Bola vôbec prvou ženou, ktorú kedy zvolili za kancelárku švajčiarskeho kantónu Ženeva.

Stojí tak na čele jednej z najkozmopolitnejších malých republík v Európe, kde nové online služby pre občanov rastú doslova ako huby po daždi. Anja Wyden Guelpa -mladá, len 42 ročná sympatická žena, ktorá postupne mení návyky obyvateľov na tradičné hlasovanie a ohuruje Ženevčanov žijúcich vonku.

Otázky okolo online hlasovania vo voľbách či referendách už viackrát riešilo Slovensko aj mnohé ďalšie krajiny. No čo sa našej krajiny týka, doposiaľ majú možnosť elektronicky hlasovať len tí, ktorí žijú v zahraničí.

Anja Wyden Guelpa dokázala za pomerne krátky čas vo svojej krajine zaviesť elektronické hlasovanie vo voľbách a referendách. Nielen v nich, ale aj v ďalších oblastiach fungovania kantónu zvyšuje silu verejnej mienky a hlasu jej občanov práve vďaka účinným, jednoduchým a moderným IT aplikáciám. K voľbám dokázala pritiahnuť nielen mladých ľudí, ktorí sa tradičným voľbám zväčša vyhýbajú, ale využiť aj veľkú chuť tých, ktorí žijú mimo krajiny, no napriek tomu chcú mať dosah na jej riadenie.

Ako sa jej podarilo takto uľahčiť život voličov? Čo na to hovoria samotní voliči? Ako sa k elektronickým hlasovaniam má postaviť vedenie krajiny?

O tom, ako e-voľby menia krajinu a myslenie ľudí, príde Anja Wyden Guelpa porozprávať už medzi prvými spíkrami 14. novembra ráno v rámci otváracieho bloku 15. ročníka dvojdňovej medzinárodnej konferencie ITAPA v bratislavskom hoteli Crowne Plaza.

Značky: