Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

 Slovensko má len 12 platobných terminálov na 1000 obyvateľov a spolu s Nemeckom sa v rebríčku európskych krajín umiestnilo na posledných dvoch miestach. To znamená, že platiť  bez hotovosti v peňaženke môže byť pre zákazníka problém. Naopak len s vašou platobnou kartou môžete pokojne vyraziť na nákup alebo za zábavou v turistických destináciách ako sú Grécko, ktoré má 72 terminálov a Španielsko so 46 terminálmi na 1000 obyvateľov. Vyplýva to z údajov spoločností Global Payments a Mastercard.

Susedné Česko je na tom v porovnaní so Slovenskom podstatne lepšie. Radí sa v počte terminálov k európskemu priemeru, čo je približne  27 zariadení na 1000 obyvateľov. Rovnako sú na tom Poliaci a Chorváti. V Maďarsku sa približujú s 22 terminálmi k európskemu priemeru.

Možnosť platby kartou sa obchodníkom vyplatí – až 18 % nárast obratu

„Platobná karta je dnes primárnou metódou platenia pre väčšinu slovenskej populácie. Kartou bolo vlani vykonaných už 59 % všetkých transakcií. Mohlo by to byť až 75 %, keby v 16 % prípadov zákazníci nenarážali na nemožnosť platiť kartou u obchodníkov. Avšak aj toto číslo sa za posledných päť rokov výrazne zmenšilo,” hovorí Michal Čarný, generálny riaditeľ Mastercard Česká republika a Slovensko. “Dokonca nemožnosť platiť kartou od nákupu odradí rovné dve tretiny držiteľov kariet. Z našich výskumov jednoznačne vyplývajú aj výhody pre obchodníkov. Po zavedení terminálu sa im totiž zvýši obrat v priemere o 12 až 18 percent,“ dodáva Michal Čarný.

V Grécku a južnej Európe sú na platbu kartou pripravení najlepšie

V celej južnej Európe sú platobné terminály veľmi populárne. Výrazne vyššie množstvo terminálov súvisí najmä s miestnou politikou obchodníkov, ktorí žijú z cestovného ruchu.

„V krajinách ako Grécko, Španielsko či Taliansko majú obchodníci hneď niekoľko terminálov od rôznych poskytovateľov. Ich dostupnosť je totiž jednoznačnou výhodou najmä pre turistov,“ hovorí obchodný riaditeľ Global Payments Erik Brinkáč.

Priekopníkov v bezhotovostných platbách či bezhotovostnej ekonomike nájdeme na opačnej strane Európy – v severských krajinách, ako sú Fínsko či Nórsko alebo Lotyšsko.

Nemecko, Slovensko a Rakúsko sú v počte platobných terminálov na chvoste

Nemecky hovoriace krajiny sú – rovnako ako Slovensko – v porovnaní so zvyškom Európy, veľmi pozadu. „V nemecky hovoriacich krajinách sa potom stretávame ešte s ďalšou zvláštnosťou. Stále je možné naraziť na predajne prijímajúce iba karty Maestro, čo je veľký problém najmä pre zahraničných turistov a návštevníkov,“ vysvetľuje Brinkáč. Situácia sa podľa neho ale zlepšuje najmä v Rakúsku, ktoré je viac orientované na turizmus.

Počet terminálov sa však neustále zvyšuje aj vďaka technológiám

Okrem tlaku spotrebiteľov majú na náraste počtu terminálov najväčšiu zásluhu nové technológie, ako sú terminály v mobile. „Našu aplikáciu GP tom, ktorá premení mobilný telefón na terminál na prijímanie kariet, si len za posledný rok a pol zaobstaralo na Slovensku takmer 3 000 podnikateľov. Bezkontaktné platby tak môžu jednoducho prijímať aj drobní obchodníci, ktorí si predtým terminály nemohli dovoliť,“ dopĺňa Brinkáč.

Značky: