Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

CUPRA predstavila svoju víziu a ambície do roku 2025.

Novými hrdinami pre novú éru sú 3 ďalšie modely do roku 2025: CUPRA Terramar*, CUPRA Tavascan* and CUPRA UrbanRebel*. Cieľ: predávať 500 000 automobilov ročne, globálna expanzia na nové trhy a vstup do nových segmentov. CUPRA avizovala aj budúce verzie aktuálnych modelov CUPRA Leon, Leon SP, Formentor a Born.

Značka CUPRA predstavila svoje vzrušujúce plány do budúcnosti s novými hrdinami pre novú éru. Vrátila sa pri tom tam, kde sa všetko začalo pred štyrmi rokmi – na historický závodný okruh Terramar pri meste Sitges, neďaleko Barcelony.

Doteraz mladá španielska značka odovzdala zákazníkom takmer 200 000 automobilov, pričom jej obrat vzrástol zo 430 miliónov eur v roku 2018 na takmer 2,2 miliardy eur v roku 2021, čo ďaleko prekonalo všetky očakávania.  A v tomto roku CUPRA plánuje zdvojnásobiť svoj obrat, ako aj globálnu sieť predajcov CUPRA Masters a reprezentačných predajných salónov CUPRA City Garage.

Do roku 2025 CUPRA vstúpi do novej éry troma ďalšími modelmi – CUPRA Terramar*, CUPRA Tavascan* a CUPRA UrbanRebel*, ako aj modernizáciou celého súčasného modelového programu.

Cupra Urban RebelZdroj: Cupra
Cupra Urban Rebel

„Dnes sme predstavili celú generáciu nových hrdinov CUPRA, ktorá sa objaví na trhu do roku 2025,“ povedal Wayne Griffiths, CEO značky CUPRA. „Našim cieľom je do roku 2025 zvýšiť predaj na 500 000 automobilov ročne a zintenzívniť našu medzinárodnú expanziu vstupmi na nové trhy, ako aj vstupmi do nových segmentov trhu. Aby sme to všetko dokázali, sú rozhodujúci ľudia. Sú to ľudia, ktorí tvoria značku.“  

Podujatie nazvané Unstoppable Impulse sa uskutočnilo na závodnom okruhu Terramar (Sitges) za účasti národných a zahraničných médií, partnerov a inštitúcií, ako aj ambasádorov značky CUPRA ako Alexia Putellas, víťazka Ballon d’Or a svetová futbalistka roka FIFA 2021. Na podujatí boli prítomní aj zástupcovia koncernu Volkswagen a akcionárskych rodín Porsche a Piëch.

Neuveriteľná cesta CUPRA

Značka CUPRA bola predstavená v roku 2018 s ambíciou priniesť moderný športový charakter, vytvorený automobilovými nadšencami, túžiacimi zmeniť  status quo.

Prvým modelom, ktorý zhmotnil ambíciu a charakter značky ako nového vyzývateľa na automobilovom trhu, bol CUPRA Ateca. Toto vysoko výkonné SUV bolo jedinečným zjavom v segmente kompaktných SUV.

O dva roky nasledoval model CUPRA Leon ako hatchback a kombi Sportstourer. So svojim širokým portfóliom spaľovacích motorov sa stal prvým elektrifikovaným modelom CUPRA vďaka svojmu vysoko výkonnému pohonu plug-in hybrid.

Krátko na to nasledoval prvý model vyvinutý exkluzívne pre mladú značku – CUPRA Formentor. Crossover SUV zaznamenalo veľký úspech s doteraz takmer  100 000 predanými kusmi celosvetovo, čím sa stalo najlepšie predávaným modelom značky.

A potom prišiel model CUPRA Born. Prvý výlučne elektrický model značky presvedčivo dokázal, že elektrický pohon a vysoká výkonnosť sa hodia k sebe.

No automobily predstavujú iba jednu časť príbehu úspechu. Jedným z kľúčových prvkov úspechu značky CUPRA je kmeň CUPRA.

„Kmeň CUPRA vytvára deň čo deň podstatu našej značky, ktorou je rušivý postoj, rebelantský duch a nekonvenčné myslenie,“ povedal Antonino Labate, riaditeľ pre stratégiu, rozvoj podnikania a prevádzku CUPRA. „Dnes predstavujeme najnovšieho člena nášho kmeňa, ktorým je TV Boy. Je to niekto s rebelantským duchom, ktorý prekračuje hranice, aby svojim umením inšpiroval ďalšiu generáciu.“

Teraz sa CUPRA pripravuje na budúcnosť novými hrdinami pre novú éru.

CUPRA Terramar*: nové benzínové SUV značky

V roku 2024 ponuku automobilov rozšíri CUPRA Terramar, športové SUV, ktoré svojim menom vzdáva úctu rovnomennému závodnému okruhu pri meste Sitges. Jeho dizajn kombinuje výrazné proporcie s nápadnými štylistickými prvkami. Toto emocionálne, športové  SUV ďalej posilní pozíciu značky v najrýchlejšie rastúcom segmente automobilového trhu v Európe. Vyrábať sa bude v závode Audi Hungaria v maďarskom Györi.

CUPRA Terramar bude na výber s najmodernejšími spaľovacími motormi, ako aj s novou generáciou pohonu plug-in hybrid, ktorá umožní dojazd s elektrickým pohonom cca 100 km.

Agregáty plug-in hybrid, označované ako e-HYBRID, sú koncipované pre výkonnosť a majú moderný športový charakter v kombinácii s vysokou efektivitou. Preto sú dôležitou súčasťou stratégie značky CUPRA v rámci revolúcie elektrifikácie.

„Terramar je miestom, kde značka CUPRA odštartovala svoju cestu do sveta. Naše nové športové SUV s hybridným pohonom perfektne kombinuje výrazné proporcie s dlhou, nápadnou kapotou motora a žraločím nosom, ktorý symbolizuje odhodlanosť a vôľu k víťazstvu,“ povedal Jorge Diez, šéfdizajnér značky CUPRA. „Sústredili sme sa na pocit z jazdy a vytvorili sme koncepciu interiéru orientovaného na vodiča, ktorá s využitím najmodernejšej technológie vytvára jedinečný zážitok. Naše nové SUV dlhé 4,5 metra s DNA značky CUPRA je pripravené rozvíriť hladinu v segmente s najväčšou konkurenciou.“

CUPRA Tavascan*: sen sa stáva skutočnosťou

Ďalšiu etapu cesty predstavuje CUPRA Tavascan*. Tento budúci model zhmotňuje víziu elektrifikácie značky CUPRA a bude sa iba nepatrne líšiť od štúdie, predstavenej v roku 2019. Niektoré prvky dizajnu sú inšpirované elektrickým závodným špeciálom CUPRA Tavascan Extreme E Concept z roku 2021. CUPRA Tavascan* nielen reprezentuje aktuálnu víziu elektrifikácie ale prispeje aj ku globalizácii značky, pretože CUPRA ním vstúpi na nové trhy. Predávať sa začne v roku 2024.

CUPRA UrbanRebel*: prináša emócie a bojuje s konvenciami

V roku 2025 značka CUPRA uvedie na trh model UrbanRebel* – svoj mestský elektrický automobil. Sériový model, odvodený od štúdie z roku 2021, podľa ktorej má aj pracovné označenie, posunie značku CUPRA ďaleko za jej tradičné hranice. UrbanRebel* je nebitý emóciami, jeho dizajn predstavuje rebelskú polohu vo svete elektrickej mobility.

Mestský elektrický automobil využíva modulárnu stavebnicu elektromobility MEB koncernu Volkswagen v modifikácii MEB-Small. Kvôli optimálnemu využitiu zastavanej plochy má vozidlo dlhé 4,03 m pohon predných kolies aby bolo možné vytvoriť variabilný batožinový priestor s objemom na úrovni kompaktných automobilov so spaľovacím motorom.

Okrem toho je malý automobil veľkým vzorom v oblasti udržateľnosti, pretože jeho konštrukcia využíva moderné recyklované polyméry a bio-materiály rastlinného pôvodu pre zníženie zaťaženia životného prostredia.

Cupra Urban RebelZdroj: Cupra
Cupra Urban Rebel

Na zvýšenie výkonnosti a dosiahnutie vysokej celkovej kvalitatívnej úrovne sa budú využívať najmodernejšie výrobné technológie ako 3D tlač a 3D tkanie.

Ľahká konštrukcia karosérie a interiéru zabezpečí vysokú efektivitu a dlhý dojazd, ktorý bude do 440 km (verzia s najväčšou batériou). Hranice jazdnej dynamiky naznačuje štúdia UrbanRebel Concept, ktorá s elektromotorom 166 kW (226 k) akceleruje z 0 na 100 km/h za 6,9 sekundy.

Sériový model CUPRA UrbanRebel*, navrhnutý a vyvinutý v Barcelone by sa mal začať predávať v roku 2025. Výroba je plánovaná v závode Martorell v rámci národného strategického programu pre obnovu a transformáciu PERTE, oblasť elektrické a digitálne prepojené vozidlá.

„UrbanRebel* je pre značku CUPRA viac ako iba automobil. Je to model, ktorý sprístupní mestskú elektrickú mobilitu širokému okruhu zákazníkov. Ako dostupný a udržateľný automobil bude predstavovať vstupný model do nášho modelového programu novej generácie,“ povedal Wayne Griffiths počas podujatia.

V rámci projektu Future: Fast Forward spoločnosť SEAT, S.A. vytvorila skupinu 62 národných a medzinárodných partnerov s cieľom transformovať Španielsko na európsku základňu elektrickej mobility.

Cupra Urban RebelZdroj: Cupra
Cupra Urban Rebel

Iba pred niekoľkými týždňami spolu s materským koncernom Volkswagen a partnermi Future: Fast Forward spoločnosť prezentovala projekt mobilizácie prostriedkov v objeme 10 miliárd eur na elektrifikáciu Španielska. Predstavuje to najväčšiu samostatnú investíciu v rámci priemyslu počas celej doterajšej histórie Španielska.

„Presne vieme, kam sa chceme dostať. Môžem vám sľúbiť, že každý nový model, ktorý uvedieme na trh, bude ďalším krokom na tejto ceste,“ povedal Wayne Griffiths. „Sme verní sebe a sme autentickí – to je duch kmeňa CUPRA. Všetko budeme robiť tak, ako sme to robili od založenia značky. Budúcnosť je elektrická. Budúcnosť je CUPRA.”

Počas podujatia zástupcovia značky CUPRA avizovali aj budúcnosť aktuálnych modelov. CUPRA Leon, CUPRA Formentor a CUPRA Born budú v roku 2025 modernizované.

*Tieto vozidlá sú štúdie a ešte sa nepredávajú. Preto sa na ne nevzťahuje smernica 1999/94/ES.

Značky: