Testujeme očakávanú vlajkovú loď spoločnosti BlackBerry. Prinášame vám prvé dojmy.

Telefón BlackBerry KEYone bol predstavený koncom februára na veľtrhu MWC. Získal si nás na prvý pohľad, pretože ide o výborne vyzerajúci smartfón, ktorý sa odlišuje od konkurencie svojou hardvérovou klávesnicou. Práve klávesnica bude pre mnohých používateľov tým hlavným dôvodom, prečo si KEYone zaobstarať.

Článok je rozdelený do dvoch častí:

1. strana: Hardvérová klávesnica, softvér od BlackBerry

2. strana: Dizajn, výbava, fotoaparát, verdikt po 24 hodinách

Prvé stretnutie s hardvérovou klávesnicou nám vo februári nevyšlo podľa očakávaní a aj v našom videu sme priznali, že sme je už zabudli používať. Počas uplynulých 24 hodín sme si na ňu opäť zvykali a treba povedať, že prechod z dotykových klávesníc na fyzickú klávesnicu bol nakoniec úplne bezproblémový.

Po dni používania nemáme k písaniu na hardvérovej klávesnici výhrady. Práve naopak, aj dnes majú stále svoje čaro. Pocit z písania je výborný a klikanie klávesov po ich stlačení sme si obľúbili. Je to úplne iný zážitok ako písanie na dotykovom displeji.

BlackBerry KEYone máme k dispozícii v britskej verzii. Má QWERTY klávesnicu. Verzia pre slovenský trh by mala mať QWERTZ klávesnicu

Rýchlejšie vs. pohodlnejšie písanie

Na druhej strane, písanie na dotykových klávesniciach je rýchlejšie a to vďaka pokročilému softvéru. Ak máte dobre vytrénovanú aplikáciu Gboard alebo SwiftKey, tak tie vám opravia väčšinu preklepov. Môžete teda písať rýchlejšie a dávať si menší pozor na to, čo stláčate. Áno, aj BlackBerry klávesnica vám opraví preklepy a navrhne slová, ale je iný pocit bezhlavo ťukať na displej a stláčať omylom viac klávesov súčasne na fyzickej klávesnici. A ak si osvojíte písanie pohybovými gestami na displeji, tak tomu sa rýchlosť písania na hardvérovej klávesnici nemôže rovnať.

Z písania na BlackBerry KEYone sme však mali lepší používateľský zážitok a to aj napriek tomu, že sa nám jednotlivé klávesy zdali spočiatku malé. Rýchlo sme si zvykli a po dni používania nám vyhovujú. Obzvlášť dobre sa nám píše oboma rukami, písanie jednou rukou je pomalšie. Uvidíme, či si budeme písanie na hardvérovej klávesnici rovnako užívať aj po mesiaci testovania, keď opadne úvodné očarenie.

Faktom je, že jediné reálne obmedzenie sme zatiaľ pocítili iba pri vkladaní smajlíkov. Avšak riešenie tohto problému je jednoduché. Stlačenie klávesu Sym zobrazí na displeji dotykovú klávesnicu s ďalšími symbolmi a samostatnou ponukou rôznorodých smajlíkov.

Všimnite si pogumovaný chrbát

Viacúčelová klávesnica

Vďaka testovaniu v redakčných podmienkach sme si mohli vyskúšať aj ďalšie funkcie hardvérovej klávesnice. V medzerníku je zabudovaný snímač odtlačkov prstov a ide o praktické riešenie, ktoré chválime. Škoda, že medzerník nemá aj inú funkciu, ale to by mohlo niekedy spôsobovať zbytočný chaos. Aj kvôli tomu sú pre účely systémových funkcií určené klasické dotykové tlačidlá v spodnej časti displeja, teda hneď nad hardvérovou klávesnicou.

Každý kláves na klávesnici funguje aj ako rýchla voľba pre spustenie vybranej aplikácie alebo pre spustenie inej funkcie. Ponuka je bohatá, klávesom môžete priradiť napr. rýchle volanie na zadané číslo, spustenie svetla, zapnutie/vypnutie Bluetooth či Wi-Fi, vypnutie zvukov, napísanie správy atď. Nadstavba systému rozlišuje medzi krátkym a dlhým stlačením, takže každému klávesu môžete defacto priradiť dve skratky.

Klávesnica taktiež plní funkcionalitu touchpadu. Vďaka tomu môžete scrollovať hore/dole/doľava/doprava bez nutnosti pohybovať prstom po displeji. Stačí pohybovať prstom po klávesnici. Pozor, klávesy nestláčate, iba po nich prechádzate prstom. Tieto pohybové gestá využijete aj pri písaní. Klávesnica vám totiž zobrazuje tri návrhy a ak píšete dané slovo, stačí spraviť pohyb smerom hore v konkrétnej časti klávesnice (ľavá, stredná, pravá) a dané slovo sa automaticky napíše. Rýchlo zmažete aj posledné napísané slovo, pohybom prsta smerom doľava. Sú to praktické rozšírenia a je škoda, že sa pohyb doľava/doprava nedá prepnúť napr. pri prezeraní webových stránok ako funkcia dozadu/dopredu. To by sa podľa nás dalo implementovať.

Rýchla voľba a jej možnosti

Extra softvér od BlackBerry

Druhým hlavným lákadlom, hneď po hardvérovej klávesnici, je rozšírenie systému Android o softvér od BlackBerry. Základom aplikácií ako email, kalendár, kontakty atď. je tzv. BlackBerry Hub, ktorý si môžete stiahnuť aj do iných Android zariadení. Ak sa vám bude aplikácia páčiť, môžete ju za mesačný poplatok používať so všetkými funkciami. V prípade BlackBerry KEYone je táto aplikácia samozrejme súčasťou telefónu a nič neplatíte.

Okrem nej nájdete v základnej výbave aj správcu hesiel, rádio, pripomienkovač, poznámky atď. Je fajn, že predinštalovaného softvéru nie je veľa a ak niečo BlackBerry predinštalovalo nad rámec Google služieb, sú to zväčša užitočné aplikácie. Vo výbave je aj špecialita menom Privacy Shade, ktorá skomplikuje ostatným ľuďom pozerať sa vám do displeja, napr. v MHD.

Za zmienku stojí aplikácia DTEK. Ide o bezpečnostnú aplikáciu, ktorá pomôže s nastavením vášho zariadenia a upozorní na prípadné bezpečnostné riziká. Kvôli tejto aplikácii a prísľubu častých bezpečnostných aktualizácií BlackBerry vyhlasuje, že KEYone je „najbezpečnejší Android telefón na svete“.

Nadstavba BlackBerry pre Android ponúka aplikáciu DTEK pre lepšie zabezpečenie vášho telefónu (vľavo), Hub ako centrum vašej komunikácie (v strede) a bočnú lištu s dôležitými informáciami pre vašu prácu (vpravo) 

Článok je rozdelený do dvoch častí:

1. strana: Hardvérová klávesnica, softvér od BlackBerry

2. strana: Dizajn, výbava, fotoaparát, verdikt po 24 hodinách

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit