Prenosný počítač Stream sa spolieha na cloudové úložisko a konceptom pripomína Chromebook, avšak s Windowsami.

Microsoft-Black-Friday-2015-Deals-465700-8

Vyhotovenie a použitie

Notebook má plastové telo. Modré vyhotovenie s bielymi bodkami na strane okolo klávesnice vyvolávalo dojem hračkárskeho notebooku. V oblasti opierky na dlane bol modro-zelený efekt dvoch farieb a hoci by sme vystačili so striebornou farbou, táto kombinácia nevyzerala zle. Je jasné, že výrobca potreboval jednoznačne odlíšiť svoj notebook od ostatných z portfólia. Klávesnica je citeľne lacnejšia. Použité sú veľké klávesy, na ktorých sa dobre píše. Na dotyk sú ale drsnejšie a celkovo je vidno, že aj bolo potrebné stlačiť cenu na minimum.

71qd9Zvz27L._SL1500_

Vzhľadom na použitý procesor, nie je potrebné notebook aktívne chladiť. Nie sú tu žiadne ventilátory a jeho chod je nehlučný. Po dizajnovej aj ergonomickej stránke mu nemáme v zásade čo vytknúť. Dobre sa používa a určite je vhodným spoločníkom všade, kde potrebujete cenovo dostupný notebook. Ideálny je aj na cestovanie. Pri práci na akumulátor vydrží 4:55 hod. To síce nie je najlepší výkon, keď zoberieme jeho výkonnostné výsledky, ale nie je to ani kriticky málo. Do kaviarne, na poradu alebo ako doplnkový počítač k stolnému sa hodí. Tým, že má 13,3“ displej a HD rozlíšenie, budete naň dobre vidieť bez potreby zvykať si na miniatúrne písma.

V HP stavili na technológie od Microsoftu a tak spolu s počítačom získavate ročné predplatné Office 365 a priestor 1 TB na úložisku OneDrive.

tab

Parametre a technológie

Ako sme už uviedli CPU Intel Celeron N2840 2,16 ÷ 2,58 GHz netreba chladiť ventilátorom. Teda počítač je nehlučný a zvuky nevydáva ani pevný disk. Tu totiž žiadny nie je. Nie je tu ani SSD disk ale len lacnejší ekvivalent vo forme eMMC pamäte s kapacitou 32 GB. Kapacita RAM sú 2GB, čo pre nás nepredstavovalo až tak veľký problém. Cítiť boli pomalšie pamäťové bloky. Ich výkon sa dá prirovnať k rýchlosti klasického 5400 otáčkového disku. Na naše prekvapenie sa notebook na ploche asi 3m2 viac prehrieval. Tu sme namerali 40,1 °C. Nemá síce výkonné komponenty, no tiež sa musí spoliehať na pasívne chladenie a plastové telo nie je tak dobrý odvádzač tepla, ako hliníkový variant.

Základné úložisko s kapacitou 32 GB veľmi rýchlo zaplníte a s trochou preháňania ani nebudete vedieť ako. Treba sa viac spoliehať na cloudové úložisko. To poskytuje dostatok kapacity. Avšak nebude tak pohodlné z hľadiska rýchlosti, ako keď budete mať súbory uložené priamo v počítači.

Na pravej hrane sú dva USB 2.0 porty, tu je aj konektor napájania. Ľavá hrana má HDMI a USB 3.0 port, kombinovaný audio konektor a slot na microSDHC kartu.

tabb

Výhody

  • Nehlučný
  • Výdrž
  • Vhodný ako doplnok k hlavnému počítaču
  • Office 365 + OneDrive 1 TB v cene

Nevýhody

  • Pomalý na náročnejšiu prácu
  • Malá kapacita lokálneho úložiska

Cena: 249 EUR

Zapožičal: Hewlett-Packard Slovensko

Verdikt touchIT.sk

HP Stream 13 je počítač vhodný pre školákov. Svojim farebným vyhotovením sa jednoznačne dištancuje od ostatných notebookov HP a tak si ho určite nepomýlite. Je to akýsi Chromebook na platforme Windows. Má svoje výhody v tichom chode, úspore energie a povedzme si, že rozhodne v cene. Ak hľadáte počítač pre školáka akejkoľvek vekovej skupiny na základnú prácu, toto je ten správny stroj.

6.3 Windows notebook s cloudom

HP Stream 13 je počítač vhodný pre školákov. Má svoje výhody v tichom chode, úspore energie a povedzme si, že rozhodne v cene. Ak hľadáte počítač pre školáka akejkoľvek vekovej skupiny na základnú prácu, toto je ten správny stroj.

  • Vyhotovenie 7
  • Rýchlosť 3
  • Cena 9
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.