Model Armor Z1 je špecifický svojou technologickou základňou. Má plnú výbavu moderného routera a je určený pre najnáročnejších používateľov. Tí využijú základné aj pokročilé rozhranie. Predpokladáme však, že router za takúto cenu a s touto výbavou si kupujú používatelia, ktorí dobre vedia, čo robia. Práve v pokročilom rozhraní nájdete detailné nastavenia všetkých funkcií.

Rýchly prístup k základným nastaveniam v zjednodušenom rozhraní

Rýchly prístup k základným nastaveniam v zjednodušenom rozhraní

Armor Z1 je AC2350 router so štyrmi anténami. Tým, že spĺňa štandard technológie AC, umožňuje zosilňovať signál podľa polohy zariadení. Technológiu sme vyskúšali na niekoľkých zariadeniach a pripojili sme ich v oblasti, kde bola sila signálu na úrovni približne 25 %. Zariadenia ukazovali pri skenovaní siete slabší signál ako ten, ktorý sme potom dostali po napojení sa na bezdrôtovú sieť. Treba dodať, že 2,4 / 5 GHz siete boli dostupné rovnako. Je totiž bežné, že 5 GHz sieť pri slabšom signáli neuvidíte. V takých miestach musíte vystačiť s nižším frekvenčným pásmom.

Zariadenie poskytuje prehľad o tom, ktoré zariadenia sú k nemu pripojené. Rozpozná aj predlžovacie powerline adaptéry. Notebook pripojený cez LAN potom označil ako desktopový počítač. Na hlavnej obrazovke je po prihlásení vidieť kompletná štruktúra vašej siete za routerom. Vidíte tak, aké typy zariadení a akou formou sú pripojené. Priamo odtiaľto ich môžete aj blokovať. Vytvoriť si môžete aj vlastné hostiteľské siete Wi-Fi. Tie budú poskytovať pripojenie napríklad pre návštevy, no nebudú mať prístup do vašej vnútornej siete. Celkovo si môžete pripraviť až šesť takýchto sietí, tri v každom pásme. Voliteľne pri každej z nich môžete nastaviť napríklad skrývanie jej názvu, typ zabezpečenia, ale aj obmedziť šírku prenosového pásma. V rámci zabezpečenia celkového prístupu k bezdrôtovej sieti tu je možnosť filtrovať až 32 zariadení prostredníctvom MAC adresy. Opäť, filter je dostupný pre obe pásma samostatne.

Definovanie šírky pásma podľa priority zariadení

Definovanie šírky pásma podľa priority zariadení

Rovnako je možné naplánovať vysielanie signálu v rámci dňa, a to pre všetky dni v týždni. Je to vhodné napríklad v noci alebo cez deň. Ak nie je nikto doma, je zbytočné, aby sieť vysielala.

Páčili sa nám aj štatistiky sťahovania dát. Vidíte napríklad, koľko dát ste stiahli cez webový prehliadač a koľko napríklad synchronizáciou so službou Dropbox. Medzi klasické funkcie zaraďujeme aj rodičovskú kontrolu. Nájdete tu všetko potrebné na nastavenie pravidiel filtrovania, používania počítača s internetom vo vami definovanom čase a ďalšie možnosti.

Router umožňuje aj vytvorenie prístupových práv na zdieľaný disk, ktorý sa pripojí do USB portu na tele zariadenia. Je tu priestor aj pre päť FTP účtov. Ak potrebujete zdieľať multimédiá v domácej sieti, stačí pripojiť disk alebo iné zariadenie do routera. Funkcia je predvolene zapnutá a prehľadá všetky audio, video aj obrázkové súbory. Maximálny počet súborov, ktorý bude indexovaný, je 60 000. To bude dostatočná rezerva na hudbu a filmy a pre mnohých aj na obrázky.

Cena: 249 EUR
Zapožičal: ZyXEL

 

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.