Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najväčší poskytovateľ alternatívnej dopravy previezol tento rok v štyroch mestách 250 tisíc pasažierov na 700 bicykloch a e-motorkách. Požičiavanie bude mimo sezónu utlmené, v Košiciach ale bikesharing pokračuje.

Systémy automatických požičovní bicyklov tento rok slávili na Slovensku vysoký rozmach. Len najväčší poskytovateľ týchto služieb Antik Telecom, ktorý k nám na jar priniesol 700 bicyklov zaznamenal v Košiciach, Moldave nad Bodvou, Poprade a Trebišove od mája 245 tisíc jázd a zaregistroval spolu 24 tisíc zákazníkov. V októbri pridal v rámci komerčného pilota aj 30 elektrických skútrov, ktoré vykonali viac za mesiac viac ako 3 tisíc jázd. Tak ako je to bežné aj v iných častiach sveta, so striedaním ročných období prichádza k zníženiu počtu výpožičiek čo prevádzkovatelia využívajú na servis a prípravu vozidiel na ďalšiu sezónu. Antik preto v priebehu tohto týždňa stiahne stiahne elektrické motorky a zapožičiavanie ukončia aj spolupracujúce samosprávy v Moldave, Poprade a Trebišove. V Košiciach bude naďalej k dispozícii približne 100 bicyklov ako prieskum záujmu cyklistov o službu v menej atraktívnom období roka.

„Sme nadšení záujmom obyvateľov o ekologickú a zdravú dopravu. Veríme, že sme svojim dielom prispeli k tomu, aby sa tento rok pri desiatkach tisíc jázd vodiči rozhodli nechať svoje auto doma. Výsledky ukazujú, že aj na Slovensku ľudia rozumejú globálnemu trendu dopravné prostriedky nevlastniť, keď to nie je nevyhnutné,“ povedal generálny riaditeľ ANTIK Telecom Igor Kolla. „Veľmi spokojní sme aj so štartom motosharingu, ktorý po vyhodnotení všetkých pripomienok, zimnej údržbe a doplnení desiatok nabíjacích bodov a ďalších e-motoriek spustíme v ešte väčšom rozsahu na jar 2020.“ Podľa Antiku k úspechu systému výrazne prispieva aj absencia stanovísk, takže cyklisti môžu ukončiť svojej jazdy skutočne kdekoľvek, kde ich bicykel nebude nikomu prekážať.

Veľmi pozitívne sú aj prevádzkové údaje, počet krádeží za celé obdobie neprekročil počet 10 a pod tento údaj sa dostal aj počet zničených bicyklov. Antik pripravil ako poďakovanie pre všetkých tohtoročných klientov 2 hodiny
bezplatného bicyklovania v ďalšej sezóne pokiaľ si ponechajú súčasnú registráciu. „Veľmi ďakujeme všetkým používateľom a obyvateľom miest, že vnímajú Verejný bicykel ako súčasť svojho mesta, ktorá slúži všetkým
a prispeli k naozaj minimálnej úrovni vandalizmu alebo nesprávneho parkovania.“ V sezóne 2019 celkovo cyklisti prejazdili vzdialenosť 267 tis. km resp. 34 tis. hodín, pričom najaktívnejší užívateľ si bicykle požičal viac ako 800-krát. Rekord v počte jázd bol 2750 za deň v auguste, priemerná jazda trvala 9 minút.

Antik po vyhodnotení všetkých pripomienok k poskytovaniu služby Verejný bicykel a Verejný skúter pripravuje jej spustenie v budúcej sezóne v ďalších mestách – preferované v oblastiach pokrytia vlastnou optickou sieťou ale aj v iných mestách z dôvodu vysokého záujmu samospráv. Skúsenosti z úspešného roka 2019 budú využité aj pri úprave a vylepšení konštrukcie vozidiel, smart-aplikácie ako aj cenníka zapožičania. Anonymizované dáta z prevádzky budú k dispozícii samospráve pre ďalšie dopravné analýzy. Tohtoroční klienti môžu využiť zostávajúce kredity aj depozit aj v ďalšej sezóne.

Značky: