Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Každý rok ten istý príbeh. Vianoce sú už za dverami a vy ste opäť nestihli nakúpiť darčeky? Minuloročná nočná mora sa však dnes stáva pre vás tou najlepšou správou!

Tento rok totiž nemusíte na poslednú chvíľu kupovať sadu treniek v nesprávnej veľkosti či nevkusné ponožky, no viete vašim darčekom nie len potešiť, ale aj pomôcť. Bežecké podujatie Wings For Life World Run spustilo svoje registrácie a vy tak viete štartovným potešiť celú rodinu!

Časy, kedy fičali materiálne drahé darčeky sú dávno preč a ak chcete ísť s dobou, darujte tento rok darček, ktorý svojim dopadom presahuje rámec akýchkoľvek hmotných darov. Wings for Life World Run je charitatívne bežecké podujatie, ktoré sa koná už tradične začiatkom mája, tento rok v siedmy deň v mesiaci, v tom istom čase po celom svete a ktorého celý výťažok putuje na výskum nadácie Wings for Life. Tá hľadá liečbu na poškodenia miechy chrbtice. Jednoducho povedané, aby sa ľudia, ktorých určitý úraz nechal pripútaných na invalidný vozík, jedného dňa mohli opäť postaviť na nohy.

Štartovné na Wings for Life World Run pre seba a svojich blízkych nájdete TU.

ZMYSLUPLNÉ VIANOCE

Súčasné krízy, počnúc vojnou na Ukrajine, rastúcimi životnými nákladmi či klimatickými zmenami, nás učia pozerať sa na naše správanie novým spôsobom, vysvetľuje filozof a futurológ Hannes Fernow z berlínskej think tank GIM Foresight (www.gim-foresight.com).

Štúdie ukazujú, že hodnoty akými sú spravodlivosť, zmysel pre zodpovednosť či udržateľnosť – inými slovami „zmysel“ – sú pre ľudí v časoch ako sú tieto obzvlášť dôležité, dodáva Fernow. Nedostatok času či peňazí však spôsobuje, že nie vždy je možné žiť podľa týchto hodnôt.

Hannes Fernow preto vysvetľuje, že aj práve takým darčekom, akým je štartovné na Wings for Life World Run, môžeme pomôcť naplniť hodnoty, na ktorých dnes obzvlášť záleží. A čo je na tom najlepšie? Vianoce predsa nie sú len o darčekoch, a preto štartovné môžete darovať aj kedykoľvek v novom roku.

DOBA POSTMATERIÁLNYCH HODNÔT

Fernow si tiež uvedomuje dlhodobý trend, „kedy budú v bohatých spoločnostiach postupne čoraz dôležitejšie post-materiálne hodnoty“. Pokračuje: „Ani klimatické zmeny rýchlo nezmiznú – namiesto toho sa ešte zintenzívnia, a preto len podporia kritické vnímanie egoistického, príliš materialistického správania.“

Podľa Fernowa má jeden určitý druh daru obzvlášť dôležitý význam. Hovorí o dare času.  Či už darujte vlastnoručne vyrobený darček, alebo niekomu doslova kvalitne strávený čas darujete.

KONCEPT ZMYSLUPLNÉHO DAROVANIA

Téma, ktorej sa Wings for Life World Run tento rok vedome venuje: koncept zmysluplného darovania dokonale zapadá do konceptu zmysluplného behu. Poukážky na ďalší beh je možné zakúpiť ako darček – v špeciálne navrhnutom, štýlovom balení. Ide teda o osobný a skutočne zmysluplný dar: 100 % vstupných poplatkov a darov ide na výskum miechy a pomáha nájsť liek na poranenie miechy.

Svetový beh Wings for Life World Run, ktorý sa uskutoční 7. mája 2023, je veľmi špeciálnym výročím. Oslavuje desiatykrát, keď sa ľudia stretnú, aby bežali za tých, ktorí nemôžu. Veľmi špeciálny beh. Veľmi špeciálny darček. Veselé Vianoce!

Viac o behu Wings for Life World Run a nadácii Wings for Life

Wings for Life World Run každý rok štartuje presne o 13:00 hod. V niektorých krajinách práve vychádza slnko, v iných sa beží potme, no vždy s rovnakou myšlienkou – beží sa pre tých, ktorí behať nemôžu. Celá vyzbieraná suma štartovného poplatku a príspevku ide priamo neziskovej nadácii Wings for Life. Tá už od roku 2004 podporuje výskumné projekty, ktoré hľadajú spôsob liečby poranenej miechy, aby tak pomohla miliónom ľudí odkázaných na invalidný vozík. V roku 2018 sa vedcom zo Švajčiarska podaril prelomový pokrok vo výskume. A to vďaka klinickej štúdii STIMO, ktorá prostredníctvom elektrickej stimulácie miechy a pohybového tréningu za asistencie robota pomohla urobiť prvé kroky pacientom zapojeným do štúdie. Minulý rok zas tím odborníkov z Northwesternskej univerzity v USA prišiel s ďalším zásadným objavom. Skupina neurológov vyvinula špeciálny gél s obsahom takzvaných „tancujúcich molekúl“, ktoré pomáhajú s regeneráciou a aktiváciou množenia nervových buniek v zjazvenom tkanive. Po aplikácii jednorazovej injekcie laboratórnym myšiam prišiel neuveriteľný výsledok – paralyzované zvieratá začali opäť chodiť.

Značky: