Na predstavení letnej aktualizácie sme boli na tlačovej konferencii priamo u výrobcu v Brne a mali sme tak možnosť vidieť všetky novinky naživo.

Tieto sú zamerané na lepšie možnosti pri výbere tých najlepších fotografií, novinkou sú hromadné úpravy  fotografií a ďalej sa vylepšil efekt zreteľnosti. Teraz máte tiež možnosť zdieľať vaše fotografie na všetkých sociálnych sieťach, a to aj s plánovaním a mierne sa pokročilo aj pri spracovaní videa. A okrem fotokníh sa teraz dajú tlačiť aj samostatné fotografie. To sú zmeny v skratke.

Ako  sa vyznať vo fotografiách?

V module Správca teraz môžete zobrazovať naraz viacero fotografií a zoomovať ich. Je to pohodlný spôsob ako porovnať niekoľko podobných snímok vedľa seba. Postačí podržať kláves Ctrl a kliknutím označiť požadované fotky. Nevyberajte však viac ako 9 fotografií, inak sa v tom stratíte. Celkovo je to nástroj ako si rýchlo vyberať zo skupiny fotiek tú najlepšiu. Pritom môžete aj použiť možnosti označovania fotografií napr. farebnými značkami alebo ich môžete aj priamo v tomto zobrazení vymazať. A to aj robte, ak chcete mať vo fotkách poriadok.

Takto jednoducho máte naraz všetky fotografie v module Správca alebo Vyvolať

Ďalšia možnosť na rozhodnutie o tom, ktorý snímok je ten úplne najlepší prináša prišpendlenie vášho favorita a jeho porovnanie s ostatnými fotkami. Špendlík na vášho kandidáta sa dá použiť aj v module Vyvolať, keď chcete upraviť fotku tak, aby vyzerala rovnako ako ostatné fotky v sérii.

Vylepšený efekt zreteľnosti

Pri úpravách fotografií obyčajne pracujeme s expozíciou a kontrastom, ale tieto parametre v skutočnosti ničia fotografiu. Teraz môžete pri úpravách fotografií použiť posuvník zreteľnosti a tento vylepšuje štruktúru, ostrosť i celkovú živosť fotky a pritom ostane zachovaná kvalita fotografie. Zreteľnosť oceníte hlavne pri zvýraznení portrétov a krajinkách.

Hromadná úprava fotografií

Úprava viacerých podobných fotiek naraz nikdy nebola v programe ZPS taká jednoduchá, ako teraz. Stačí si vybrať v module Vyvolať až 9 fotografií a nastaviť im naraz expozíciu a farby. V tomto režime sú navyše úpravy fotografií nedeštruktívne, takže sa môžete kedykoľvek k originálu vrátiť.

Viacero fotiek na sociálne siete, a to priamo zo ZPS X

Priamo z programu ZPS X sa teraz dajú zdieľať fotografie celovo na 10 sociálnych sieťach (Facebook, Twitter, Flickr, Instagram, Blogger, Pinterest, 500px, Tumblr, EyeEm a YouPic). Navyše, toto zverejnenie fotiek sa dá dopredu naplánovať a neskôr aj získať štatistiky úspešnosti. Zoner pritom využíva službu českej startup firmy Pixbuf. V rámci aktívneho predplatného získate spolu so ZPS X zdarma prémiový účet na rok, a to v hodnote okolo 40 eur.

Takto vyzerá zdieľanie obrázku na sociálnych sieťach

Skrátenie videa a tlač fotografií

ZPS X už v minulosti zaviedlo prácu s videom (video z fotiek) a teraz v tom pokračuje. V ZPS X si od tejto aktualizácie skrátite trvanie nakrúteného videa odstránením jeho nepotrebných častí. Pomocou nového nástroja môžete tiež rozdeliť video na niekoľko častí. Práce na podpore videa v Zoneri naďalej pokračujú.

Vymazať začiatok a koniec videa je pre ZPS X teraz hračka

Fyzické produkty pod značkou Zoner

Zoner takisto rozšíril portfólio predmetov, ktoré sa dajú vytlačiť. V minulosti to boli fotoknihy, teraz sú to aj samotné fotografie. Priamo v module Vytvoriť sa cez funkciu Tlač fotiek teraz dajú objednať fotografie v bežnej veľkosti – 9 x 13 alebo 10 x 15 cm, ale aj také, ktoré si budete lepiť na stenu – 20 x 30 cm.

Takto sa dajú vytlačiť fotografie v profesionálnej kvalite

Celkovo Zoner dokázal, že po prechode na systém predplatného je aktualizácií viac a zároveň sú zavedené zmeny dobre použiteľné v praxi. Predplatitelia majú samozrejme nárok na bezplatnú aktualizáciu počas doby predplatného.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.