Editor a správca fotografií dostáva novú dávku nových funkcií vrátane inovatívneho využitia umelej inteligencie, rozsiahlych vylepšení kvality výstupu a nového systému klávesových skratiek. Nechýba ani podpora hardvérových konzol, ako je napríklad Loupedeck+.

Výber obrázka s najlepšími detailmi vďaka náhľadom s umelou inteligenciou

ZPS X využíva AI na detekciu tvárí na fotografiách a ponúka priblíženie všetkých tvárí na fotografii. Vďaka tomu je výber záberu, na ktorom nikto nemrkne a tváre sú ostré, oveľa rýchlejší ako predtým.

ZPSX: Automatické priblíženie tvárí
ZPSX: Automatické priblíženie tvárí

Predvoľby AI okamžite vylepšujú portréty

V module Vyvolať AI rozpozná tvár, oči a pery na fotografii a navrhne vylepšenia pomocou kruhových filtrov. Výsledkom je jemné rozjasnenie tvárí a zvýraznenie detailov pre prirodzený vzhľad. Miera týchto úprav je vždy pod kontrolou fotografa.

ZPS X: Predvoľby AI
ZPS X: Predvoľby AI

Odstránenie pozadia bez námahy

Pre tých, ktorí potrebujú zjednotiť pozadie alebo ho len vyčistiť, prináša Zoner Photo Studio X novú funkciu automatického odstránenia pozadia. Tú ocenia majitelia e-shopov a všetci, ktorí z času na čas predávajú svoje staršie vybavenie.

ZPS X: Odstránenie pozadia
ZPS X: Odstránenie pozadia

Presnejšie automatické úpravy poháňané umelou inteligenciou

Obľúbená funkcia automatického vylepšenia fotografií jedným kliknutím teraz vďaka umelej inteligencii rozpozná, o akú scénu ide. Podľa toho aj nastaví navrhované úpravy. Výsledkom sú ešte atraktívnejšie fotografie krajiniek, portrétov a iných objektov.

ZPS X: Automatické úpravy pomocou AI
ZPS X: Automatické úpravy pomocou AI

Automatické zoskupovanie súvisiacich fotografií

Vďaka novému rozpoznávaniu podobných snímok, záberom HDR, panorámam a sériovému snímaniu dokáže program zoskupiť súvisiace fotografie. To uľahčuje ich organizáciu a následnú úpravu. Kúzlo tejto funkcie sa naplno prejaví pri spracovaní veľkého počtu záberov.

ZPS X: Automatické zoskupovanie fotografií
ZPS X: Automatické zoskupovanie fotografií

Vylepšené spracovanie na zvýšenie kvality výstupu

Zoner Photo Studio X prináša od jesene 2024 novú verziu spracovania snímok v module Vyvolať. Prepracované bolo najmä spracovanie sérií a expozičných parametrov (svetlá, tiene, kontrast atď.). Okrem toho bol do modulu Vyvolať pridaný nový parameter Záchrana farieb, pomocou ktorého môžu používatelia ovplyvniť správanie farieb v oblasti okolo zábleskov.

ZPS X: Záchrana farieb
ZPS X: Záchrana farieb

Z týchto zmien profitujú všetky spracované fotografie vrátane snímok HDR, ktorých podpora bola predstavená už na jar.

Univerzálne odstránenie chromatickej aberácie

Chromatickú aberáciu spôsobenú vadou objektívu je teraz možné odstrániť, aj keď pre daný objektív nie je k dispozícii žiadny profil alebo nie je k dispozícii žiadny profil. Aplikácia Zoner Photo Studio X vykoná analýzu obrazu a na jej základe nastaví správne parametre na potlačenie aberácie. Farebné chyby na kontrastných okrajoch sa tak stanú minulosťou.

Viac ako 1000 voliteľných skratiek a podpora konzol Loupedeck

Jesenná aktualizácia prináša nové možnosti ovládania programu (napríklad kombináciu klávesových skratiek parametrov a otáčania kolieskom myši) s možnosťou prispôsobenia. Pokročilí fotografi uvítajú podporu hardvérových konzol Loupedeck, ako je napríklad obľúbený Loupedeck+.

ZPS X: Klávesové skratky
ZPS X: Klávesové skratky

Intuitívne ovládanie klipov a precízne vytváranie fotokníh

V module Video možno teraz klipy, obrázky a textové prvky posúvať pomocou ovládacích bodov priamo v náhľade videa. Pri príprave fotokníh v module Tlač tvorcovia uvítajú nové pravítka a mriežku na absolútne presné umiestnenie fotografií.

Oveľa rýchlejší RAW od spoločnosti Fujifilm a istejší výber súborov

Majitelia zariadení Fujifilm so snímačom X-Trans sa dočkajú vyššej rýchlosti. V porovnaní s minuloročnou verziou programu sa ich RAWy budú načítavať až 2,4-krát rýchlejšie. Nový spôsob trvalého označenia výberu fotografií poteší tých, ktorí niekedy klikali pri použití klávesov Ctrl a Shift a stratili prácne vytvorený výber fotografií.

Nové funkcie programu Zoner Photo Studio X si už tradične môžu vyskúšať všetci používatelia stiahnutím 7-dňovej skúšobnej verzie. A to aj tí, ktorí už predchádzajúcu verziu softvéru predtým vyskúšali.

Zdroje: vlastné, Zoner

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.