Zhasnúť svetlo pomocou hlasového asistenta v smartfóne, prispôsobiť si jas či farbu osvetlenia podľa nálady alebo automaticky rozsvietiť svetlo po západe slnka.

Inteligentné LED žiarovky so sebou prinášajú naozaj veľa možností na vylepšenie domácnosti. No ako sú na tom z pohľadu praktickosti a kvality? Túto otázku si položili aj odborníci v dTeste a dali nezávisle laboratórne otestovať celkovo jedenásť stmievajúcich a farebne nastaviteľných smart žiaroviek.

Pre väčšinu užívateľov znamená vypnutie a zapnutie maximálny rozsah nastavenia osvetlenia. Zdroje svetla však už dávno nie sú iba o funkčnosti. Dnes si môžete kúpiť aj také, pri ktorých sa dá nastaviť intenzita alebo teplota bielej farby. Tie pokročilejšie modely vedia dokonca farbu svetla zmeniť úplne alebo si ich funkcie viete automatizovať. Mohlo by sa zdať, že smart žiarovky ovládané na diaľku hlasovým či digitálnym asistentom, sú iba hračkou či módnym výstrelkom. Čísla predajov však dokazujú, že sa postupne stávajú štandardom domácností, a to i napriek vyššej cene.

Smart žiarovkyZdroj: dTest - Petr Neuber

dTest si v laboratóriu „posvietil“ na päť stmievajúcich a šesť farebne nastaviteľných produktov. Zameral sa na inteligentné LED svietidlá s klasickou päticou E27 a príkonom 8–16 W. Merali sa kľúčové parametre ako sú svetelný tok, farebná teplota, rovnomernosť svitu či uhol svietenia. Pozornosť sa venovala aj spotrebe elektrickej energie a efektivite pretvárania tejto energie na svetlo. Pri aspektoch ovládania sa sledovalo pripojenie, jednoduchosť použitia a nastavenie.

Z testovania vyplynulo, že niektoré výrobky mali príliš vysokú spotrebu energie v stand-by režime, nerovnomerný svit, nižší uhol svietenia ako bolo deklarované, neefektívny pomer príkonu a svetelného toku či komplikovanejšie ovládanie. Porovnanie súhrnných výsledkov jednotlivých produktov ukázalo, že spomedzi testovaných farebne nastaviteľných svetelných zdrojov sa najhoršie umiestnil model Solight LED Smart wifi (získal hodnotenie 54%) a v skupine biele stmievajúce svetelné zdroje sa najhoršie umiestnila LED žiarovka Ikea Trådfri (biela), ktorá dosiahla 58%.

Smart žiarovkyZdroj: dTest - Petr Neuber

Na druhej strane treba podotknúť, že oba produkty si vyslúžili známku „uspokojivo“. Tipom dTestu je v kategórii farebne nastaviteľných svetelných zdrojov model Philips Hue White and Color Ambiance a pri bielych stmievajúcich svetelných zdrojoch Philips Hue White.

Pokiaľ tiež uvažujete o inteligentnom osvetlení svojho domova, je potrebné si uvedomiť, že inteligentné LED svetelné zdroje rozhodne nie sú pre každého. Ide o luxusný tovar, ktorý okrem tmy rieši len minimum praktických problémov. Táto vychytávka je však zaujímavá, pútavá a svojimi pôsobivými svetelnými efektmi dokáže zmeniť domácnosť na nepoznanie. Aj z týchto dôvodov sú smart žiarovky čoraz populárnejšie aj mimo skupiny technologických nadšencov.

Zdroj: dTest

Značky: