Internetový svet v týchto dňoch žije výzvou, vďaka ktorej ľudia porovnávajú fotografie pred a po desiatich rokoch.

Výzva #10yearschallenge sa stala zo dňa na deň hitom a chýbať nemôžu ani smartfóny. Desať rokov je totiž v technológiách ako storočie.

V roku 2009 bol novinkou model s označením Huawei U7510, do ktorého bolo možné uložiť až 1000 telefónnych kontaktov. Disponoval na svoju dobu úctyhodnou internou pamäťou 100 MB. V ponuke bola tiež možnosť dohľadať až 30 prichádzajúcich, odchádzajúcich, alebo neprijatých hovorov. O desať rokov neskôr výstupal Huawei po rebríčku nahor a ponúka model Mate 20 Pro, ktorý disponuje gigantickou pamäťou 128 GB a je často označovaný ako najlepší smartfón na svete.

K značnému pokroku došlo aj v oblasti displejov. Trendom bolo na začiatku milénia zmenšovanie prístrojov až po miniatúrne verzie, ktoré boli hitom pred rokom 2010. Práve obrazovky boli dôvodom, prečo sa začali telefóny opäť zväčšovať. Model U7510 sa už vo svojej dobe pýšil dotykovým displejom s veľkosťou 2,8 palca a rozlíšením 240 × 320 pixelov. Oproti tomu má súčasný Mate 20 Pro až 6,39-palcov s rozlíšením 3120 × 1440 pixelov. Takáto plocha dokáže dnes niektorým používateľom nahradiť počítač alebo televíziu.

Bez blesku

Ďalší zásadný posun predstavuje fotoaparát, ktorý bol pre Huawei vždy dôležitým komponentom. Už model U7510 mal predný aj zadný snímač. Selfie fotoaparát vedel len fotografovať, no zadný senzor zvládal aj natáčať videá, a to napriek rozlíšeniu len 2 Mpx. Nočné fotenie bolo v tej dobe ešte v plienkach a telefónom chýbal blesk.

Súčasná vlajková loď Huawei Mate 20 Pro v niektorých parametroch prekonáva profesionálne fotoaparáty. Napríklad selfie objektív má 24 Mpx, ale pravý skvost sa nachádza na opačnej strane. Trojica fotoaparátov usporiadaných do štvorca a doplnených o LED diódu dominuje zadnej časti zariadenia. V reči čísel hovoríme o týchto parametroch: hlavný snímač 40 Mpx, druhý ultraširoký 20 Mpx snímač a nakoniec 8 Mpx teleobjektív. Pokrok, ktorým fotoaparáty v smartfónoch Huawei v priebehu dekády prešli, najlepšie ilustrujú vzorové zábery, zachytené oboma smartfónmi.

Od inteligentných telefónov k umelej inteligencii

V roku 2008 mohol Huawei U7510 o podpore umelej inteligencie (AI) len snívať. Dnes existuje vďaka modelu Mate 20 Pro a jeho AI niekoľko zaujímavých projektov. Poslednou ukážkou schopností umelej inteligencie je projekt Facing Emotions. Ten dáva nevidiacim a zrakovo postihnutým možnosť “vidieť”emócie ostatných. Jedná sa o aplikáciu, ktorá dokáže identifikovať náladu človeka a oznámiť ju do slúchadla.

Pôsobivú demonštráciu predstavuje aj projekt Sound of Light, opäť z dielne Huawei. Ten naučil AI v Mate 20 Pro transformovať zábery severskej polárnej žiary do hudobnej podoby.

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Recenzia Huawei Mate 20 Pro: Je to najlepší smartfón za rok 2018?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.