Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Stalo sa vám už niekedy, že ste vyšli autom z garáže, odišli a po celý čas ste mali nepríjemný pocit, že ste zabudli zavrieť?

Prípadne máte pravidelne problémy s diaľkovým ovládačom a na otvorenie vstupnej či garážovej brány čakáte doslova celú večnosť? Riešením je zapojenie vstupnej a garážovej brány do komplexného riešenia smart home systému. Čo vám toto riešenie prinesie?

Smart zásuvka, kamera, vypínače či automatizácia klimatizácie, vykurovania a tienenia. To sú spravidla prvé komponenty tvoriace tzv. smart home systémy, ktoré si v čoraz väčšej miere nachádzajú cestu do domácností. Tieto zariadenia sa spravidla pripoja na domácu wi-fi sieť a následne ich pomocou smartfónu môžete ovládať prakticky odkiaľkoľvek, stačí byť online.

Ďalším stupňom sú potom systémy domácej automatizácie, ktoré sú schopné sami nastavovať zariadenia v domácnosti bez toho, aby ste sa museli venovať ovládaniu a do takéhoto systému je možné zapojiť napríklad aj moderné vstupné brány.

Dom s garážou Zdroj: elements.envato.com
Dom s garážou

Skutočný smart home: keď dom „premýšľa“ za vás

Pohon vstupných a garážových brán je dnes už absolútnym štandardom. Ďalším krokom k ešte väčšiemu komfortu používania je premena bežného pohonu brány na smart. Obvykle na to postačí malá škatuľka, ktorá sa pripojí na domácu wi-fi sieť, pričom vám bude následne stačiť iba stiahnuť aplikáciu do telefónu a prostredníctvom nej otváranie, resp. zatváranie ovládať. V tomto prípade bude smartfón zastupovať bežný ovládač. Pri automatizácii sa však dá zájsť ešte ďalej.

Vstupná ako aj garážová brána sa môžu otvárať automaticky, keď systém zaznamená, že sa blížite. Na tomto princípe funguje aj samotná procesor automatizácie, ktorý pozná vašu polohu. Ak teda odbočíte z hlavnej cesty smerom domov, brány sa začnú automaticky otvárať. Samozrejme, aj na spustenie tejto úlohy je možné nastaviť rôzne pravidlá, tak aby celý proces kopíroval presne vaše potreby a zvyklosti. Obávať sa však nemusíte ani prípadného zlyhania systému, keďže stále vám zostáva možnosť otvorenia prístupových brán pomocou ovládača.

Ovládanie SmarthomeZdroj: elements.envato.com
Ovládanie Smarthome

Dodatočná inštalácia smart home systému nie je sama o sebe príliš náročná. Vyžaduje si však nielen odolné montérky a ďalšie pracovné vybavenie na zapracovanie modulov do stien, ale aj znalosti celého systému. Problematická však môže byť implementácia jednotlivých zariadení domácnosti a preto je vhodné, ak sa so systémom domácej automatizácie počíta už vo fáze projektu, prípadne čo najskôr.

Značky: