Tentokrát naši redaktori vybrali dve aplikácie, ktoré aktívne používajú vo svojich telefónoch. Prečítajte si, čo im tieto aplikácie prinášajú.

Ondrej

Tripit

Áno, toto je aplikácia, s ktorou žijem. Je to krásny organizátor pracovných ciest a hlavne tých, na ktoré cestujete lietadlom. Stačí vedieť číslo letu a názov hotela v cieli vašej cesty a dáte si dokopy prehľadný plán cesty. Výborné je to, že aplikácia vám bude oznamovať číslo východu, informovať vás o meškaní letu a môže vás navigovať aj na letisko. Platená verzia vedie váš prehľad nalietaných míľ a upozorní vás na ich exspiráciu. Tiež môžete raz za rok navštíviť vybraný letiskový salónik. Ale na základnú funkcionalitu plne postačí bezplatná verzia.

Google Play
App Store

Meškanie vlaku

Toto je aplikácia, ktorá má jediný účel. Zistiť, ako je to s vaším vlakom a jeho meškaním. Pracuje rýchlo a hneď zistíte, či sa máte ponáhľať na stanicu, alebo si dáte ešte jednu kávu. Nepomôže vám z východiskovej stanice, lebo tam je tesne pred určeným odchodom meškanie vždy nula a táto hodnota sa zvyšuje až potom, ako vlak zo stanice priebežne neodchádza. Problém je aj to, že musíte vedieť číslo vlaku, pritom bežní cestujúci vedia len čas odchodu vlaku. Okrem vlakov domácich vie zistiť aj medzinárodné spoje, ale len keď sú na území Slovenska.

App Store

Fero

Wifi Analyser

Toto je veľmi šikovná diagnostická aplikácia od Keuwlsoftu. Môžem pomocou nej monitorovať silu Wi-Fi sietí v dosahu a nájsť najvhodnejšie miesto pre router v byte či dome. Veľmi jednoducho sa pomocou nej dá takisto skontrolovať, či sa moja sieť neprekrýva na rovnakom kanáli s inou sieťou alebo sieťami v dosahu, čo by zhoršovalo prenos. Program má štyri obrazovky pre rozličné zobrazenie konkrétnych dát a všetko je nesmierne prehľadné a dotiahnuté do dokonalosti. Až sa človeku nechce veriť, že táto aplikácia je celkom zdarma a čuduj sa svete aj úplne bez reklám.

App Store

TeamViewer

Túto aplikáciu skoro každý pozná z prostredia Windows. Slúži na pohodlné poskytovanie alebo prijímanie vzdialenej podpory. Mnoho ľudí však netuší, že je k dispozícii aj pre Android. Používam ju na smartfóne hlavne kvôli môjmu 70-ročnému otcovi, ktorý si kúpil na staré kolená tablet a robí svoje prvé kroky s počítačom. Keďže býva sám a 200 km odo mňa, ak má s niečím problém, vo väčšine prípadov to musím riešiť na diaľku. Vysvetľovať niečo naslepo cez telefón je prakticky nemožné, najmä keď nemá s takýmito zariadeniami žiadne skúsenosti. Takto sa ale na plochu jeho tabletu pripojím zo svojho desktopu alebo aj zo svojho smartfónu a rýchlo ho nasmerujem (program prenáša nielen obraz plochy, ale aj môj hlas).

Google Play
App Store

Roman

Mapy Google

Táto aplikácia je nutná jazda v každom smartfóne a určite vám ju netreba predstavovať, nakoľko je predinštalovaná ako súčasť systému Android. Mapy Google však ponúkajú niekoľko praktických funkcií, ktoré som si obľúbil a aplikáciu preto využívam vždy, keď som niekde na služobnej ceste, dovolenke, ale aj v rámci Slovenska. Veľkým prínosom pre mňa je navigácia pre chôdzu a tiež znalosť poriadkov MHD v mnohých svetových metropolách a tiež v niektorých slovenských mestách. Uľahčuje a najmä urýchľuje to presun tam, kam sa chcem dostať.

Google Play
App Store

Microsoft Outlook

Zatiaľ čo v prípade iPhonov je systémový emailový klient špičkový, jednotlivé nadstavby Androidu majú tieto aplikácie rôznej kvality. A nakoľko počas testovania telefónov často prechádzam medzi viacerými značkami, hľadal som jednu univerzálnu aplikáciu, ktorá by sa dala využívať na všetkých telefónoch bez ohľadu na výrobcu. Voľba nakoniec padla na aplikáciu Outlook, ktorá má prehľadný dizajn a praktické funkcie, ako je možnosť odložiť email alebo ho rýchlo zmazať či archivovať. A to aj pre iné emailové kontá ako tie od Googlu. Tiež oceňujem zabudovaný kalendár a rýchly prístup k súborom v cloudových úložiskách.

Google Play
App Store

Mišo

Toshl Finance

Sledovanie výdavkov a osobného rozpočtu v Exceli? Spôsob, ktorý som skúšal, fungoval dva dni. Jeden bloček tam, dva ďalšie o hodinu, večer som si z obchodu zabudol zobrať. No a sadnúť si večer alebo ráno k Excelu nebola pre mňa cesta. Mať aplikáciu v mobile a zároveň aj na webe ak potrebujem, bolo správne riešenie. Zapíšem sumu, zvolím kategóriu, pripadne podkategóriu a mám uložený výdavok. Takisto aj príjmy. Názorne na grafoch vidím svoj rozpočet, kam idú výdavky. Ľahko tak zistím, či treba menej jesť alebo investovať do bitcoinu.

Google Play
App Store

Google Keep

Táto aplikácia na poznámky tesne súperila s aplikáciou Instapaper na čítanie uložených článkov z webu. Keep je jednoduchá aplikácia, môžem ju použiť v mobile aj vo webovom prehliadači na počítači aj ako samostatnú aplikáciu Chrome. Rýchlo si poznačím, označím poznámku farbou, aby som vedel o aký typ poznámky ide a o niekoľko sekúnd je všetko synchronizované na cloude. Prečo nie Evernote? Ten mám na iné veci. Chcem aplikáciu, ktorá sa rýchlo zapne a poznačím si, čo potrebujem a keď ju zavriem, automaticky uloží poznámku, hlasovú nahrávku alebo fotku a nestrácam čas. Dúfam, že zostane jednoduchá aj naďalej a Google z nej neurobí molocha prepchatého niekedy až nie tak veľmi potrebnými funkciami.

Google Play
App Store

Tomáš

Fuelio

Aplikáciu Fuelio používam odkedy mám auto, čo sú približne dva roky a neviem si ju vynachváliť. Sledujem cez ňu kompletné informácie o spotrebe vozidla a celkových nákladoch. Toto môžu oceniť vodiči, ktorí nemajú v aute palubný počítač, donedávna som medzi nich patril aj ja. No v každom prípade aj keď palubný počítač máte, neprezradí vám celkové náklady a náklady na kilometer jazdy. Toto všetko vám Fuelio povie presne na cent. Podmienkou je, aby ste si všetky výdavky k vášmu autu značili.

App Store

Waze

Keďže veľmi rád jazdím autom, druhá aplikácia z môjho výberu je Waze. Považujem ju za jednu z najužitočnejších aplikácií vôbec. Ide o bezplatnú navigáciu, ktorá na základe veľkej komunity wazerov zhromažďuje informácie o aktuálnej dopravnej situácii na cestách a podľa toho vám navrhuje najvýhodnejšiu trasu do vášho cieľa. Vodiči z Bratislavy to iste dobre poznajú, keď sa dokážu zápche vyhnúť pomedzi rôzne uličky. A samozrejme za každý kilometer jazdy a hlásenia získavate extra body, čím sa posúvate v rebríčku wazerov stále vyššie. Je to motivujúce.

Google Play
App Store

Značky: