Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V Českej republike sa začína intenzívne hovoriť o uvoľnení pravidiel na vydávanie liekov a umožnení ich objednávania aj online. V súčasnosti už leží príslušný návrh v poslaneckej snemovni, ktorý by mohol platiť už od roku 2021. Pilulka.sk má záujem o rozšírenie služieb pacientom. Mnohým z nich online predaj liekov, a to aj tých na predpis, pomôže k ľahšiemu prístupu k liekom, pri zachovaní kvality, garantovanej vydávajúcou lekárňou.

V Európe sa lieky môžu online objednávať napríklad vo Švédsku, Británii, Nórsku či v Nemecku. Pre mnohé, najmä oblastné lekárne, to je nová možnosť ako úspešne pôsobiť vo svojom regióne. „Nikde v Európe, kde došlo k rozšíreniu právomocí lekárnikov pri výdaji liekov, neboli zaznamenané žiadne komplikácie. Napríklad v Nemecku je táto služba zákonom povolená už 14 rokov a predstavuje necelých 10% výdaja predpisových liekov. Nejde teda o nijako dominantnú službu, ktorá mení zásady lekárenstva. Pre niektoré skupiny pacientov je však úplne kľúčová,“ zhrnul Martin Kasa, spolumajiteľ siete lekární Pilulka.sk.

Podľa skúseností Pilulky totiž 40 percent liekov vyzdvihne niekto iný ako konečný užívateľ liekov, často je to niekto z rodiny. Dôvodom môže byť napríklad to, že sám pacient je natoľko chorý, že si po lieky sám prísť nemôže. „Možno povedať, že aj láskavosť ošetrujúceho personálu z domovov pre seniorov stojí na hrane legislatívy. Bežne sestričky zabezpečujú lieky seniorom, pretože oni sami si lieky nie sú schopní vyzdvihnúť,“ vysvetľuje Martin Kasa. Táto služba by bola tým najväčším prínosom pre osoby s obmedzením pohybu, ale situácií si dokáže každý predstaviť mnoho – seniori, rodičia s malými deťmi, ale aj extrémne vyťažené osoby alebo výdaj opakovaných liečiv pre chronicky chorých pacientov. Sprístupnenie online výdaja liekov na Slovensku pomôže aj tým, ktorí užívajú neobvyklé lieky, ktoré sa musia objednávať alebo individuálne pripravovať. Pacient tak musí navštíviť lekáreň dvakrát. Online predaj liekov ocenia aj ľudia, ktorí bývajú ďaleko od najbližšej lekárne.

Značky: