Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mnohé malé podniky či dokonca inovatívne startupy majú voči cloudovým riešeniam stále predsudky. Zvyčajne si myslia, že virtuálne úložisko dát je pre nich príliš drahé.

Pravdou je však opak, vysvetľuje Roman Karabáš, CTO spoločnosti D.V.O. Slovenské firmy sa často držia hesla „čo je doma, to sa počíta“. A to aj v prípade IT riešení, ktoré používajú. Mnohí preferujú „klasický“ postup: kúpia si server, umiestnia ho v kancelárii a ak majú možnosť, jednu malú kanceláriu premenia na serverovňu. „V lepšom prípade do nej nainštalujú klimatizáciu, zabezpečia ju zámkom a umiestnia tam celú techniku,“ hovorí zo skúseností R. Karabáš. Avšak upozorňuje, že takáto miestnosť ani zďaleka nespĺňa kritériá skutočnej serverovne.

„Ideálne tam má byť dvojitá podlaha alebo aspoň antistatická podložka, zálohovaná elektrina s aspoň dvomi nezávislými prívodmi, kontrola vlhkosti a teploty okolitého vzduchu,“ hovorí
odborník. A dodáva, že v serverovni sa v žiadnom prípade nesmú nachádzať potrubia (vodné či odpadové), požiarny systém či sprinklery. „Musí byť vybavená práškovým hasiacim prístrojom,“ upozorňuje CTO z D.V.O.

Rátať treba dvakrát. A poriadne

Všetko toto je nutné minimum na to, aby sme o miestnosti mohli hovoriť ako o serverovni a o dátach v ako-takom bezpečí. Podľa R. Karabáša si treba si uvedomiť, že ide o veľkú investíciu a tiež to, aké vysoké sú ďalšie náklady na prevádzku. „Je nutné kalkulovať s elektrinou, ktorú spotrebuje server a klimatizácia, nákladmi na zamestnanca či v neposlednom rade ceny za licencie, na ktoré veľa klientov zabúda“.

Po zrátaní všetkých nákladov je takmer pravidlom, že cloudové riešenie od profesionálov je lacnejšie. A nielen to. Ďalším, ešte dôležitejším aspektom je bezpečnosť. Mať dáta „doma“
prináša viacero rizík. Napríklad – firmy majú povinnosť uchovávať niektoré dokumenty dlhé roky. „Niektoré malé spoločnosti zálohujú dáta na externých USB diskoch. Avšak pozor, tie môžu už po niekoľkých rokoch degradovať. Nie sú určené na dlhoročnú, bezpečnú a spoľahlivú zálohu dát,“ vysvetľuje odborník z D.V.O.

Profíci vedia, čo robia

Aj tu sa dostávame k argumentu v prospech cloudu. Firmy, ktoré ho prevádzkujú, sa pravidelne starajú o hardvér a menia ho. Nachádza sa v dátových centrách, ktoré sú dizajnované na takúto prevádzku. „Všetko je nonstop pod kontrolou. Od teploty cez vlhkosť, stabilitu elektriny či záložných generátorov“. Jednoducho, vaše dáta sa majú v cloude dobre. Takmer vždy lepšie, ako v provizórnej serverovni v malej firme. R. Karabáš pridáva jednoduchý argument: „Treba sa poradiť s odborníkmi. Keď staviame dom, tiež sa radíme zo stavebníkom“.

A tak ako pri stavebníkoch, aj pri hľadaní cloud providera sa môžete rozhodovať medzi veľkými globálnymi hráčmi, veľkými slovenskými menami alebo si vybrať menšiu lokálnu firmu. „Každé riešenie má svoje plusy, v prospech malých poskytovateľov, kam sa radí aj D.V.O., hovorí naozaj osobný a individuálny prístup k zákazníkom a riešenia šité na mieru – aj pre malé spoločnosti či startupy,“ uzatvára CTO tejto spoločnosti.

Značky: