Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nové Audi Q8 je vlajkovou loďou značky v segmente SUV. Definujú ho prémiové technológie a čistý dizajn.

Na prvý pohľad zaujme model svetlometmi HD Matrix LED, ktoré vyvinula spoločnosť ZKW spoločne s Audi. Prémiový systém osvetlenia ponúka digitálne denné svetlá s voliteľnými digitálnymi svetelnými vzormi, ktoré umožňujú prispôsobenie vzhľadu svetlometov. Voliteľné laserové diaľkové svetlo zas poskytuje ešte väčší dosah. Špičkový svetlomet má aj dynamické smerové svetlá a modré ambientné svetlo pre laser. Vývoj a výroba prémiového osvetľovacieho systému prebieha vo Wieselburgu. „Tento projekt podčiarkuje naše odborné znalosti v oblasti vývoja špičkových technológií pre svetlomety. Inovatívne riešenia, ako je napríklad nová možnosť voľby digitálnych vzorov denného svietenia, sú na trhu priekopnícke,“ hovorí Dr. Wilhelm Steger, generálny riaditeľ skupiny ZKW.

Model Q8 sa štandardne dodáva so svetlometmi LED. Ako nadštandardná výbava sú k dispozícii svetlomety HD Matrix LED, ktoré majú 24 LED diód a jednu vysoko-výkonnú laserovú diódu v každom svetlomete. To umožňuje optimálne osvetlenie jazdného pruhu a cielené maskovanie protiidúcich vozidiel a vozidiel vpredu, čím sa zvyšuje bezpečnosť na cestách. Špeciálnou novinkou je možnosť výberu štyroch rôznych digitálnych vzorov denného svietenia. Umožňuje to kryt denného osvetlenia s dvojitou mikroštruktúrou, ktorý spoločnosť ZKW vyvinula spolu s vývojovým tímom Audi.

ZKW spolupracuje so spoločnosťou Four Rings na svetlometoch Matrix LED v Audi Q8Zdroj: ZKW
ZKW spolupracuje so spoločnosťou Four Rings na svetlometoch Matrix LED v Audi Q8

Laser pre ešte väčší výkon vysokého lúča

V najvyššej verzii svetlometu modelu Q8 osvetľuje tmu vysokovýkonná laserová dióda. Ako prídavné diaľkové svetlo sa laser aktivuje pri rýchlosti od 70 km/h a výrazne zvyšuje dosah diaľkového svetla. Systém je založený na technológii reflektorov a výrazne pomáha zvýšiť nielen osvetlenie cesty, ale aj bezpečnosť. Laserové diaľkové svetlo je vizuálne rozpoznateľné vďaka ambientnému svetlu – modrému LED svetlovodu, ktorý je integrovaný do svetlometu.

Prémiová technológia osvetlenia pre luxusné SUV Na vývoji nových vzorov denného osvetlenia pracovala ZKW spoločne s Audi. Technológia je do vozidla integrovaná veľmi sofistikovane, keďže spoločnosť ZKW používa pri výrobe svetlometov pre model Q8 novú výrobnú metódu – systém Cobot. Pracovníci montáže spolupracujú s kolaboratívnym robotom, ktorý vopred umiestni komponenty denného osvetlenia a pripraví ich na následné ručné dokončenie. Jednotka denného osvetlenia sa tiež vyrába na samostatnej montážnej linke, aby sa splnili vysoké požiadavky na kvalitu a zložitý montážny proces.

Značky: