Aj keď má Ondrej Vrábel len 15 rokov, jeho šikovnosť, empatia a zanietenosť pre dobrú vec sú inšpiráciou pre všetkých navôkol. Ondrej momentálne študuje na Gymnáziu L. Novomeského v Senici a od svojich desiatich rokov pracuje na neziskovom projekte s názvom Pinf Hry, ktorým pomáha deťom s mentálnym postihnutím.

My sme sa Ondreja rozhodli trošku vyspovedať.

Ako si sa dostal k vývoju hier pre autistov?

Pinf Hry som vyvíjal pre sesternicu mojej maminy, Dášku, ktorá má detskú mozgovú obrnu. Chcel som jej pomôcť a toto bola najjednoduchšia cesta.

screen800x500_vyd2016_7_nowat

Čo dokážu tieto hry?

Hry dokáže naučiť deti s mentálnym postihnutím písmená, farby, jednoduchú matematiku, ako aj logicky uvažovať. Taktiež si vďaka nim precvičia jemnú motoriku.

screen800x500-2_vyd2016_7_nowat

Pracuješ aj na ich zdokonalení?

Pinf Hry neustále zdokonaľujem a snažím sa ich rozširovať do viacerých centier doma i v zahraničí. V súčasnosti sa používajú už v 15 centrách, celkovo na takmer 200 zariadeniach a počet používateľov stále stúpa. Pinf Hry majú momentálne pekne vypracovanú grafiku od Pixel Federation, ktorá zaujme nielen mentálne postihnuté deti, ale aj zdravých ľudí.

screen800x500-1_vyd2016_7_nowat

Kto všetko môže Pinf Hry používať?

Pinf Hry používajú v rôznych centrách, spomeniem niektoré slovenské: DS Svetluška Kunov, ADELI Center Piešťany či Autistické centrum Andreas. Vďaka dostupnosti v piatich jazykoch sa používajú už aj v zahraničí, napr. v USA, Veľkej Británií, Írsku, Indii, na Novom Zélande či dokonca aj v Mikronézií. Pinf Hry sú pre všetkých používateľov zadarmo a bez reklám – reklamy by totiž rozptyľovali mentálne postihnuté deti. Používatelia, ktorým sa Pinf Hry páčia, ich môžu finančne podporiť na webstránke www.pinfhry.sk.

screen800x500-4_vyd2016_7_nowat

 

Kde si môžu záujemcovia Pinf Hry vyskúšať?

Aplikácia je bezplatne dostupná na stiahnutie pre iOS, AndroidWindows Phone.

screen800x500-3_vyd2016_7_nowat

Značky: