Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Toyota si nechala patentovať nový autolak, ktorého farbu je možné meniť za kontrolovaných podmienok pomocou svetla a tepla. Táto technika by vám umožnila upraviť farbu vozidla oveľa lacnejšie a jednoduchšie ako dnes.

V marci 2024 zverejnil Úrad pre patenty a ochranné známky Spojených štátov amerických (USPTO) patentovú prihlášku Toyoty z roku 2022 na farbu, ktorú je možné zmeniť na vozidle rýchlo a komplexne. Riešenie by mohli využiť okrem iného predajcovia, ktorí by vedeli predávať vozidlá presne vo farbách, ktoré si zákazníci želajú, alebo majitelia vozidiel túžiaci po jednoduchej zmene.

Zmena farby laku vozidla je časovo náročný a nákladný proces. Prelakovanie auta pozostáva z niekoľkých etáp a vyžaduje si nechať vozidlo v servisnom stredisku aspoň týždeň. Alternatívou je oblepiť auto vinylovou fóliou. Toto riešenie však nie je príliš odolné a tiež je pomerne drahé.

Cieľom patentu Toyoty je výrazne urýchliť a zjednodušiť zmenu farby laku, pretože nevyžaduje prekrytie vozidla dodatočným vonkajším náterom a celá technika je celkom jednoducho použiteľná pre predajcov a autoservisy, takže je možné využiť ju komerčne. Systém vyvinul tím Toyota Motor Engineering & Manufacturing North America.

Ako je uvedené v prihláške, s vozidlom je potrebné vojsť do špeciálneho tunela s vykurovacími telesami, ktoré obklopujú vozidlo zo všetkých strán. Keď sa povrch laku zahreje, presunie sa naň panel vyžarujúci svetlo, nazývaný modulátor farieb, aby sa dosiahla úplná transformácia. Získanie zvolenej farby si vyžaduje použitie svetla špecifickej frekvencie a udržiavanie laku na nastavenej teplote počas primeraného času.

Podľa patentovej prihlášky Toyoty je proces riadený pomocou elektronickej riadiacej jednotky (ECU) zabudovanej do modulátora farieb. Zariadenie môže ovládať operátor alebo robot. Modulátor na diaľku komunikuje so serverom a teplotnými senzormi zabudovanými v karosérii vozidla, aby vybral vhodné nastavenia pre konkrétnu farbu.

Toyota je lídrom v oblasti inovácií

Patent na zmenu farby laku vozidla potvrdzuje postavenie Toyoty ako lídra v oblasti automobilových inovácií v Spojených štátoch. V roku 2023 už po desiatykrát za sebou výrobca zaregistroval na americkom patentovom úrade najviac projektov zo všetkých automobilových spoločností. Potvrdil to najnovší rebríček „Top 300 Organizations Granted U.S. Patents“ publikovaný Asociáciou vlastníkov duševného vlastníctva, v ktorej Toyota obsadila celkovo 7. miesto, keď len v Spojených štátoch v priebehu roka získala 2 667 patentov.

Výskum Toyoty po celom svete je primárne zameraný na dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050 a zároveň na zabezpečenie slobody pohybu pre celú spoločnosť. Približne polovica všetkých patentov podaných spoločnosťou na celom svete sa týka hlavných smerov vývoja budúceho automobilového priemyslu vrátane elektrifikácie pohonov, systémov autonómneho riadenia a internetových technológií pre vozidlá. V rámci štruktúr spoločnosti v súčasnosti pôsobí 20 veľkých výskumných a vývojových centier. Päť z nich je v Severnej Amerike a osem v Japonsku, tri sú v Európe a štyri v iných ázijských krajinách.

Značky: