazykové znalosti, ale aj schopnosť vytrvať v nových a nezriedka náročných pracovných pozíciách. Som presvedčený, že príklad Sloveniek a Slovákov, ktorí sa vďaka našej iniciatíve za posledný rok vrátili z európskych krajín, budú nasledovať i ďalší,“ uviedol pred cestou do Londýna prvý viceprezident ITAS Mario Lelovský.

O iniciatíve Work in Slovakia – Good Idea!

Iniciatíva vznikla v roku 2019 v rámci Digitálnej koalície ako spolupráca Americkej obchodnej komory v SR, IT Asociácie Slovenska, Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a s podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Cieľom iniciatívy je motivovať Slovenky a Slovákov pracujúcich v zahraničí k návratu domov a v spolupráci s významnými zamestnávateľmi na Slovensku im predstaviť atraktívne pracovné ponuky v odvetví IT, centrách zdieľaných služieb či v zdravotníckom sektore, ktoré adekvátne ohodnotia ich talent, skúsenosti a schopnosti.

Značky: