Hello Moto, toto sme tu ešte nemali, ale ako sa hovorí, všetko je raz po prvýkrát. Novú generáciu Moto telefónov, resp. Lenovo Moto pozná viacero z vás. Aby aj nie, sú to zaujímavé telefóny, s dobrým pomerom cena/výkon.

Aj na tohtoročnom MWC sme spoznali dva zaujímavé kúsky – Moto G5 a G5 Plus, o ktorých sa viac dočítate >>> TU <<< . Prejdime však k starým známym starinám, ktoré patria do RETRO blogu. Motorola T190 bolo veľmi spratné, lacné a pomerne dobre vybavené zariadenie, ktoré chcelo konkurovať Nokiám. Či sa to Motorole podarilo neviem, ale každopádne som tento telefón nejakú dobu používal. A teda, subjektívne hodnotenie je veľmi dobré 🙂 .

Motorola T190 (ďalej – moto) bola zaujímavá tým, okrem iného, že podsvietenie klávesnice (diódy) nebolo priamo pod tlačidlami, ale medzi nimi, čo malo v kombinácii s polopriesvitným krytom zaujímavý „look“. Ono, niekomu to ulahodilo, inému zas nie. Bol to jeden zo špecifických dizajnových prvkov, ktorý bol, pravdepodobne, prebratý od Nokie 8310. Ak si pamätáte, aj tá mala podsvietenie medzi tlačidlami a nie priamo pod nimi.

Takže, milí čitatelia, ako už isto viete, týždeň ubehol ako voda a neskorší RETRO blog tu máme znova. Samozrejmosťou je plodná informácia, ktorá nemôže chýbať! Keďže bola Motorola T190 predstavená koncom roka 2002, čo je 15 rokov dozadu, tak je dobré vedieť, že v tomto roku vznikol aj webový prehliadač Mozilla Firefox (Phoenix) vo verzii 0.1.

Dizajn

Malé úzke telo, anténa, gumené tlačidlá, kvalitný materiál a dobré spracovanie, to je skrátená recenzia dizajnu. Moto T190 je kompaktné zariadenie (106 x 40 x 16 mm s hmotnosťou 99 gramov), ktoré dobre sadlo do ruky, ale ak ste sa dostali k písaniu textov, prišla pohroma. Možno som to prehnal, ale tie malé gumené tlačidlá sú vskutku nepohodlné a na písanie nevhodné. Možno tak pre malé a nežné ženské ruky áno, pre chlapov nie.

Horná rada tlačidiel bola o niečo väčšia, a tiež lepšie ovládateľná. Nachádzajú sa tu dva telefóniky (červený/zelený), smerové tlačidlo a dvojica kontextových tlačidiel priamo pod displejom s tlačidlom menu v strede. Žiadne iné ovládacie prvky na telefóne nie sú. Telefón je zo všetkých strán „čistý“ a jediným výstrelkom je anténa + krytý externý výstup pod ňou.

Spomenúť však musím konektor pre nabíjačku, ktorý má miesto vľavo dole, a tiež konektor pre slúchadlá, umiestnený v ľavom boku, tesne nad hranicou displeja. Zaujímavou je aj koncepcia uloženia batérie, ktorá bola zároveň aj zadným krytom, čo bolo nevšedné riešenie. Ak ste praskli kryt, bolo treba kúpiť komplet nový, ale aj vrátane batérie, čo bolo podstatne drahšie.

„Zaujímavosťou je, že Motorola T190 nevzišla z dielní tohto výrobcu. Pre Motorolu ju navrhol ACER a na jej výrobe sa tiež podstatne podieľal“. 

Displej

Čierno-biely alebo monochromatický, s rozlíšením 98 x 64 Px. Maximálny počet zobrazených riadkov bol 5 (čítanie), pričom reálne sa využívali dva, a to aj pri písaní SMS a pod. Spodný riadok bol „vodítkom“ pre kontextové tlačidlá, vrchný zobrazoval napr. počet znakov v SMS. Nechýbali mu ani rôzne „fičúrky“, ako pohyblivé šetriče displeja alebo zaujímavé pozadia. V základnom pohotovostnom režime zobrazoval displej čas, dátum, logo operátora, silu signálu a stav batérie.

Čo Motorola T190 ponúkla? No, v prvom rade to bola priaznivá cena, dostatok funkcií a možností, ktoré sa dali dobre využiť. Ako by to predsa bolo, ak by ste/sme nemali v roku 2002 množstvo zaujímavých animácií v telefóne, ktoré bolo možné použiť ako šetrič displeja alebo priamo jeho „pozadie“. Pohybujúci sa superman hovorí za všetko, ten bol top 🙂 .

Telefonovanie a SMS správy boli v úplnej jednoduchosti, ale skrz toho, že to bol pomerne lacný telefón, tak sa mohol pochváliť aj funkciami tých drahších. Interná pamäť nebola žiadna, to sa ani nemôžeme čudovať, ale pre kontakty bolo vyhradených 100 miest. Taktiež si telefón pamätal posledných 10 volaných čísiel, 10 prijatých a 10 zmeškaných hovorov. Pamäť na SMS správy nebola žiadna a museli ste sa spoľahnúť na kapacitu SIM karty. Na tú ste mohli uložiť aj zvyšok kontaktov.

Páčila sa mi možnosť rýchleho vytáčania konkrétneho kontaktu za pomoci podržania jednotlivých kláves – 2 až 9 (bolo tu aj hlasové vyhľadávanie, ale nefungovalo veľmi spoľahlivo). Táto funkcia nebola síce ničím výnimočná, ale bola to napr. náhrada za dnes používanú položku v zozname mien – „obľúbené“. Bez hľadania ste ľahko a rýchlo vytočili správny kontakt. Písanie SMS správ bolo kvôli malej a gumenej klávesnici nepríjemnou záležitosťou, najmä pre veľké prsty, ale trošku tomu dokázala pomôcť funkcia iTAP (podobné ako T9). Výhodou však bola možnosť písania dlhých SMS správ, ktoré mohli mať až 765 znakov – ak sa nemýlim. Správa sa ale neodoslala ako jedna, platili ste za viacero správ. Dodajme, že v položke správy ste mohli dobre využiť aj funkciu SMS chat.

Za zmienku stojí aj možnosť vytvárania vyzváňacích profilov alebo rôznych skupín volajúcich, ktoré sa odlišovali zvolenou melódiou a animáciou. Melódií bolo celkom 27 a kombinovať sa mohli s vibráciami. Zvoliť bolo možné aj „inteligentný režim“- zariadenie najprv chvíľu vibrovalo, až potom začalo hlasito vyzváňať. Ak ste mali „nadanie“, mohli ste si vytvoriť vlastné zvonenie v editore, ktorý mal notovú osnovu.

WAP

Ten nechýbal, aj keď to bol telefón nižšej strednej triedy, základné pripojenie na „internet“ byť musí. S WAPom sa pracovalo dobre a telefón si pamätal tri profily prístupu, čo bola výhoda pri častej zmene operátora, resp. pri výmene SIM karty. Nechýbajú záložky, a tiež základný off-line režim. Pomocou WAPu sa dali sťahovať aj nové logá alebo melódie.

Dodatkové funkcie a hry  

Alebo kancelársky balíček v plnej výbave. Áno, Motorola T190 má pomerne veľa funkcií na to, v akej kategórii sa nachádza. Z organizačných nástrojov tu bol – kalendár s mesačným náhľadom, záznam úloh na každý deň (max. 19 znakov), poznámky, hodinový pripomienkovač, a tiež budík s funkciou každodenného budenia. Z bežných záležitostí/funkcií sa tu nachádzala kalkulačka, prevodník mien, stopky s deviatimi okruhmi a nastavenie automatického vypnutia alebo zapnutia telefónu. A to buď jednorazovo alebo denne.

Aký by to bol telefón bez hier? Žiadny, a preto tu hry nechýbajú. Neviem síce aké to presne sú, ale ak sa nemýlim, tak tu bol určite had, veľmi podobný ako mala Nokia, a tiež (môj) obľúbený Tetris, zvyšok si netrúfnem hádať. Ak viete, kľudne nám dajte vedieť do komentárov.

Batéria

S označením Ni-Mh dosahovala kapacitu 550 mAh a zaberala takmer celú časť zadnej strany telefónu – nahrádzala aj kryt. Vyberala sa špeciálnym spôsobom, a to tak, že sa spodná hrana (zadná brada) zariadenia posúvala smerom dole, čim sa batéria uvoľnila. Na pomerne malú kapacitu mala dostatočnú výdrž, ktorá dosahovala aj 4 dni bežného používania.

Moto neMoto, koniec sa blíži a RETRO blog je na svojom konci. Ďalšie zaujímavé zariadenie nám prešlo cez ruky a dobre sme si zaspomínali na časy, kedy sme takéto maličké a praktické zariadenia nosili po vreckách – namiesto dnešných lopát. Veríme, že ste si dobre zaspomínali i vy a ďakujeme vám za pozornosť. Už o týždeň sme tu zas, nezabudnite #RETRO

Ak ste nejakú časť nášho RETRO blogu vynechali, všetky nájdete pod rovnomenným pomenovaním – Zaspomínajte si s TOUCHIT.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE