Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Klimatizácia sa mnohým spája s horúcimi letnými mesiacmi, kedy dokáže príjemne osviežiť. Vedeli ste však, že je ideálnym pomocníkom aj vtedy, keď teploty vonku dosahujú mínusové hodnoty?

Klimatizácie vedia chladiť aj kúriť

Moderné klimatizácie, ktoré aktuálne nájdete na trhu, dokážu vašu domácnosť, kanceláriu alebo iný priestor nielen ochladiť, ale aj vykúriť. A to dokonca aj vtedy, keď je vonku -15 °C. Bez problémov ich tak môžete používať aj počas tuhej zimy a nahradiť nimi bežný typ kúrenia.

Ak však chcete, aby klimatizácia skutočne vedela interiér otepliť, musíte si vybrať správny model. Pri nákupe je dôležité zamerať sa na prevedenia disponujúce invertorom.

Invertor je zariadenie, ktoré sa stará o reguláciu výkonu na základe aktuálnych podmienok v okolí. Podľa nich mení otáčky kompresora, vďaka čomu je v priestore príjemná rovnomerná teplota. Invertor okrem toho zaručuje nižšiu spotrebu a šetrný chod, čím sa predlžuje životnosť spotrebiča.

Klimatizácie, ktorým invertor chýba, majú výrazne vyššiu spotrebu energie. Dôvodom je to, že na teplotu neregulujú plynule, ale nárazovo. V prípade potreby vypínajú a zapínajú riadiaci agregát, čo môže spotrebu zvýšiť až o osemnásobok.

KlimatizáciaZdroj: Unsplash.com

Jednoduché a intuitívne ovládanie

Nastavenie kúrenia na klimatizácii je jednoduché a rýchle. Väčšina jednotiek má diaľkový ovládač, prostredníctvom ktorého si zvolíte potrebnú teplotu, program či dokonca časovač.

Modernejším riešením je intuitívna mobilná aplikácia. Tú si stačí len stiahnuť do mobilu a prepojiť so svojím zariadením. Výhodou ovládania prostredníctvom aplikácie je to, že tak môžete robiť odkiaľkoľvek. Vďaka tomu budete mať istotu, že keď sa vrátite domov, byt alebo dom bude vždy príjemne vyhriaty.

Doplnkové funkcie zvýšia váš komfort

Na rozdiel od bežného vykurovania klimatizácia poskytuje aj doplnkové funkcie, ktoré zvýšia vaše pohodlie a navodia príjemnú atmosféru. K obľúbeným sa radia:

Čistenie vzduchu – klimatizácia môže vzduch ohrievať a zároveň aj čistiť. Viete tak efektívne eliminovať zápach a rozširovanie baktérií a mikróbov.

Antifreeze – jej úlohou je zabrániť zamrznutiu rúrok v stenách domu počas vašej neprítomnosti.

Časovač – pomocou tejto funkcie si môžete naplánovať, kedy bude klimatizácia pracovať a kedy bude vypnutá. Výsledkom je optimalizovaná spotreba a šetrenie nákladov za energie.

Úsporný režim – môžete ho zapnúť v čase, keď doma alebo v kancelárii nikto nie je. Klimatizácia zníži svoj výkon, no priestor bude vykurovať aspoň na minimálnu teplotu.

Autoclean – zariadenie sa vďaka tejto funkcii samé pravidelne prečisťuje. Tým sa zabraňuje tvorbe plesní a rastu húb, ktoré by mohli spôsobiť zdravotné komplikácie.

KlimatizáciaZdroj: Unsplash.com

Nezabúdajte na pravidelné čistenie

Aj napriek tomu, že niektoré klimatizácie majú samočistiaci program, je potrebné, aby ste ich raz za čas vyčistili aj manuálne. To platí dvojnásobne v prípade, že ich budete používať počas celého roka. Dobrou správou však je, že čistenie nie je náročné.

Po skončení letnej sezóny klimatizačnú jednotku najprv vypojte z elektriny a z jej povrchu zotrite všetok prach. Následne z nej vyberte vzduchový filter, vyčistite ho pod tečúcou vodou a nechajte vyschnúť. Aktívne filtre vymeňte za nové, vnútro klimatizácie opatrne povysávajte a všetko vráťte na svoje miesto.

Značky: