Na to, aby ste udržali v obytnom priestore príjemné prostredie, v mnohých prípadoch stačí, aby ste pravidelne vetrali a dopredu chránili interiér pred prehriatím. Ideálne je využiť strešné okná, ktoré už máte namontované alebo sa rozhodujete o ich kúpe.

Stačí sa prísť pozrieť

Systém VELUX ACTIVE with NETATMO umožňuje, aby ste zachovali vnútornú pohodu v miestnosti tým, že sa okná budú priebežne otvárať a zatvárať a rovnako sa bude pracovať aj so žalúziami alebo roletami. Okná VELUX sú zabudované na streche, a to je v mnohých prípadoch mimo možnosti priameho ovládania rukou. Často sa tak používajú palice, ale oveľa lepšie je použiť aktívne okná, ktoré sa dajú ovládať aj na diaľku a navyše celé ovládanie zveriť automatike, ktorá bude zohľadňovať aj predpoveď počasia.

Práve to je systém VELUX ACTIVE with NETATMO. Tento sme si boli pozrieť v projekte Lastovičky v Novej Dedinke neďaleko Bratislavy. Aj vy si tu môžete pozrieť, ako to pracuje a čo všetko treba na inštaláciu. Ukážkový dom je otvorený denne.

Aj pre staršie okná VELUX

Áno, aj staršie okná VELUX sa dajú vybaviť tak, aby umožňovali inteligentné otváranie a nemusíte pritom búrať steny a naťahovať káble. Treba si preveriť na stránke www.velux.sk/active, či vaše staršie okná takéto rozšírenie umožňujú a keď áno, potom sa môžete rozhodnúť pre ich solárny alebo elektrický pohon. Solárny pohon je jednoduchý v tom, že využíva energiu zo slnka a netreba naťahovať elektrické káble k oknám. Zabudovaná batéria vydrží až 600 operácií v prípade, že nesvieti slnko. Životnosť solárnych článkov je okolo 10 000 otvorení. Ak môžete priviesť elektrické káble, je to dlhodobo lepšie riešenie. Inštalácia rozšírenia pre staršie okná trvá okolo 30 minút a dá sa realizovať svojpomocne.

Okná VELUX INTEGRA potom už z dodávky obsahujú všetko, čo je potrebné na inteligentné otváranie. Opäť je možné použiť elektrický alebo solárny zdroj energie.

Vždy je do otvárania zabudovaný aj dažďový snímač, a teda okná sa automaticky zatvoria, keď prší.

Základný balíček

Balíček VELUX ACTIVE with NETATMO obsahuje všetko potrebné na základnú činnosť systému na udržiavanie príjemnej pohody v interiéri. Obsahuje snímač, ktorý umiestnite do miestnosti, kde je strešné okno alebo okná, ktoré budete ovládať. Ďalej je to internetová brána ako mozog celého systému a tú môžete umiestniť kdekoľvek v priestore, kde je dosah domáceho Wi-Fi. Táto jednotka sa pripája šnúrou do elektrickej zásuvky a môže byť umiestnená mimo dosahu očí. V balíčku nájdete ešte centrálny vypínač (odchodové tlačidlo), ktorý je dobré umiestniť blízko odchodových dverí a pomocou neho dáte systému informáciu, že ste z priestoru odišli. V záujme bezpečnosti sa vtedy naraz zavrú všetky ovládané okná.

Základný balíček obsahuje (sprava) internetovú bránu, centrálny vypínač a snímač s možnosťou ovládania

Aby sme nezabudli, všetky časti systému komunikujú bezdrôtovo, teda pri inštalácii nie je treba nič búrať. Stačí len na stenu v riadenej miestnosti pripevniť snímač a k dverám centrálny vypínač. Oba sú napájané pomocou batérie.

Súčasťou systém VELUX ACTIVE with NETATMO je aj aplikácia pre smartfón alebo tablet s operačným systémom Android alebo iOS. K jednej riadiacej jednotke je možné pripojiť až 10 snímačov. V rámci jednej domácnosti môžete mať 5 centrálnych vypínačov.

Pomocou spomenutého snímača sa merajú tri parametre: teplota, vlhkosť a koncentrácia CO2 a podľa nameraných hodnôt sa nastavuje vetranie a tienenie tak, aby sa vytvorili zdravšie životné podmienky vo vnútri priestoru.

Ovládanie okien

Ovládať otváranie a tienenie je možné na diaľku, a to manuálne priamo pomocou tlačidiel na snímači. Využiť môžete aj mobilnú aplikáciu a opäť ovládať okná aj na diaľku. Najlepšie je však automatické ovládanie, keď sa o nič nestaráte a využijete zabudované algoritmy. Tie samy riadia ovládanie strešných okien, žalúzií a roliet. Pritom sa zohľadňujú aj informácie o počasí, ktoré poskytuje NETATMO. Neinštalujete už žiadne ďalšie snímače na zistenie počasia, využíva sa on-line predpoveď pre vašu lokalitu.

Aplikácia pre iOS umožňujúca monitorovať stav a meniť nastavenia. Dá sa to aj mimo domova

VELUX ACTIVE with NETARMO môže byť navyše plne integrovaný do Apple HomeKit. Teda na diaľku môžete kontrolovať klímu vo vnútri budovy buď cez iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV, alebo HomePod. Ak chcete, môžete ho riadiť aj hlasom pomocou asistentky Siri alebo tlačidlom v aplikácii Apple Home. Napr. cez Siri poviete do iPhone: „Dobré ráno“ a všetky žalúzie v priestore sa otvoria a dovnútra prenikne slnečné svetlo.

Inteligentné ovládanie

Pri inteligentnom automatickom ovládaní sa využívajú tri algoritmy a zvolí sa najvhodnejší variant vetrania či ochrany pred prehriatím interiéru. Prvý algoritmus vychádza z informácií zmeraných snímačom. Využije sa informácia o teplote v miestnosti, vlhkosti a úrovni CO2 plus dáta o počasí z online služieb NETATMO. Tento algoritmus otvára strešné okná vtedy, keď sú prekročené nastavené hodnoty. Ak sa tak stane a okno je možné otvoriť (napr. neprší), systém ho otvorí a vnútorné prostredie sa vylepší.

Druhý algoritmus sa stará o pravidelné denné vetranie v závislosti od lokálneho počasia, a to trikrát denne. Priebežne sleduje, kedy bolo aspoň jedno okno otvorené a po uplynutí nastaveného intervalu sa bude snažiť okno otvoriť. Otvorenie okna je opäť strážené kontrolnými mechanizmami.

Tretí algoritmus, na rozdiel od prvých dvoch, pracuje proaktívne, teda dopredu počíta s tým, ako sa bude meniť počasie. Automaticky tak zatiahne rolety a markízy na základe predpovede počasia napr. o blížiacom sa teplom fronte. A opäť, vonkajšie rolety a žalúzie sa zatiahnu len v prípade, že sa tým situácia v interiéri zlepší.

Všetky algoritmy si uschovávajú historické dáta a podľa toho vyhodnocujú, ako sa v minulosti vylepšilo vnútorné prostredie po zrealizovaní daného zásahu.

Predajná cena základného balíka VELUX ACTIVE with NETATMO je 249 eur. Samostatný snímač vnútorného prostredia stojí 99 eur, centrálny vypínač sa predáva za 49 eur. Na elektrické prvky, ovládacie panely, snímače a elektromotory sa vzťahuje záruka 2 roky.

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.