Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V súčasnej dobe rastúcich životných nákladov a cien energií mnohí Slováci hľadajú alternatívy, ako znížiť výdavky na prevádzku svojich domov, chalúp či rekreačných chát.

Riešením môže byť ich čiastočná či komplexná renovácia, ale aj výmena tepelného zdroja. Hoci celkovo zväčša nejde o zrovna lacnú záležitosť, investícia do zníženia energetickej náročnosti budov sa časom vráti. Pomôcť pri tom môže cielený úver práve na takéto účely. „Zelená na splátky“ od spoločnosti Home Creditu je vyslovene určená práve na pokrytie nákladov spojených napríklad so zateplením domu, výmenou strechy, okien, kúpou tepelného čerpadla či fotovoltických panelov.

Tento rok doľahli na mnohých Slovákov vyššie výdavky na svoje nehnuteľnosti, ktoré súvisia aj s rastom cien energií. Celkové náklady sa pritom odvíjajú prevažne od toho, o ako energeticky náročné nehnuteľnosti ide, v akom sú technickom stave a aké zariadenia vyžívajú. „Ušetriť na energiách sa dá vhodnou renováciu budov a taktiež prechodom na ekologické moderné technológie, ktorých je celkovo na trhu v súčasnosti už veľké množstvo. Z dlhodobého hľadiska ide o investíciu, ktorá sa v budúcnosti určite vráti na nižších výdavkoch na prevádzku domov či chalúp, pričom zníženie energetickej náročnosti budov pozitívne ovplyvní hospodárenie domácností. Nesporným benefitom je taktiež to, že prispejete aj k zníženiu emisií CO2 a k zlepšeniu kvality životného prostredia,“ radí ombudsman klientov spoločnosti Home Credit Miroslav Zborovský.

Možností na zníženie energetickej náročnosti budov je pritom v dnešnej dobe neúrekom. Môže ísť o renováciu predovšetkým starších budov, zateplenie domu, výmenu strešnej krytiny, výmenu okien a dverí,  vybudovanie zelenej strechy či montáž účinných vonkajších žalúzií. Taktiež sa dajú vymeniť menej účinné zdroje vykurovania a namiesto starého kotla na pevné palivo si dať inštalovať tepelné čerpadlo, fotovoltické panely, plynový kondenzačný kotol či využiť rekuperáciu vzduchu. Nakoľko však ide spravidla o väčšie investície, mnohí si berú na takýto účel pôžičku. Riešením môže byť „Zelená na splátky“ od Home Creditu práve na takéto účely, a to až do výšky 20 tisíc eur. 

„Ide o prakticky pôžičku ušitú na mieru, ktorou chceme pomôcť ľuďom uhradiť náklady spojené so znižovaním energetickej náročnosti nehnuteľností v dobe rastúcich cien energií a celkových životných nákladov. My pritom strážime, aby tento bezúčelový spotrebiteľský úver bol využívaný správne a vyslovene len na to. Peniaze dostane obchodník, zákazník ich bude môcť využiť len na takéto účely. Obchodníkov to nijako nezaťaží, my budeme  zákazníkov telefonicky kontaktovať,“ približuje Michal Fila, hovorca spoločnosti Home Credit pre SR a ČR. 

Ako to bude celé fungovať? Na webových stránkach vybraných spoločností, ktoré ponúkajú zariadenia a technológie na zníženie energetickej náročnosti budov bude prelink na poskytovateľa pôžičky, z ktorej kúpený tovar či služby zákazníci uhradia. Ide pritom často aj o lokálnych dodávateľov, ktorí pôsobia v regiónoch a ich služby sú tak pre ľudí  ľahko dostupné. Participujúce spoločnosti neustále pribúdajú.

Doba splácania pôžičky je flexibilná, a to v rozmedzí od 12 do 96 mesiacov. „Kto sa pre ňu rozhodne, bude presne vedieť, koľko zaplatí na konci obdobia splatenia takéhoto úveru, nakoľko ide o pevne stanovenú úrokovú sadzbu 9,9 % p.a. Samozrejmosťou je rýchle a jednoduché dojednanie takéhoto úveru, pričom garancia poskytnutia peňazí je do jedného dňa od dodania podkladov, samozrejme, pri splnení podmienok, v rámci ktorých je potrebné sa preukázať aj dokladom o príjme za posledné 3 mesiace,“ dopĺňa Michal Fila.

„Zelená na splátky“ sa dá kombinovať aj so štátnymi dotáciami, ktoré sa rozbehli na takéto účely vo väčšom meradle práve v poslednom období. Predčasné splatenie pôžičky, napríklad keď vám štát vyplatí dotáciu na okná či solárne panely, na ktoré ste si vzali čiastočne aj „zelený úver“ pritom nebude vôbec spoplatnené,“ dodávaM. Filaz Home Creditu.  

Obnova rodinných domov je aj súčasťou Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky. Jej cieľom je do roku 2026 podporiť príspevkom na obnovu desaťtisíce starších domov. Výška pomoci je ale limitovaná a spravidla sa k nej nedostanú všetci žiadatelia a taktiež pokrýva len časť nákladov. V tomto smere môžu výrazne pomôcť, v podobe  spolufinancovania, aj zdroje z pôžičiek na zelené projekty od finančných inštitúcií. 

Značky: