Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Klimatická zmena sa pomaly, ale isto začína dotýkať takmer každej oblasti ľudského života. Výnimkou nie je ani stavebníctvo a správa budov. Komerčné a obytné budovy totiž v celosvetovom meradle spotrebúvajú až 40 percent energií. Aké opatrenia je možné prijať na ich úsporu a prispieť tak svojím podielom k zmierneniu následkov klimatickej zmeny?

Najskôr si musíme uvedomiť, že až 85 percent emisií oxidu uhličitého z budov pochádza z prevádzkovej fázy budov. Zvyšok tvorí výstavba a neskôr aj prípadná demolácia. Preto sú rozhodnutia stavebníkov, ale najmä prevádzkovateľov budov, také dôležité pri boji s klimatickou zmenou. A hoci neexistuje žiadny zázračný trik, celkové riešenie je ľahšie, ako si myslíte.

Zistite spotrebu v budove

Každá technológia v budove má odlišnú spotrebu aj následné emisie CO2 – ide o osvetlenie, kúrenie, kuchynské zariadenia, ako aj rozvodné siete. Prvý krok je ešte dôležitejší pri starších budovách, kde sa stále môžu využívať energeticky neefektívne, zastarané technológie. Pri komerčných budovách, v ktorých sídlia viaceré subjekty, musí správca dosiahnuť zapojenie všetkých z nich do nových opatrení.

Ľahko dosiahnuteľné výsledky

Je viac ako isté, že po zistení spotreby energií v budove budú niektoré vytŕčať viac, pri iných vám okamžite napadne, ako by sa dali znížiť. Jednou z najľahších zmien je zmena dodávateľa energií za takého poskytovateľa, ktorý využíva obnoviteľné zdroje. Namieste je aj zváženie inštalácie solárnych panelov. Môžete tiež vymeniť staré žiarovky za LED osvetlenie, ktoré vydrží o mnoho rokov dlhšie a spotrebuje až o 75 % menej energie. Iné opatrenia už vyžadujú viac spomínanej spolupráce všetkých subjektov. Ide napríklad o zmenu prednastavených teplôt v systémoch technických zariadení budov. Zníženie teploty termostatu v budovách iba o jeden stupeň môže potenciálne ročne ušetriť tisíce kilowatthodín elektrickej energie. A vedeli ste, že zvýšenie teploty v chladničke iba o jeden stupeň Celzia by mohlo predstavovať úsporu energie až o 3-4 %?

Budúcnosť je v digitalizácii

“Nainštalujte a používajte inteligentné merače, ktoré vám presne povedia, koľko energie sa v danom okamihu spotrebuje, a dokonca aj to, ktoré zariadenia spotrebúvajú najviac. Moderné snímače automaticky vypnú svetlo a technické zariadenia budov v nepoužívaných priestoroch. Vhodné je nainštalovať aj tepelné čerpadlá, ktoré sú zvyčajne efektívnejšie v porovnaní s tradičným elektrickým kúrením,” radí Ivan Petráš, odborník na digitalizáciu zo spoločnosti PlanRadar, ktorá je autorom rovnomenného moderného softvéru na projektovanie a správu budov. Vďaka nemu môžete automatizovať pripomienky, kedy musia prebiehať kontroly a priradiť úlohy príslušným dodávateľom. Rovnaký softvér vám umožní sledovať a zhromažďovať dáta o budove, vďaka ktorým výrazne vzrastie efektivita správy a údržby. A naopak, náklady a chybovosť klesnú rovnako ako spotreba energií.

Značky: