Duplicitné fotografie dokážu zabrať na počítači fakt veľa miesta. V našom prípade to bolo viac ako 10 GB, a to na SSD disku na notebooku.

Ono totiž stačí trochu neopatrné kopírovane a duplicita je na svete. A nájsť a odstrániť duplicitné fotografie nie je jednoduché – teda ak nemáte program Zoner Photo Studio X.

ZPSX totiž ponúka úžasnú funkciu, ktorá dokáže vyhľadať rovnaké súbory, a to špeciálne fotografie. Využíva pritom informácie uložené v EXIF-e. Tak si môžete byť naozaj istí, že ide o duplicity.

Možnosť vyhľadania duplikátov hľadajte v module Správca. Stačí v Menu rozbaliť panel Organizovať a zvoliť položku Vyhľadať rovnaké súbory. Ďalej kliknite na ikonu Prehľadávať a vyberte, v ktorej zložke chcete duplikáty hľadať. Na vyhľadávanie vyberte zložku, do ktorej ukladáte fotky. Prípadne môžete prehľadať celý počítač, tak sme urobili aj my. Samozrejme, v tomto prípade treba počítať s tým, že vyhľadanie aj niečo trvá, my sme na výsledok čakali asi 7 minút.

Pred vyhľadávaním (ale aj po ňom) môžete tiež zaškrtnúť voľbu Iba súbory s rovnakým menom. Hodí sa vtedy, ak viete, že máte duplikáty s rovnakým názvom v rôznych zložkách.

Ďalej si určíte, či hľadáte len súbory, ktoré dokáže prečítať Zoner Photo Studio – teda hľadáte fotky a videá. Môžete však nechať prehľadávať všetky súbory. A potom už len kliknite na tlačidlo Vyhľadať a čakáte. Výsledok sa dozviete až po skončení vyhľadávania.

Nájdené duplicitné súbory a možnosť ich rýchleho vymazania či presunutia inam

Pozorne si skontrolujte výsledok

Program sa tak s chuťou pustí do prehľadávania počítača. Vo výslednej tabuľke vidíte duplikáty aj originálne súbory a môžete konať. Aby ste lepšie videli, ktoré súbory patria k sebe, sú rovnako farebne označené.

Následne zvoľte označenie všetkých duplikátov v aktuálnej zložke. Ak si nie ste istí, či je súbor naozaj rovnaký, alebo vás zaujíma, o akú fotku ide, kliknite na Informácie o obrázku. Ak je všetko v poriadku, môžete duplicity nechať Zmazať do koša.

Určite vám odporúčame vyhľadať raz za čas duplicitné fotografie, miesto na disku je vždy vzácne. Dobrou radou je tiež zálohovanie fotografií na iné pamäťové médium.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.