Od kompaktného fotoaparátu sovietskej výroby – Smena 8M, na ktorý sme spomínali v minulej časti – Zaspomínajte si s TOUCHIT, sa vraciame k starým dobrým mobilom.

Ako už viete, týždeň ubehol ako voda a RETRO blog tu máme znova. Dnes sa vrátime do novembra roku 2002, teda o 14 rokov dozadu. Presne v tomto čase bol predstavený nový mobilný telefón fínskeho giganta – Nokia 6100. Telefón malých rozmerov s farebným displejom bol určený pre mladých, úspešných ľudí. Tomu zodpovedala aj úvodná cena, ktorá dosahovala približne 20 000 až 22 000 slovenských korún. Ako sa povie, riadna pálka. Ale treba povedať aj to, že tento telefón vyzerá ešte aj dnes veľmi dobre a elegantne. Subjektívny názor je, že toto je jedna z najkrajších Nokií a v azúrovo modrej farbe, ako ju máme v redakcii, je o to elegantnejšia. Avšak, celkovo sedem krásnych farebných prevedení nenechá chladného nikoho, vyzerajú proste skvelo.

6100-nokia_farebne_prevedenia_nowat

Farebné prevedenia – Nokia 6100

Nokia 6100 mala aj prívlastok – manažérsky telefón, ale ako vieme, takých Nokií bolo viacej. To však nič nemení na tom, že telefón výborne fungoval (stále funguje) a na tú dobu mal aj postačujúcu výbavu. Samozrejme, boli tu aj lepšie vybavené telefóny, ale tento telefón mal oproti tým lepšie vybaveným (konkurentom) výhodu v svoje charizme, ale aj v tom, že je to NOKIA.

nokia-6100-5

Pre zaujímavosť    

„Popri uvedení telefónu Nokia 6100 na trh, boli predstavené aj modely – 2100 / 5100 / 6800 / 7250 a 8910i. A my sa dnes čudujeme, že výrobcovia chrlia novinky s malým časovým odstupom, bum, Nokia predstavila takmer súčasne 6 modelov (aj keď nie všetky s pomenovaním „vlajková loď“, ako je tomu dnes). A okrem toho – 23. septembra 2002 vznikol aj prehliadač Mozilla Fireforox (Phoenix) vo verzii 0.1.“

nokia-6100-24

Čo sa dalo od Nokie 6100 očakávať?

Je to zaujímavé, ale takmer nič výnimočné, teda aspoň oproti predchodcom. Ak bol nový majiteľ/ka Nokie 6100 predchádzajúcim používateľom Nokie 6610 alebo 7210, veľkých rozdielov sa nedočkal. To ale nevadí, aj keď tu nebolo nič nové a stále to bola klasická Nokia s klasickým menu, ktoré už každý poznal, stále to bol dobre použiteľný telefón. Dalo sa z neho volať? Dalo! Dalo sa z neho písať? Dalo! Tak čo viac je treba? Áno, aj MMS správy by sa občas hodili, ani ten WAP-ový prehliadač by nebol na škodu a pri práci by nejaký e-mail tiež nezaškodil. To ale všetko „šesťtisíc-stovka“ má. Aby sme vás nenudili, poďme si to v „skrate“ prejsť – od dizajnu cez funkcie.

nokia-6100-7

Dizajn a spracovanie, tam nemáme čo namietať, ako sme začiatku spomenuli, toto je jedna z najkrajších Nokií. Je malá, elegantná a konštrukčne výborne spracovaná. Tomu nasvedčuje aj to, že dodnes je bez výrazných poškodení, plne funkčná a dokonca ani farba na krytoch nie je vyšúchaná. Toto keď budeme môcť povedať o dnešných telefónoch za 14 rokov, tak, tak nič, lebo to nie je reálne. Jedine, že by boli zavreté vo vitrínach, čo nie je prípad našej Nokie 6100, ktorá bola bežne a trvalo používaná.

Rozmery sú len o niečo väčšie, ako klasická kreditná karta – 102 × 43 × 17 mm s hmotnosťou 76 gramov. Áno, čítate správne 76 gramov, tento telefón ste vo vrecku takmer necítili (miestami nevýhoda, ako bývalý používateľ o tom viem svoje). Materiálové vyhotovenie je plast (veľmi odolný). Klávesnica a usporiadanie kláves je výborné, tlačidlá mierne vystupujú, sú dobre hmatateľné, čo sa podpísalo na dobrej ovládateľnosti a bezproblémovom písaní SMS správ. Čiže, v prednej časti, pod displejom, nájdeme dve kontextové tlačidlá, dve tlačidlá s telefónikmi (zelený/červený) a medzi nimi štvorsmerové navigačné tlačidlo. Následne je pod nimi alfanumerická klávesnica.

Všetky tlačidlá sú podsvietené na modro, čo v tme vyzerá pekne, ale sila podsvietenia mohla byť intenzívnejšia. V ľavom boku sa nachádza dobre hmatateľné dvoj-tlačidlo ovládania hlasitosti a v pravom boku IRDA (infračervený port). Tlačidlo napájania má svoje miesto vo vrchnej časti a v spodnej časti nájdeme Pop-Port a konektor nabíjania. Hlasný reproduktor má umiestnenie pod IRDA a nechýba ani otvor pre pútko v pravom hornom rohu.

Kontextové tlačidlá mali aj svoju funkciu. Pravé – ísť na alebo kontakty. Položka „ísť na“ sa dala konfigurovať podľa potreby. Ľavé bolo nastálo určené pre Menu. Štvorsmerové tlačidlo malo taktiež stále funkcie, bez možnosti zmeny – hore/dole (kontakty) doprava (kalendár) vľavo (nová SMS).

nokia-6100-11

Menu sa skladá z 15 položiek, ktoré si prejdeme vo videu. Ak sa vám vzhľad menu nepáčil, bolo ho možno zmeniť, teda jeho farebné prevedenie, farebných možností bolo osem.

Displej má veľkosť 1,5-palca (CSTN LCD) s rozlíšením 128 × 128 Px (121 ppi). Displej je pasívny a zobrazuje 4096 farieb. Pozerať sa naňho dalo () a rozlíšenie je na záležitosti, ktoré tento telefón dokázal postačujúce. Ale ak zoberieme do úvahy fakt, že sa k telefónu dal pripojiť externý fotoaparát, tak to už celkom nepostačovalo a bolo tam poznať čiastočný deficit. Výsledné snímky boli z dnešného pohľadu nepozerateľné. Toto ale veľa ľudí nemrzelo, nakoľko prevažná väčšina si k nemu fotoaparát nikdy nepripojila (nekúpila). Displej v pohotovostnom režime zobrazoval stav batérie, silu signálu, názov operátora a dokonca aj dátum. Okrem toho bolo možné nastaviť aj vlastnú tapetu (napr. stiahnutý obrázok) alebo zmeniť logo operátora.

Konektivita, ak sa to dá nazvať týmto moderný výrazom, bola v zmysle IRDA, GPRS a HSCSD konfigurácie 3 +1 (absencia Bluetooth pripojenia bola na škodu). Ak sa to ráta, tak aj Pop-Port sem patrí, nakoľko po pripojení telefónu k skvelému programu Nokia PC Suite nastalo viacero možností nahrávania súborov, kopírovania a pod. Nebolo toho síce až tak veľa, ale potešilo keď ste si napr. nahrali novú, štvorhlasú polyfóniu (pozrite si aj video, kde vám ukážeme kompletné menu a na spomienku pustíme kúsok polyfonickej melódie – Perinbaba). Polyfonická melódia sa dala skonvertovať zo súboru MIDI alebo vytvoriť vlastná. Samozrejmosťou bol WAP-ový prehliadač, ak ste chceli modernejší, internetový, tak ho bolo možné stiahnuť, resp. nainštalovať – napr. WebWiewer.

