Dizajn je výborný

BlackBerry KEYone nám na prvý dotyk trochu pripomína Sony Xperiu XZ a to najmä zaoblenými bočnými hranami pre pohodlnejšie držanie. Konštrukcia telefónu je z hliníka, značná časť zadnej strany je pogumovaná. Na dotyk pôsobí príjemne a hlavným prínosom je, že telefón sa nešmýka. Ide o praktické vylepšenie dizajnu, ktoré trochu zakryje aj odtlačky prstov. Tento telefón bude na prvý pohľad pôsobiť menej „upackane“ ako iné smartfóny.

Bočné hrany už klasicky obsahujú tlačidlá. Tlačidlo pre napájanie je umiestnené na ľavej hrane a na pravej hrane nájdete tlačidlá na reguláciu hlasitosti a tlačidlo funkcií. To nás spočiatku miatlo. Aj počas prvého zoznámenia sa s telefónom vo februári a aj teraz pri testovaní v redakcii sme si ho spočiatku mýlili s napájacím tlačidlom. Chce to zvyk. Funkčnému tlačidlu môžete priradiť rovnaké funkcie rýchlej voľby ako hociktorému klávesu na klávesnici. My sme ho používali pre rýchle spustenie BlackBerry Hubu.

Telefón dobre vyzerá a výborné sa drží v ruke

Výbava strednej triedy

KEYone poháňa procesor Qualcomm Snapdragon 625. Nie je to procesor, s akým by sme sa bežne stretávali pri vlajkových lodiach (tie majú obvykle o triedu lepší procesor), avšak pre bežné používanie bohato postačuje a stará sa o rýchly a bezproblémový beh aplikácií aj systému Android 7.1.1. Procesor dopĺňa 3 GB operačná pamäť a 32 GB úložisko s podporou microSD kariet. Telefóny s takouto kombináciou procesora, operačnej pamäte a úložiska dnes kúpite aj na Slovensku od cca 210 eur. BlackBerry si necháva priplatiť za celkové spracovanie, klávesnicu a extra funkcie.

KEYone má 4,5-palcový displej s pomerom strán 3:2 a rozlíšením 1620 × 1080. Počas písania ponúka naozaj väčšiu zobrazovaciu plochu ako konkurenčné zariadenia. Za predpokladu, že si neaktivujete aj softvérovú klávesnicu kvôli smajlíkom. Pokiaľ však nepotrebujete práve písať, na bežných smartfónoch máte väčší displej pre potreby multimédií a zábavy. Samozrejme aj tento telefón môžete používať v režime na šírku, kedy získate trochu viac priestoru pre multimédiá.

Telefón takisto obsahuje 3505 mAh batériu, ktorá zabezpečí výbornú výdrž. KEYone považujeme za pracovný telefón, takže ak sa na ňom nebudete hrať, vydrží vám na jedno nabitie aj 2 dni. Podporuje rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0 a má USB-C port.

Rozhranie Androidu 7.1.1 s nadstavbou BlackBerry. Všimnite si aplikácie, ktoré majú pod sebou tri bodky. Tie označujú dostupnosť widgetov, ktoré môžete jednoducho vyvolať pohybom prsta v okolí ikony aplikácie smerom hore (v strede). Za zmienku stojí aj redizajnová obrazovka spustených aplikácií (vpravo)

Fotoaparát z Pixelu

KEYone má 12 Mpx zadný senzor IMX378, ktorý je aj v telefóne Google Pixel. Novinka od BlackBerry aj napriek rovnakému senzoru neprodukuje totožné výsledky ako Pixel, pretože ten využíva pokročilý softvérový post-processing od Googlu.

Za fotky sa však BlackBerry KEYone nemusí hanbiť, aj keď rovnako drahý Huawei P10 fotí lepšie. Na fotkách z KEYone sme ocenili najmä zachytenia detailov. Na výsledný ortieľ je ešte skoro, ale pozrite si aspoň pár fotiek, ktoré sme počas prvých 24 hodín stihli odfotiť. Predný fotoaparát má 8 Mpx. Rozmery telefónu sú 149,3 × 72,5 × 9,4 mm.

Verdikt po 24 hodinách používania

Používanie BlackBerry KEYone si zatiaľ užívame. Je osviežujúce používať smartfón, ktorý je iný ako konkurencia. KEYone asi nezaujme každého. Sú ľudia, ktorí by sa od dotykovej klávesnice k hardvérovej už nevrátili, ale nás baví. Telefón chválime za výborný dizajn a konštrukčné spracovanie.

Jediné, čo mu možno vytknúť a to najmä v súvislosti s očakávanou cenovkou, je slabšia hardvérová výbava. Tá síce pre potreby pracovného používania postačuje, avšak cena sa môže niekomu zdať privysoká. Záleží na vašich prioritách – či preferujete pomer cena/výkon alebo ste si ochotní priplatiť za extra funkcie či unikátne riešenie. A hardvérová klávesnica so softvérom BlackBerry je vlastnosť, ktorú nikde inde nenájdete.

Telefón posúvame do ďalšieho testovania, recenziu budeme publikovať v tlačenom vydaní magazínu TOUCHIT alebo na našom webe

Cena: 599 eur (očakávaná cena)

Zapožičal: BlackBerry

Článok je rozdelený do dvoch častí:

1. strana: Hardvérová klávesnica, softvér od BlackBerry

2. strana: Dizajn, výbava, fotoaparát, verdikt po 24 hodinách

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT z MWC: BlackBerry KeyOne je nová vlajková loď s hardvérovou klávesnicou a fotoaparátom, aký má Google Pixel. Poznáme cenu a dostupnosť

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit