Mobilné telefóny sa stali našou neoddeliteľnou súčasťou. Využívame ich v našich každodenných životoch a čoraz častejšie si k nim pripájame aj príslušenstvo. Naši redaktori vám prezradia, aké príslušenstvo k mobilu pripájajú oni.

ONDREJ

Samsung Gear S3 Frontier

Áno, toto sú inteligentné hodinky, ktoré používam pripojené k smartfónu už viac ako rok. Zvykol som si na ne. Po roku používania vydržia na batériu dva dni, z Číny som si k nim kúpil náramok s logom Hermes a vyzerajú takto úžasne. Páči sa mi, že Samsung či jeho partneri pre ne vytvorili pár dobrých aplikácií a pri návšteve centrály BMW som ich používal ako kľúč k vozidlu. Ak si mám niečo želať, tak je to bezdrôtové nabíjanie štandardu Qi, lebo nosiť tú špeciálnu nabíjačku je otrava a navyše je tu riziko, že ju nechám v hotelovej izbe.

Cena: okolo 360 €

360Fly 4K

Iste ste si pozreli niektoré naše videá z predstavenia automobilov. Tam používame zábery na auto z vonkajšej strany pri jeho pohybe. To je natočené práve kamerou 360Fly 4K, avšak nie v režime 360° videí, ale ako tzv. POV. Túto kameru tak dlhodobo využívame ako akčnú kameru a keďže má naozaj široký uhol záberu, vyzerá to vo výsledku dobre. Čo oceňujem je to, že je poriadne odolná. Nehovorím, že ju nerozbijete, keď vám padne v rýchlosti na asfalt, ale bežné pády jej nerobia vrásky na čele. A batéria má celkovo dobrú výdrž. Pozor – opäť špeciálna nabíjačka, ktorú neradno stratiť.

Cena: 599 €

FERO

JOBY GorillaPod Mobile Mini

Ak ste si už niekedy kúpili smartfónový tripod alebo selfie tyčku, pravdepodobne ste sa stretli s tým príšerným úchytným mechanizmom v tvare naťahovacích kovových koľajničiek. Na jednej strane je kov krytý gumou, ktorá vždy odpadne, na druhej je nejaká tá pena, ktorá sa po pár použitiach ohobľuje. No a hlavne netreba zabudnúť na ten príšerný škrípavý zvuk a cvakanie, čo pôsobí ako by ste šli lúskať orechy. Prekvapil ma preto tripod od firmy Joby, ktorého úchytný mechanizmus obsahuje gumičku a spodný a vrchný háčik, pričom telefón do neho osadíte aj zatlačením bez toho, aby ste ho museli rozťahovať oboma rukami. Vítaná zmena oproti príšernej klasike. Tripod je pri tom plne ohybný do všetkých smerov a môžete ho okrem postavenia aj omotať okolo konára, plotu, skaly či napríklad spätného zrkadla auta.

Cena: 13 €

Samsung Gear VR

Som pomerne rád, že mám neprestajne poruke Geat VR, do ktorého telefón zašuchnem za päť sekúnd aj s nasadením na oči. Samsungu sa základná funkčnosť a dizajn tohto zariadenia podaril a okuliare poskytujú mnohonásobne lepší zážitok, než akékoľvek iné polovičaté riešenia. Predsa len, touchpad, kontrola hlasitosti, pohodlné ostrenie a takisto nosenie sa vyrovná pokročilým VR ako Oculus Rift alebo HTC Vive. Tie sú pravdaže pripojené k výkonným počítačom, takže z hľadiska obrazového výkonu sa pochopiteľne smartfónová VR s nimi nemôže rovnať. Avšak na všesmerové video či jednoduché zábavky je zariadenie vskutku vhodné. Poteší aj to, že toto riešenie môžete získať prakticky zadarmo.

Cena: 70 až 160 € v závislosti od modelu, s niektorými telefónmi zdarma

ROMAN

Herný ovládač

Nechcem sa opakovať, keďže o gamepade Trust GXT 590 Bosi píšeme aj v aktuálnom vydaní magazínu TOUCHIT v sekcii noviniek. Toto zariadenie som si však počas testovania obľúbil, nakoľko sa na telefóne rád hrávam a niektoré hry si naozaj vychutnám lepšie v kombinácii s herným ovládačom. Len pri hre Shadowgun Legends som za posledný mesiac strávil takmer 20 hodín, viac ako polovicu času práve počas cestovania v električke, s gamepadom v ruke a telefónom v zabudovanom držiaku.

Cena: 36 €

Nabíjačka Huawei SuperCharge

Posledné roky používam vlajkové lode značky Huawei, ktoré si ma získali vysokou kapacitou batérie a tzv. superrýchlym nabíjaním. A keďže telefón bez ohľadu na kapacitu jeho batérie nabíjam približne každých 24 hodín, nabíjačka je príslušenstvo, ku ktorému smartfón pripájam pomocou kábla najčastejšie. Na nabíjačke SuperCharge som si obľúbil to, že mi dokáže rýchlo nabiť telefón aj v momentoch, keď mám napr. 20 minút na krátke osvieženie sa na hoteli počas služobných ciest. A tiež to, že nemusím nechávať telefón v nabíjačke na noc, lebo si ho nabijem ráno v priebehu necelej hodinky minimálne na 90 %.

Cena: Súčasť balenia telefónu

MIŠO

Prenosný počítač

Viac ako inokedy k telefónu pripájam notebook. Aj teraz, keď píšem tieto riadky a oceňujem krok Európskej únie o úprave dátového roamingu. Vytváram si dáta cez svoju Wi-Fi sieť. Tá vo Viedni na letisku sa dá akceptovať. Zaškrtnete, že súhlasíte s podmienkami služby, pozriete po novom rolovaciu reklamu na mobile a na konci stránky potvrdíte pripojenie. V Paríži chce na prihlásenie môj Facebook, a to už mi za tých pár minutých vlastných dát stojí. Veď roaming neplatím a dátujem ako doma. Nie na všetkých predstaveniach, tlačovkách a akciách je Wi-Fi alebo lepšie povedané Wi-Fi s dobrou rýchlosťou na upload fotiek. Aj na Slovensku používam mobil ako prenosný Wi-Fi hotspot.

Cena: 1700 €

Flashdisk

Nepripájam ho síce tak často ako iné veci. Ale tvrdiť, že k mobilu pripájam športový náramok a slúchadlá, to robíme asi bežne. Tak ako mnohí z nás. Vybral som teda niečo, čo zvyknem využívať, keď niekam idem. Mať pri sebe obojstranný flashdisk. Taký s konektorom do notebooku a aj do smartfónu. Na hudbu, filmy, nejaké záložné dokumenty, ak by som ich potreboval vidieť a notebook by nebol po ruke. Dobrá vec vždy keď by som potreboval niečo robiť na počítači, ale takto si môžem veci hodiť na flashku a potom spracovať, napríklad vytriediť tonu obrázkov.

Cena: 30 € za 64 GB

TOMÁŠ

Xiaomi Huami Amazfit Pace

Som vášnivý fanúšik Xiaomi. Fitness náramky od tejto značky som mal snáď všetky. Po vyskúšaní MiBand prvej a druhej generácie som dlho očakával tretiu generáciu. Tá dlho neprichádzala a aj samotné notifikácie, ktoré náramok umožňoval mi už nepostačovali, a tak som sa začal obzerať po hodinkách. Amazfit Pace sú príjemnou strednou cestou. Najmä čo sa týka pomeru cena/výkon. Majú transreflexný displej, vďaka ktorému na ne vidíte aj v ostrom slnku a GPS. Svoje športové aktivity si môžete zaznamenávať presne. Samozrejmosťou je kontinuálne meranie srdcového tepu a tiež interná pamäť na MP3-ky, aby ste hodinky spojili s bezdrôtovými slúchadlami a nemuseli tak pri behu vôbec používať mobil.

Cena: 139 €

Bluetooth reciever

Moje auto nepodporuje multimediálny systém. Jediné, čo ma zachraňuje je AUX vstup do autorádia. To predstavuje jediné spojenie s mojím telefónom a autom. Ak sa však chcete zbaviť nepohodlného pripájania kábla k telefónu, potom to musíte vymyslieť inak. Ja som si z Číny objednal „noname“ bluetooth reciever, ktorý má vstavanú batériu. Ten som dômyselne schoval, pripojil na AUX a prostredníctvom neho môžem v aute pohodlne počúvať hudbu zo Spotify či audioknihy. Reciever raz za čas nabijem. Batéria totiž vydrží niekoľko dní, čo je veľmi pohodlné.

Cena: 5 €