Vyklápací alebo vysúvací telefón? To je jedno, ak ste niektorí z nich mali, boli ste jednoducho „in“, o tom niet pochýb.

Avšak, niekedy aj na úkor ničoho. Množstvo týchto zaujímavých telefónov sa predražovalo kvôli konštrukcii a v konečnom dôsledku to nemusel byť ten „najlepší“ telefón. Veru ani nebol, ale páčil sa nám :). Ako už viete, týždeň ubehol ako voda a RETRO blog tu máme znova. Tentokrát (stále) výnimočný, lebo Samsung sme tu ešte nemali a dokonca ani „slajder“ nie. Tento telefón nie je až tak starý, ale v mobilnom svete je už v predčasnom dôchodku. Samsung GT-C5110 bol predstavený v roku 2009, čiže „len“ sedem rokov dozadu.

samsung-gt-c5110-11

„Aby sme vás potešili „plodnou“ informáciou z roku 2009, tak vedzte, že 12. mája štartoval raketoplán Atlantis STS-125 k Hubblovmu vesmírnemu ďalekohľadu. Aby sme nezabudli, tak 1. januára roku 2009 nastalo oficiálne zavedenie eura.“

Kórejský Samsung je dnes na „výslní“, ale nie vždy tomu bolo tak. V týchto rokoch bola ešte stále dominantná Nokia v popredí. Samsung však postupne inovoval a „škriabal“ sa do podvedomia potencionálnych používateľov. Inovácia však nie je to, čo by sa dalo o GT-C5110 povedať. Tento telefón bol nižšej strednej triedy a nepriniesol nič výnimočné. Čím zaujal, bolo kvalitné spracovanie, dizajn a vysúvacia konštrukcia. Nebola to „hruda“, bol pomerne kompaktný: 99 × 48 × 16 mm v zloženom stave, po vysunutí bola výška 143 mm. Materiálové spracovanie bolo kvôli konštrukcii kombináciou kovu a plastu. Ešte dodnes všetko „sedí“ na svojom mieste a „koľajnice“ sa šúchajú ako nové.

Ovládacie prvky sú rozumne rozmiestnené a telefón bol dobre ovládateľný. Pod displejom sú dve kontextové tlačidlá, ktoré majú trvalo pridelené predvoľby. Pod nimi sú dva „telefóniky“ – červený a zelený. Medzi týmito tlačidlami sa nachádza štvorsmerové (navigačné) tlačidlo s potvrdzovaním v strede, ktoré je plne programovateľné. To je zostava zavretého telefónu. Po vysunutí vrchnej časti sa dostávame k alfanumerickej klávesnici a trom doplnkovým tlačidlám. Vrchný rad tvoria tlačidlá: spúšť fotoaparátu (+ prepínanie na video-hovor), tlačidlo C – mazanie znakov a tlačidlo multitaskingu, ktorý obsahuje štyri navolené predvoľby. Klávesnica má dobré spracovanie a odozvu, ale nepísalo sa na nej tak dobre, ako na zariadeniach fínskeho konkurenta.

Spodná a vrchná strana telefónu je prázdna, v pravom boku je pod plastovým krytom multi-konektor: nabíjačka, slúchadlá a dátový kábel. V ľavom boku je dvoj-tlačidlo ovládania hlasitosti, ktoré môže prichádzajúci hovor stíšiť alebo odmietnuť. Na zadnej strane je 1.3 MPx fotoaparát a hneď vedľa reproduktor. Zaujímavosťou je, že výrobca neumiestnil fotoaparát do vrchnej (vysúvacej) časti konštrukcie, ako pri modeloch vyššej triedy. A ako by to bolo, keby v roku 2009 chýbal otvor šnúrku v ľavom vrchnom rohu :).

Toľko z ovládacích prvkov, teraz je na rade to, čo tento telefón dokázal a čím disponoval. Kompletné menu s kontextovými položkami, skladajúce sa z 12 grafických ikon, uvidíte v nasledujúcom videu.

menu-samsung-gt-c5110

Aktívny TFT displej (2.2-palca) zobrazoval 262 144 farieb a jeho rozlíšenie dosahovalo 176 × 220 Px. Displej bol dobre čitateľný, ale problém mu robilo priame slnečné svetlo. V základnom pohotovostnom režime zobrazoval silu signálu, kapacitu batérie, logo operátora, dátum, čas alebo aj rôzne grafické hodiny – typické pre zariadenia Samsung. Vo vrchnej časti displeja bol stavový riadok, kde boli zobrazené malé ikony aktívnych doplnkov – budík, Bluetooth, tichý režim a pod. Pokročilý pohotovostný režim tu jednoznačne chýbal a v malej miere ho nahrádza „multitasking“ tlačidlo, ktoré vyroluje 4 predvolené aplikácie: telefón, správy, web a hudobný prehrávač.

samsung-gt-c5110-13

Fotoaparát s rozlíšením 1.3 MPx zhotovoval fotografie v troch veľkostiach. Maximálna veľkosť bola 1280 × 960 Px a výsledná fotografia bola v celku pozerateľná. Video bolo zaznamenávané v jednej veľkosti – 176 × 144 Px. Ak ste nahrávali video do MMS správy, bol tu režim MMS video. Výhodou bola možnosť pozastavenia videa počas nahrávania s opätovným spustením. Fotoaparát mal dostatok nastavení, režimov (sériové snímanie, mozaika, záber snímky), niekoľko efektov a časovač. Spúšťal sa z menu alebo tlačidlom na klávesnici, ktoré slúžilo aj ako spúšť. Okrem hlavného fotoaparátu tu bol aj sekundárny, avšak iba na účel videohovorov.

SMS a MMS správy boli pokročilé a spojené v jednej zložke. Bola tu možnosť rozdeľovať text na strany, vkladať dokumenty z kalendára, vizitky alebo súbory – max. veľkosť MMS správy bola 300 kB. Nechýbalo rýchle písanie v režime T9 a zadávanie textu vo viacerých predinštalovaných jazykoch. Napokon ste mohli nastaviť potvrdenie prečítania správy a vkladať viacerých príjemcov súčasne. Chýbalo však odpočítavanie zadaných znakov. (V tejto sekcii sa nachádzali aj rýchle Push správy a vysielané správy). E-mailový klient bol „pokročilý“ a mohli ste mať zadaných až 5 účtov súčasne. Kontrola prijatej pošty bola automatická alebo manuálna a veľkosť prijatého súboru sa dala obmedziť na 1OO/300/500 kB. K odoslaným e-mailom ste mohli nastaviť potvrdenie o prečítaní, a taktiež určiť ich dôležitosť.

samsung-gt-c5110-19

Telefonovanie a kontakty nepriniesli žiadnu novinku. Kontakty boli (pamäť pre 1000 položiek) viacpoložkové, pričom ste ku každému mohli pridať osobité zvonenie, obrázok a pod. Nechýbali skupiny kontaktov s osobitým názvom a pridelenou melódiou. Pokročilé nastavenia v konkrétnych situáciách umožňovalo 6 profilov telefónu. Telefonovanie bolo však niečím výnimočné – obrazovkou vytáčania, ktorá mala grafickú podobu zadávania čísiel (klasickým perom a pod. – ukážka vo videu). Po stlačení tlačidla volania sa zobrazili všetky posledné hovory, ale aj rozdelenie do skupín. Prijatie a ukončenie hovoru bolo možné vysunutím/zasunutím, bez nutnosti stláčania tlačidiel.

pisanie

Konektivita mala slabú úroveň, ale telefón bol už 3G, čo zvyšovalo jeho hodnotenie. Prenos dát bol v režimoch GPRS, EDGE a UMTS. Lokálny prenos dát bol možný cez Bluetooth 2.0 alebo pripojením telefónu k PC. Na to slúžil dátový kábel a program – Samsung PC Studio alebo jednoduchý prenos dát – MASS STORAGE. K možnosti 3G pripojenia prislúcha webový prehliadač, ktorý bol vskutku jednoduchý. Ak ste chceli „pokročilejší“ prehliadač, bolo treba siahnuť po alternatíve.

samsung-gt-c5110-6

Interná pamäť má kapacitu 28 MB a telefón podporoval aj microSD karty – max. 8GB. To je už „dostatok“ miesta na rozličné súbory, hudbu alebo obrázky. Podrobný prehľad o využití pamäte bol dostupný v galérii médií. O multimédiá nebola núdza a telefón mal k tomu prispôsobený aj hudobný prehrávač (MP3/AAC) s pokročilým rozdelením skladieb, albumov, interpretov a pod. Nechýba automatické opakovanie alebo náhodný výber skladby a prehrávanie bežalo aj na pozadí. Zostatok multimédií a zábavy tvorí editor obrázkov, RSS čítačka a rôzne JAVA hry, ktoré bolo možné dodatočne sťahovať. Zaujímavosťou v našom telefóne je super hra – Asphalt 4 Elite Racing :).

samsung-gt-c5110-20

Na organizačné položky nezabúdame. Telefón ponúkol pokročilý budík s nastavením vlastnej melódie, hlasitosti, odkladu a opakovania. Kalendár v mesačnom náhľade zobrazoval aj týždne v roku, a tiež zadané úlohy a pripomienky. Zostatok tvoria poznámky, úlohy, svetový čas, kalkulačka a prevodník mien.

Batéria (Li-Ion) má kapacitu 960 mAh a výdrž dosahovala 3 až 4 dni. Dnes vydrží originálna batéria 1 deň, čo je po toľkých rokoch stále dobrý výkon.

Sme na konci dnešného zaujímavého spomínania, ktoré patrilo kórejskému Samsungu. Je zaujímavé vidieť, ako sa tento výrobca prepracoval z nie veľmi pokrokových telefónov, až k dnešným TOP modelom. Aj keď nie je Samsung GT-C5110 desaťročia starý, každopádne patrí do sekcie RETRO, nakoľko je dnes (z hľadiska nárokov väčšiny používateľov) takmer nepoužiteľný. Veríme, že aj dnešná téma vo vás vyvolala príjemné spomienky a chvíľku nostalgie, ktorá má svoje čaro. Ďakujeme za vašu pozornosť a už o týždeň sa môžete tešiť na ďalšie RETRO technológie a zariadenia.

Ak ste niektorú tému z nášho RETRO blogu vynechali, všetky nájdete pod rovnomenným názvom – Zaspomínajte si s TOUCHIT.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE