Spoločnosť Xiaomi alebo jednoducho Mi je čínsky výrobca rôznych zariadení a gadgetov, ktoré vynikajú najmä výborným pomerom cena/výkon. Inak tomu nie je ani v prípade testovanej akčnej kamery – Xiaomi Mi Action Camera 4K, ktorá nás prekvapila svojou schopnosťou natáčať kvalitné video a prémiovým spracovaním.

Xiaomi Kamera ocenenie tip redakcie

Kamera si od nás odniesla ocenenie Tip redakcie za pomer cena/výkon

Balenie

Z obsahu balenia sme boli prekvapení. Sme zvyknutí, že čínski výrobcovia dávajú k svojim zariadeniam rôzne zaujímavé príslušenstvo, a to v hojnom počte. V tomto prípade tomu tak nie je a kamera vám príde v síce elegantnom balení, ale bez príslušenstva. Minimalistická krabička z tvrdeného papiera vyzerá prémiovo, ale vo vnútri nájdete iba kameru, batériu a krátky nabíjací/dátový microUSB kábel. Samozrejmosťou je aj návod v slovenskom jazyku. Keďže samostatná kamera nie je odolná voči vode a prachu, odporúčame vám odolné puzdro, ktoré zakúpite osobitne.

Dizajn a spracovanie

Od prvého momentu sa nám materiálové vyhotovenie a spracovanie kamery veľmi páči. Rám kamery je z hliníka, ktorý má príjemné a odolné vyhotovenie. Predná časť je z plastu a telo vystupujúceho objektívu je taktiež hliníkové. Celú zadnú časť tvorí 2,4-palcový dotykový LCD displej s dobrou čitateľnosťou a nastaviteľným jasom.

Kamera disponuje iba jedným fyzickým tlačidlom na vrchnej strane, ktorým sa zapína/vypína a taktiež sa s ním spúšťa záznam. Vedľa neho je informačná dióda (druhá je v prednej časti), mikrofón a reproduktor. V ľavej strane je microUSB konektor so zasúvacou krytkou a pomocný mikrofón.

Spodná časť obsahuje výsuvný kryt batérie, pod ktorým sa nachádza aj slot pre microSD kartu do max. kapacity 64 GB. Posledným prvkom je integrovaný 1/4 statívový závit, čo je univerzálny spôsob ako kameru pripevniť na rôzne držiaky. Výrobca vsadil na minimalizmus aj po stránke dizajnu.

Špecifikácia kamery

Mi 4K dokáže nahrávať video v max. rozlíšení 4K (3840 × 2160 px) s 30 snímkami za sekundu (fps). Výsledný videoformát je H.264. Fotografie sú zhotovované v max. rozlíšení 8,3 Mpx (3840 × 2160 px). Na výber sú dva formáty fotografií – JPG alebo DNG (RAW). Snímač (Sony IMX 317 / 1,62 µm) má šírku záberu 145° a max. clonu f/2.8. Šírku záberu je možné v nastaveniach zmeniť – široký záber/úzky záber (bez skreslenia okrajov).

Xiaomi Action Camera 4K záber

Kvalita záberov je takmer za každých okolností nadpriemerná

K dispozícii je aj softvérová, 6-osá stabilizácia obrazu (EIS) s technológiou od spoločnosti Bosch (3-osý gyroskop + 3-osý akcelerometer). Stabilizácia je použiteľná iba v prípade Full HD videa (60 a 30 fps). Objektív sa skladá zo siedmich elementov a o dostatočný výkon sa stará známy procesor Ambarella A12S75. Z konektivity nechýba Wi-Fi a Bluetooth 4.1. Rozmery kamery sú 71,5 × 42,7 × 29,5 mm s hmotnosťou 99 gramov (vrátane batérie).

Možnosti a kvalita záberov

Celé nastavenie a ovládanie kamery je pomerne jednoduché a vykonáva sa cez dotykový displej. Potiahnutím z ľavej strany vyskočí ponuka režimov, z pravej strany galéria záberov a zhora centrálne nastavenia a možnosti konektivity. Na prispôsobenie jednotlivých režimov slúži ikona v pravom rohu. Režimov je celkom 9 a každý je možné pomerne podrobne prispôsobiť.

Video sa dá natáčať v rôznych formátoch (4K s 30 fps / 1080 p s 30, 60 a 100 fps alebo 720 p s 200 fps). Nechýba ani režim 4K TimeLapse videa (interval snímok od 0,5 až po 60 sekúnd), sekvenčného snímania, časovača alebo spomaleného videa. Režim Slow-Motion má iba základné nastavenie. Pri kvalite 1080 p je spomalenie videa 2 alebo 4-krát. Pri 720 p je možné až 8-násobné spomalenie. V každom režime je možné nastaviť kvalitu (normal/fine/S.fine), vyváženie bielej, režim zaostrenia a expozičnú hodnotu. V zásade ide o základné nastavenia, ktoré ponúkajú takmer všetky akčné kamery.

 

Kameru sme testovali intenzívne a konštatujeme, že obrazová kvalita je v danej cenovej kategórii nevídaná. Zobrali sme ju so sebou aj na MWC do Barcelony a tiež sme robili akčné zábery pri recenziách automobilov. Najviac sme používali režim videa – 4K/30fps, kde je výsledná kvalita vynikajúca, ale v tomto režime chýba stabilizácia.

Nočné a večerné zábery sú v prekvapujúco dobrej kvalite, jemne v závese za absolútnou špičkou pri akčných kamerách. Stabilizáciu obrazu sme využívali v režime 1080 p/60 fps, čo je rozumný kompromis. Kvalita videa je aj v tomto režime nadpriemerná a stabilizácia pracuje bez väčších problémov.

Pri naozaj ostrých a akčných pohyboch už zabudovaná stabilizácia mala menší problém. V každom prípade je to na danú cenovú kategóriu vysoký nadpriemer. Kvalita snímok je vynikajúca, a to aj v zhoršených svetelných podmienkach. Výhodou je fotenie do bezstratového formátu DNG.

Najčastejšie používané formáty videa zaberajú: 2-minútové 4K/30 fps video – 964 MB, 2-minútové 1080 p/60 fps video – 620 MB. Fotografie: JPG formát – 4,3 MB / DNG formát – 16 MB.

Aplikácia Mi Home

Vďaka WiFi konektivite je možné spárovať kameru s aplikáciou – Mi Home. Tá je dostupná pre Android a iOS zariadenia zdarma. V aplikácii vidíte živý obraz z kamery, máte prehľad o všetkých nastaveniach a prístup ku všetkým médiám s možnosťou stiahnutia do telefónu.

Aplikácia Mi Home je pekne spracovaná a ponúka kompletné a prehľadné nastavenie kamery.

Párovanie, ako aj stabilita spojenia je na veľmi dobrej úrovni a počas testovania sme nenarazili na žiadny vážnejší problém alebo výpadky. Aplikácia je jednoduchá a prehľadná, bez zbytočností, čo oceňujeme. Kameru sme testovali so smartfónom Xiaomi Mi 6, ale úspešne sme vyskúšali aj iOS zariadenia.

Batéria

Batéria má kapacitu 1450 mAh a deklarovanú výdrž 2 hodiny pri 4K/30 fps videu. Tento údaj sa od reality nelíši a potvrdzujeme, že výdrž na jedno nabitie je skutočne výborná. Čas nabíjania batérie sa pohybuje od 40 minút do 1,5 hodiny. Záleží od výkonu nabíjačky, ktorú použijete. Stačí na to nabíjačka z mobilného telefónu.

Ako je to s príslušenstvom?

Ako vidíte z našej recenzie, spoločnosť Xiaomi momentálne uvoľnila do predaja iba samotnú kameru. Zisťovali sme informácie o príslušenstve k tejto super kamere. Na ceste je stabilizátor Xiaomi Mi Gimbal s cenou 139 eur, vodeodolné puzdro sa objaví v máji. Oba produkty vyskúšame, spolu to bude tvoriť veľmi zaujímavý celok.

Xiaomi Mi Gimbal je už v predaji.

Hodnotenie

Mi 4K Action Camera ponúka za lákavú cenovku nadpriemerné možnosti a výbornú kvalitu videa. Dovolíme si tvrdiť, že za podobnú cenu nenájdete na aktuálnom trhu nič s týmto výkonom a obrazovými vlastnosťami. Po celý čas testu sme boli s kamerou spokojní, akurát kvalita zvuku by mohla byť ešte o niečo lepšia. Nevýhodou je absencia odolnosti voči vode a prachu, prípadne špecializovaného príslušenstva už v základnom balení. Bez odolného puzdra  by ste túto kameru v daždi alebo snehu nemali používať.

Zapožičal: www.mi-store.sk
Cena: 149,90 EUR

Vyhrajte kameru v našej súťaži:

Vyhrajte Xiaomi Mi Action Camera 4K

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE