Ak patríte medzi tých, ktorým sa zadarilo na videách na sociálnych sieťach niečo zarobiť, musíte sa registrovať na portáli Rady pre mediálne služby. Aj tak je už neskoro, ale ak to urobíte teraz, pokutu pravdepodobne nedostanete.

Túto správu sme už aktualizovali. Presnejšie informácie a vysvetlenia nájdete v našom článku

Povinnosť je platná už od konca minulého roka

Táto povinnosť je výsledkom novely mediálneho zákona, ktorá bola schválená ešte v lete minulého roka ale žiadna väčšia kampaň sa okolo neho nerobila. Tvorcovia videí o ňom nevedeli, kontaktovali sme viacerých. Povinnosť bolo treba splniť do konca minulého roka. Pokuta za nesplnenie povinnosti môže dosiahnuť sumu od 30 do 1000 eur. Ide o registráciu spojenú so správnym poplatkom.

Ako sa pre RTVS vyjadrila hovorkyňa Rady pre mediálne služby Lucia Michelčíková, zverejnenie oznamu o tom, že viacerí tvorcovia si svoju povinnosť nesplnili malo za cieľ rozvíriť hladinu. Tvorcovia majú zistiť, že Rada pre mediálne služby vôbec existuje a s ním aj sumár povinností, ktoré si treba splniť. Vzniknutý register chce rada využiť na zistenie nelegálneho obsahu na internete a tiež na zabránenie šírenia hoaxov.

Žiadosť o autorizáciu vysielania pre právnické a fyzické osoby nájdete tu.

Koho sa to týka?

Povinnosť sa týka všetkých sociálnych sietí, nie je to len YouTube, Facebook, Twitch, Instagram či TikTok, ale aj OnlyFans. Len pripomeňme, že na tejto sieti si sa najčastejšie za poplatok distribuuje erotický obsahu. Táto povinnosť netýka podcastov.

Podľa schváleného nariadenia sa povinnosť týka tých, ktorí zdieľaním videí niečo zarobili. Nie je stanovená žiadna minimálna suma, od ktorej by sa táto povinnosť týkala. Ak na sieti zarobíte jedno euro, musíte sa zaregistrovať. Rovnako sa to týka aj tých, ktorým neplatí len samotná sociálna sieť, ale príspevky im dávajú dobrovoľne diváci/sledovatelia – príkladom môže byť kontroverzný youtuber Rudolf Vasky, ktorý má zavedený systém poplatkov cez alternatívnu platobnú bránu a ľudia mu platia napr. za zahratie vybranej pesničky. Jeho zárobky dosahujú až 1000 eur za jedno vysielanie. Evidentne našiel dieru na trhu a to vo veku 71 rokov.

Detaily sa tvoria za pochodu

Ako sme zistili, na niektoré otázky nemá odpovede ani Rada pre mediálne vysielanie. Je evidentné, že detaily rieši a za pochodu. Mediálna kampaň k tomuto nariadeniu nebola až doteraz prakticky žiadna.

Resumé: Ak publikujete videá na sociálne služby systematicky, dlhodobo a získavate tým peniaze, je treba sa zaregistrovať. Zaplatíte za to správny poplatok (pre fyzické alebo právnické osoby a lokálne či komunitné vysielanie je to 200 eur, pre iné až 600 eur) a ak nešírite nelegálny obsah, nič vám nehrozí. Rada pre mediálne služby plánuje pôsobiť primárne výchovne a nie trestať a udeľovať pokuty. Správny poplatok však považujeme za príliš vysoký.

Zdroje: Omediách, HNOnline, RTVS

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.