Pamäť telefónu dosahovala kapacitu (približne) 250 kB, pričom max. veľkosť jednej aplikácie nemohla presiahnuť 64 kB. Ak ste potrebovali viac miesta, pôvodné obrázky a aplikácie sa dali odinštalovať.

Li-Ion batéria novšieho typu (po dizajnovej stránke) dosahovala max. kapacitu 720 mAh a tak, ako sme boli u Nokie zvyknutý, vydržala na jedno nabitie až 4-5 dní, čo je fantastické a v dnešnej dobe sci-fi príbeh. Nabíjanie do plnej kapacity trvalo približne 1,5 hod (aktuálne ju nabíjame, tak je to celkom presný údaj).

Volania, SMS a MMS správy. Volanie klasika, adresár mal kapacitu pre 300 kontaktov s jedným číslom, ak ste k jednému kontaktu pridali viac čísiel, znižovala sa aj celková kapacita (viac dostupného miesta pre kontakty bola kombinácia pamäte telefónu a SIM karty). Nechýbali ani skupiny čísiel, ktoré sa rozlišovali nastavením (zvoní/nezvoní a pod) melódie alebo aj loga. Profilov, ktoré ste si mohli prispôsobiť podľa vlastných preferencií, je celkom päť. Pre ich rýchlu aktiváciu, resp. prehodenie za iný, stačilo použiť napájacie tlačidlo, ako u takmer každej Nokie. Profily môžu byť aj dočasné – stačilo zadať čas, kedy sa má (časovaný profil) skončiť a automaticky naskočí ten pôvodný – Simply Clever.

Čo sa SMS správ týka, tie sa vzhľadom na výbornú klávesnicu písali skvelo a celkový počet znakov na jednu správu bol 160. Ak ste si zapli podporu dlhých SMS, tak to bolo až 450 znakov. Editor znaky odpočítava a vždy bolo viditeľné, koľko znakov do konca SMS zostáva. Nechýba ani funkcia prediktívneho dopĺňania slov – T9. Správy sa dali triediť do zložiek (toto som nikdy na žiadnej Nokii nepoužil, vy áno?) a celková pamäť pre prijaté SMS bola približne 150 „kusov“. MMS správy si tu našli tiež svoje miesto, celkovo ste ich mohli prijať, resp. uložiť 50 kusov. MMS boli trošku obmedzené a dal sa poslať, len obrázok – zvuk alebo melódiu nebolo možné odoslať (čo bola škoda, kamarát vám mohol jednoduchšie poslať melódiu).

nokia-6100-17

Kancelárske nástroje, JAVA hry/aplikácie a budík. K budíku iba toľko, že bol jednoduchý, bez možnosti akéhokoľvek opakovania. Hry, tie ste si mohli samozrejme stiahnuť, ale predinštalovaná bola hra – Chess Puzzle (šachy). My máme v telefóne – tetris a elkware solitaire. V položke EXTRA ste našli kalkulačku, časovač, stopky a peňaženku. Organizér disponoval kalendárom s mesačným náhľadom (možnosť vloženia úloh na konkrétny deň) a zoznamom úloh.

nokia-6100-16

Pre informáciu – operačný systém Nokie 6100 bol Nokia series 40 1st Edition.

Sme na konci spomínania na Nokiu 6100, ktorá má stále svoje čaro. Malý, ľahký a šikovný telefónik spĺňal presne to, čo mnohý používatelia chceli, teda až na pár detailov a vyššiu cenu. Veríme, že sme vás týmto kúskom mobilnej histórie potešili a už teraz sa tešíme na ďalšiu časť, ktorú môžete očakávať už o týždeň.

Ďakujeme za pozornosť, a ak ste náhodou niektorú časť RETRO blogu vynechali, všetky nájdete na našom webe pod rovnomenným názvom – Zaspomínajte si s TOUCHIT.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE