Rodina Galaxy Note produktov je charakteristická perom, ktoré umožňuje písať poznámky (preto názov Note), ale aj vykonávať ďalšie činnosti.

Note9 sa sústreďuje hlavne na ďalšie funkcie pera, je to telefón s rekordnou kapacitou pamäte i batérie a vylepšený je aj fotoaparát. V tomto článku sa pozrieme na Note9 podrobnejšie a vybrali sme 10 vecí, ktorými chce tento telefón zaujať.

1. Kapacita batérie

Áno, toto je vlastnosť, ktorú dávame na prvé miesto, lebo umožňuje naozaj výdrž na celý deň, a to aj pri našej najintenzívnejšej práci. Kapacita batérie 4000 mAh je super, pre naozaj zamestnaného človeka je to to najdôležitejšie. K tomu rýchle nabíjanie QuickCharge 2.0 s dodávanou nabíjačkou a tiež bezdrôtové nabíjanie.

2. Snímač odtlačku prsta na správnom mieste

Rovnako vec, ktorú používate každý deň, ak teda na odomknutie Note9 využijete biometrický prvok z vášho prsta. Čítačka sa správne presunula pod fotoaparát a teda si objektív fotoaparátu nebudete špiniť prstom (na rozdiel od Note8).

3. Vylepšenie fotoaparátu

Samozrejme, je tu dvojitý zadný fotoaparát, oba sú s rozlíšením 12 Mpx a optickou stabilizáciou. Primárny má clonu f/1.5, sekundárny f/2.4. Celok tak umožňuje 2-násobný optický zoom, 4K Video a tiež superspomalenie videa (960 fps). Novinkou je rozpoznávanie fotenej scény (napr. jedlo, kvetiny, krajina) a automatické prispôsobenie parametrov fotenia a tiež rozpoznanie nepodareného snímku napr. kvôli zatvoreným očiam, zašpinenému objektívu a pod. Predná kamera má 8 Mpx a clonu f/1.7, na selfie fotky je výborná.

4. Kapacita pamäte

Štandardne je to 128 GB pamäte + rozšírenie o microSD kartu do 512 GB, čo je bohato veľa miesta na fotky a videá. Prémiová verzia má 512 GB pamäte a s rozšírením o microSD kartu môžete mať viac ako 1 TB pamäte. To je viac ako má väčšina notebookov.

5. Prepojenia

Na prvom mieste ostal zachovaný 3,5 mm jack port, čo je super. A k tomu reproduktory ladené AKG. Ďalej hybridný slot pre SIM/microSD, LTE-A/Cat.18, USB-C, Wi-Fi ac, GPS, GLONASS, Beidou, Galileo, NFC a Bluetooth 5.0. Jednoducho všetko, čo potrebujete.

6. Pero S Pen s Bluetooth pripojením

Výborné zlepšenie, ktoré umožňuje dotykové pero využiť aj ako diaľkové ovládanie. Okrem toho, že ním píšete poznámky sa takto môžete skupinovo odfotiť, pero využiť na spustenie či zastavenie prehrávania hudby alebo videa, ale aj pohybovať sa s ním v rámci PowerPoint prezentácie. Pri písaní perom sa sníma 4096 úrovní prítlaku. Nabitá batéria v pere vydrží na 200 kliknutí alebo 30 minút mimo Note9, ak je v podobe diaľkového ovládača. Maximálna vzdialenosť pera od telefónu je 10 metrov. Nabíjanie pera pritom trvá len 40 sekúnd.

O tomto je Note9: kreslíte perom a vaše výsledky sú v digitálnej podobe

7. Dokovacia stanica DeX integrovaná priamo v telefóne

Áno, teraz to dáva zmysel. Note 9 pripojíte pomocou akejkoľvek redukcie USB-C na HDMI k monitoru a hotovo. Hneď máte prostredie podobné Windows X, pričom Note9 môžete využiť ako touchpad alebo v núdzi aj ako klávesnicu. Môžete tak s Note9 pracovať v prostredí, ktoré je podobné zážitku s notebookom. Takto to malo vyzerať od začiatku, Samsung!

8. Veľký displej a podarený dizajn

Note9 má 6,4-palcový Super AMOLED displej 2960 × 1440 px s pomerom 18,5 : 9 a napriek tomu má vonkajšie rozmery podobné Note8 (so 6,3-palcovým displejom a batériou 3300 mAh). Hrany kovového rámčeka sú brúsené diamantom, predná a zadná časť sú sklenené a v kombinácii modrej farby a žltého pera to ako celok vyzerá úžasne.

9. Note9 ako herná konzola

Procesorový výkon Note9 bol voči Note8 zvýšený o 33 %, grafický o 23 %. Spolu s RAM 6 alebo 8 GB to využijete hlavne pri graficky náročných hrách. Na Note9 pritom exkluzívne štartovala aj populárna hra Fortnite od Epic Games.

10. Vylepšenia Bixby a spolupráca so Spotify

Virtuálna asistentka Bixby je zatiaľ reálne na Slovensku použiteľná veľmi okrajovo. Nevie po slovensky, a tak spôsob jednoduchého ovládania či kladenia otázok akosi nevyužijete. Pre angličtinu a niekoľko svetových jazykov však funguje skvele a je jasné, že toto myslí Samsung vážne. Aj s integráciou do všetkých jeho zariadení. Je len otázka času, kedy sa Bixby naučí aj našu reč a potom to bude „iné kafe“. Na všetkých zariadeniach od Samsungu sa objaví špeciálna podpora hudobného portálu Spotify, štartuje práve na Note9.

Na Slovensku sa predáva Note v čiernej Midnight Black (vo verziách 512 a 128 GB) a modrej Ocean Blue so žltým perom S Pen (verzia 128 GB). Odporúčané maloobchodné ceny sú 1249 € za 512 GB verziu a 999 € za 128 GB verziu.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.