Atramentová tlačiareň formátu A3 je ideálna na univerzálne použitie v bežnej kancelárii aj na tlač propagačných materiálov.

Využíva nový systém s veľkokapacitnými zásobníkmi InkBenefit. Výrazne tým znížite náklady na tlač.

Jej koncept je postavený na dvoch oddelených zásobníkoch. Oba sú univerzálne, takže je na vás, kam si vložíte najčastejšie používané formáty papiera. Ak potrebujete častejšie tlačiť na bežný papier A3, využijete spodný zásobník. Ten sa dá mechanicky rozšíriť a listov tam môže byť viac, až do 250 listov. Horný zásobník vzadu je určený na fotografické papiere s vyššou gramážou. Takisto sa dá použiť formát do veľkosti A3. Zmenou však je, že zásobník je určený len pre jeden list papiera.

Model J2330DW je vybavený Wi-Fi adaptérom ako aj klasickým pripojením cez LAN kábel alebo USB. Konektory sú ukryté pod sklom plochého skenera presne tak, ako to má Brother vo zvyku. My sme zariadenie testovali s Wi-Fi pripojením. Všetko zvládnete prostredníctvom dotykového displeja zariadenia. Vyhľadá sieť a po zadaní hesla sa k nej pripojíte. Pri inštalácii sa vyberie Wi-Fi spojenie a inštalačný program zariadenia ju potom nájde vo vašej sieti. Tento spôsob je najlepší, pretože využijete naplno jej funkcie a možnosť tlače cez aplikáciu iPrint&Scan. Kvalita tlače je až do maximálneho rozlíšenia 4800 x 1200 dpi.

Zariadenie je v plnej výbave, teda má automatický podávač dokumentov až na 50 listov. Podporuje kopírovanie z dvoch samostatných listov na obojstranne potlačený list papiera. ADF podávač však nepodporuje automatické kopírovanie obojstranného dokumentu. Obojstranná automatická tlač je k dispozícii.

Skenovať sa dá priamo na flashdisk, a to do obrazového aj PDF formátu. Ak chcete využiť OCR, bude treba skenovať cez počítač, kde je OCR program na rozpoznanie textov v dokumente. Z flashdisku sa dajú tlačiť obrázky. Spomínali sme aplikáciu pre smartfóny a tá takisto podporuje tlač aj skenovanie. Optické rozlíšenie skenera je 1200 x 2400 dpi.

Využiť môžete pripojenie cez USB, no prídete o internetové funkcie. Môžete skenovať priamo do cloudu alebo z cloudu tlačiť. Avšak multifunkcia musí byť pripojená do internetu. Ovládanie na displeji je pohodlné, a to aj na malom displeji. Prakticky nepotrebujete počítač na to, aby ste kompletne ovládali zariadenie. To je pomerne prirodzené, no tu si môžete ešte vytvoriť 9 skratiek k funkciám presne tak, ako ste si ich nastavili. Ak teda potrebujete kopírovať dokumenty s vybranou kvalitou tlače alebo zlučovaním strán, vytvoríte si na displeji skratku na presne takto nastavené nastavenie.

Tlač

Priamo na displeji sa dá skontrolovať hladina atramentov a dozviete sa aj aké si treba objednať. Nemôžete sa pomýliť a kúpiť iné než podporované náplne. Rýchlosť tlače cez Wi-Fi nepredstavuje rýchlostný limit. Ešte raz odporúčame tento spôsob pripojenia, a to aj v prípade formátov A3. Tlačili sme fotografie bezdrôtovo a dosiahli výborné výsledky. Jednak v rýchlosti tlače a tiež po stránke kvality. Ak potrebujete tlačiť fotky, môžete sa spoľahnúť aj na toto zariadenie. Fotografia formátu A3 bez okrajov bola vytlačená za 4:35 min. Naproti tomu, fotografia vo formáte A4 bez okrajov bola vytlačená za rovné štyri minúty.

Zaujímavý rozdiel, v oboch prípadoch sme použili iný typ papiera. Tomu odpovedali aj automatické nastavenia tlačovej hlavy. Za minútu sme dosiahli rýchlosť reálnych 22 vytlačených strán vo farbe, pri ČB tlači o dve-tri strany navyše. Jedna strana dokumentu je vytlačená za menej ako 3 sekundy. Výhradu máme voči výstupnému zásobníku, ktorý papiere vystreľuje až príliš rýchlo, preto sú na výstupnej ploche mierne porozhadzované. Takisto by sme ocenili rýchlejšie stornovanie tlače. Neraz sme museli čakať niekoľko desiatok sekúnd až rádovo minút, kým sme mohli tlačiť znova.

Podporované funkcie: Tlač, kopírovanie, skenovanie, fax

Prečo kúpiť:

  • Podpora formátu A3, cena a kvalita výtlačkov, vhodná na tlač fotografií, spôsob ovládania, funkčná výbava

Cena: 289 EUR
Cena tlače: ČB – 0,7 centa; Farebná – 2,45 centa
Zapožičal: Brother

Verdikt

Zariadenie Brother MFC-J2330DW predstavuje pokročilé zariadenie na tlač až do formátu A3. Už na samotnom zariadení je vidno, že je navrhnuté pre náročnejšie používanie. V rámci potrieb niektorých firiem je tu ešte aj fax, plná sieťová konektivita a možnosti ovládania priamo na displeji. Pridanou hodnotou je ADF modul na skenovanie viacerých dokumentov v jednej dávke.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.