Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa prieskumu, ktorý DATALAN realizoval v skupine deti od 9 do 14 rokov, nevie dnešná Generácia Z žiť bez svojich smartfónov a tabletov.

Čo robiť, keď sa deti ani v lete od IT hračiek nevedia odtrhnúť? DATALAN, líder v oblasti IT inovácií na Slovensku, poradil rodičom využiť nadšenie pre digitálne technológie a prihlásiť ich na online štúdium Detskej Univerzity Komenského, ktorú organizuje Divadlo Aréna. Ako to dopadlo?

Do 6. ročníka Detskej Univerzity Komenského Online sa prihlásilo rekordných 439 študentov! Online univerzita sprístupnila deťom množstvo nových zaujímavých informácií, a špičkoví profesori sa s nimi podelili o svoje vedomosti z matematiky, biológie, psychológie, medicíny, či financií. Tento rok sa vďaka tomu deti dozvedeli napríklad Prečo peniaze kazia charakter, Prečo lietadlo nespadne, alebo Prečo sa orientujeme v čase.

Od Oravy po Moravu

Samotné prednášky boli prispôsobené deťom a ich zvedavým otázkam. Slovenskí, ale aj zahraniční profesori v kontakte s „malými vysokoškolákmi“ odhalili nielen svoje obrovské znalosti, ale aj veľkú trpezlivosť, či zmysel pre humor. Najväčšou výhodou online formy štúdia však je, že deti môžu študovať vtedy, keď majú čas a chuť. Môžu si „prednášku“ vziať so sebou napríklad na pláž, a mnohé sa hlásili napr. z prázdninovania u starých rodičov.
Online univerzita prebiehala od 12. júla do 6. septembra na www.dukonline.sk Na získanie diplomu absolventa DUK Online museli deti úspešne absolvovať aspoň 6 z 9 prednášok. Z celkového počtu študentov bolo tento rok 222 dievčat a 217 chlapcov, prím hrali Lucky a Jakubovia. Najviac detí bolo z Bratislavy – 18%, no na naše hlavné mesto doťahovali Košice, odkiaľ sa pravidelne pripájalo 20 študentov. Vysoké zastúpenie mal aj Žilinský kraj (13,67%  študentov). Štyria študenti bolo dokonca z Čiech a jeden z Rakúska. A ak by sme chceli spojiť našich najvzdialenejších študentov, bol by to celkom vysoký počet kilometrov: najjužnejší študent býva v obci Iža, zo severu sa pripájali v Oravskej Jasenici, východ reprezentovala Snina a na západe to bola hraničná obec Vysoká pri Morave.

Deti najviac vypĺňali testy v nedeľu a čo sa týka času, najaktívnejšie boli hodinku pred obedom, po štvrtej poobede, keď sa k nimi často pridali aj rodičia po návrate z práce a zaujímavé bolo zistenie, že veľký počet detí bol online aj medzi 21 a 22 hod v noci.

Deti si vybrali lietajúci balón

Online štúdium je síce ľahko prístupné a formou jednoduché, no zároveň je náročné a diplomy deti nezískavajú zadarmo. Kvalitatívna úroveň každoročne stúpa a pre absolventov, ktorých bolo tento rok presne 250, je získanie diplomu cenenou odmenou. A presne 11 detí sa tento rok môže tešiť z neoficiálneho „červeného diplomu“, keďže všetky testy zvládli na plný počet bodov.

Najviac detí vyplnilo prednášku na tému Prečo lietadlo nespadne a najvyššiu správnosť odpovedí mala otázka v rovnakom teste – Aký prostriedok vznikol pozorovaním teplého dymu stúpajúceho nahor? Správnu odpoveď lietajúci balón zvolilo 288 detí. Najvyššiu celkovú  správnosť odpovedí (98,44%) mal test v prednáške ministra financií Petra Kažimíra – Prečo peniaze kazia charakter.

Na pláži aj u babky

Detská Univerzita Komenského vznikla z iniciatívy riaditeľa Divadla Aréna Juraja Kukuru. DATALAN ako partner DUK a technologický inovátor letnú DUK online priamo realizuje. Deti študujú jednoducho cez počítač, prednášky si môžu pozrieť ako videá, alebo si prečítať kompletný záznam, a po každej prednáške je pre ne pripravený aj vedomostný kvíz. „Ako dokazuje prax, študenti dnes už vyžadujú moderné formy vzdelávania a prispôsobenie prístupu k poznatkom aj kontaktu s vyučujúcimi novým trendom, ako sú smartfóny, informácie prístupné na jeden klik a online komunikácia, ktoré už bežne využívajú vo svojom živote,“ uviedol k DUK Online generálny riaditeľ spoločnosti DATALAN Marek Paščák. Tak ako každý rok, aj v tomto ročníku deti svojou nedočkavosťou na zverejnenie novej prednášky, zvedavými otázkami a aktívnym prístupom ukázali, že sa učia radi, ak sa v štúdiu skĺbia zaujímavé témy s interaktívnou formou. Ich nadšenie je pre DATALAN motiváciu podporiť a realizovať online univerzitu opätovne aj o rok. Rekordná online letná univerzita tak nielen potvrdila, že moderný prístup dokáže vyvolať v deťoch záujem o poznávanie nových vecí, ale zároveň slúži aj ako inšpirácia pre školy, ako zlepšiť komunikáciu so svojimi študentmi.