V tomto teste máme dvojicu slúchadiel, ktoré predstavujú prvotriednu kvalitu zvuku. Zámerne sme testovali väčší aj menší model, aby sme mali možnosť porovnať ich možnosti a celkový dojem. Iným spôsobom sa dá hovoriť o tom, že sme testovali lacnejší a drahší model. Po technickej stránke majú veľmi vyrovnané možnosti, avšak rozdiely tu sú a nie je to len 100-eurový rozdiel v ich cene.

Mobilná aplikácia

Niektorí výrobcovia pridávajú k svojim bezdrôtovým slúchadlám mobilnú aplikáciu. Niekedy skôr preto, aby vôbec nejaká bola. Veľa v nej spravidla nastaviť nemôžete, ale aspoň v niektorých prípadoch slúži na aktualizáciu firmvéru.

Tu je situácia úplne iná a aplikáciu určite odporúčame nainštalovať. Napríklad sa môžete prepínať medzi režimami odhlučnenia, prípadne ho vypnúť. Nie je treba to robiť cyklicky cez tlačidlo na ľavej mušli. Je tu možnosť aktivovať nasadenie na hlavu. Ak slúchadlá zložíte alebo jednu mušľu z hlavy odkloníte, prehrávanie sa pozastaví. Komu by to nevyhovovalo, dá sa to vypnúť. Takisto sa dajú vypnúť hlasové sprievody pri zmene funkcií. No a nechýba ani časovač na vypnutie slúchadiel, ak zostanú bez pripojenia k nejakému zariadeniu. A, samozrejme, je tu aj možnosť aktualizovať firmvér v slúchadlách. Bonusom je ešte súprava zvukov, ktoré môžete použiť v rámci oddychu. Ďalší detail, no celkom vážne sme ho zobrali do úvahy.

Bowers & Wilkins PX5

Bowers & Wilkins PX5

Bowers & Wilkins PX5, Zdroj: Bowers & Wilkins

Slúchadlá na uši s aktívnym odhlučnením. Vhodné sú ako kompromis s väčšími meničmi, zároveň sa ľahšie prenášajú. Prémiové spracovanie je vidieť hneď na prvý pohľad. Konštrukcia slúchadiel je zostavená z kompozitu hliníkových vlákien. Preto majú netradičný povrch na spojovacích článkoch. Nie je to čistý plast alebo oceľový materiál. Takto máte poriadne pevné slúchadlá bez negatívneho dopadu na hmotnosť. Náušníky skrývajú pamäťovú penu, po nasadení na uši nemáte nepríjemný tlak. Nemusíte dokonca ani hľadať tú správnu polohu.

V zásade je to detail, avšak podstatný a vy tak máte počas nosenia príjemný pocit. Prítlak je tak akurát, dokonca s ním nemusia mať problém ani používatelia citliví práve na tento faktor. Iste, na uši tlačia viac ako PX7 v tomto teste. Tie však majú väčšie mušle a ucho vám pokryjú celé. Špeciálne zavesenie na spojovacom oblúku ich vyvažuje. Počas nosenia sa vám nebudú nijako nakláňať. Sú určené k pohybu a ako univerzálne slúchadlá na cestovanie, ale aj do kancelárie.

Ovládanie je dobre dostupné, všetko až na voľbu ANC je orientované na pravej mušli. Tlačidlo na prepínanie režimov ANC je teda na ľavej mušli. Sú tri režimy: nízke, vysoké a automatické. Zároveň sa v rámci nastavovacích cyklov táto funkcia vypína. Dlhým podržaním tohto tlačidla zapnete funkciu priechodu zvuku cez vstavané mikrofóny. Nemusíte slúchadlá dávať dole, ani vypínať hudbu, ak potrebujete počuť niekoho vo vašom okolí. Na pravej sú tri tlačidlá na hudbu a volania a na prechádzanie medzi skladbami. Ich funkcia sa prispôsobuje podľa toho, či počúvate hudbu alebo telefonujete.

Nabíjanie je cez konektor USB-C a na jedno nabitie vydržia prehrávať hudbu 25 hodín. Dobrá správa je, že za 15 minút ich nabijete na približne 5 hodín počúvania. Aj keď sa vám slúchadlá vybijú, stačí pár minút a máte ich zase k dispozícii. Dajú sa pripojiť aj audiokáblom, avšak potrebujete ich zapnúť. Bluetooth bude fungovať, aj keď pripojíte audio kábel, podstatná však bude funkčnosť ANC aj pri režime s káblovým zapojením. Je to dobrá voľba vtedy, keď potrebujete z PX5 spraviť univerzálne slúchadlá. Dajú sa pripojiť ku kamere alebo notebooku aj bez Bluetooth. Odhlučnenie je citeľné a najlepšie sa nám osvedčilo v režime High. V režime Low je totiž počuť šumenie klimatizácie. Z pohľadu utesnenia máte silnejší efekt.

Zvukovo sú vynikajúce a prehrajú frekvenčný rozsah 10 ÷ 30 000 Hz. Basy sú dynamické a mäkké a celkovo si vychutnáte plný zvuk. Otvorene povedané, mali sme pocit, že meniče majú väčší než 35 mm priemer. Celkovo je zvuk veľmi detailný a najlepšie si ho vychutnáte so zapnutým ANC.

Cena: 299 €

Bowers & Wilkins PX7

Bowers & Wilkins PX7

Bowers & Wilkins PX7, Zdroj: Bowers & Wilkins

Ide o rozmerovo väčšie slúchadlá, ktoré pokryjú celé vaše uši. Konštrukcia je väčšia a oválne mušle ukrývajú takmer 44 mm meniče. Spracovanie je takmer rovnaké ako pri modeli PX5. Tu ale s dôrazom na iný rozmer. Rozmiestnenie ovládacích prvkov zostalo identické, rovnako tak aj zavesenie mušlí a materiál z uhlíkových vlákien.

Technologicky sú poriadne nabité a poskytujú rovnakú úroveň ako menší model v tomto teste. A rovnako tak môžete počúvať hudbu aj popri ich nabíjaní. Toto je ojedinelá možnosť a nám sa veľmi pozdávala. Na jedno nabitie vydržia prehrávať hudbu až 30 hodín. Rovnako aj tento model nabijete na 5-hodinové počúvanie už za 15 minút. Keď zoberieme do úvahy, že ich môžete používať aj počas nabíjania, nebudete limitovaní prakticky ničím. Stačí mať adaptér alebo powerbanku, ak niekde cestujete.

Nosenie je veľmi pohodlné. To je dôsledok najmä toho, že mušle nemusia tak veľmi tlačiť na ucho. Prítlak je jemnejší, zostala aj pamäťová pena na mušliach ako aj na spodnej strane spojovacieho oblúka. Celkovo ide o super pohodlné slúchadlá. Režim odhlučnenia vnímame podobne. Tu je však viac počuteľné okolie. Predsa len prítlakové PX5 nám lepšie utesnili uši. Rozdiel nie je taký dramatický, aby ste si slúchadlá nemohli kúpiť Je skrátka poznať a je to vzhľadom na konštrukciu prirodzené.

Po zvukovej stránke je jasné, že sú tu väčšie meniče a že máte ucho uzatvorené v mušliach, ktoré dobre priliehajú. Zvuk je podstatne bohatší a priestrannejší. Je tu istá podobnosť s reproduktormi. Pre tých, čo chcú aj počas cestovania poriadny zvuk s jeho objemnosťou, je toto najlepšie riešenie. To pri modeli PX5 až tak nedosiahnete, hoci aj tam bol objem zvuku citeľný. Je detailný a dobre vyvážený. Veľmi príjemne podaná basová zložka je tu aj vďaka podpore frekvenčného pásma 10 ÷ 30 000 Hz.

Cena: 399 €

Verdikt

Tvrdiť o drahších slúchadlách, že to bude to pravé pre vás nebude celkom správne. Nám sa subjektívne viac páčil menší a lacnejší model Bowers & Wilkins PX5. Ľahko sa totiž prenášajú a majú nadštandardnú technologickú výbavu.

Bowers & Wilkins PX7 si kúpite vtedy, keď máte o 100 eur navyše a chcete kompletné pokrytie uší a väčšie mušle s ešte zosilneným vnímaním objemu zvuku. Získate aj dlhší čas prehrávania na jedno nabitie a všetky výhody menšieho modelu.

Zapožičal: Bis Audio

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.