BlackBerry odštartovalo výstavu MWC predstavením svojej vlajkovej lode.

BlackBerry oznámilo nový telefón s hardvérovou klávesnicou, ktorý bol doteraz známy ako BlackBerry Mercury. Jeho oficiálny názov je BlackBerry KeyOne a do predaja sa dostane v apríli 2017.

Pozrite si videopredstavenie telefónu BlackBerry KeyOne priamo z tlačovej konferencie na MWC. Doplňujúce a podrobnejšie informácie nájdete v tomto článku

S inteligentnou hardvérovou klávesnicou 

KeyOne má svoje meno odvodené pravdepodobne od hardvérovej klávesnice, ktorou sa odlišuje od ostatných smartfónov na trhu. Klávesnica je pomerne malá a faktom je, že v dobe dotykových displejov sme si museli na hardvérovú klávesnicu chvíľu zvykať. Bez hanby sa priznáme, že sme na klávesnici nedokázali písať tak rýchlo, ako na tej dotykovej. Ide však o otázku zvyku a reálne budeme vedieť zhodnotiť prínos fyzickej klávesnice v BlackBerry KeyOne až po niekoľkodňovom testovaní.

Výrobca označuje klávesnicu pojmom Smart keyboard a tvrdí, že rýchlym prechádzaním prstu môžete aktivovať špeciálne gestá. Ako na touchpade na počítači. To nám však počas krátkeho skúšania telefónu príliš nešlo, chce to trochu cviku a čas na zoznámenie sa s nastaveniami. Druhou špecifickou vlastnosťou klávesnice je vytváranie skratiek pre jednotlivé aplikácie a v tomto smere ide o praktické vylepšenie. V medzerníku je takisto zabudovaný snímač odtlačkov prstov, čo je pomerne zaujímavá novinka. Len si musíte zvyknúť, že medzerník je naozaj iba medzerník a nie aj tlačidlo domov, ktoré je na podobnom mieste umiestnené v prípade ostatných smartfónov.

Hardvérová klávesnica bude pre niekoho veľkým lákadlom. Treba si na ňu zvyknúť

Hardvérová výbava neurazí

KeyOne poháňa procesor Qualcomm Snapdragon 625. Nie je to zrovna procesor, s akým by sme sa bežne stretávali pri vlajkových lodiach (tie majú obvykle o triedu lepší procesor), avšak pre bežné používanie bohato postačuje a postará sa o rýchly a bezproblémový beh aplikácií aj systému Android 7.1.1.

Procesor dopĺňa 3 GB operačná pamäť a 32 GB úložisko s podporou microSD kariet. BlackBerry KeyOne má 4,5-palcový displej s pomerom strán 3:2 a rozlíšením 1620 × 1080. Podľa výrobcu ponúka počas písania väčšiu zobrazovaciu plochu ako konkurenčné zariadenia. Dáva to zmysel, dotyková klávesnica zaberá značnú časť obrazovky. Pokiaľ však nepotrebujete práve písať, na bežných smartfónoch máte väčší displej pre potreby multimédií a zábavy.

Telefón takisto obsahuje 3505 mAh batériu, ktorá sľubuje výdrž počas celého dňa. Podporuje rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0 a má USB-C port. KeyOne obsahuje 12 Mpx zadný senzor IMX378, ktorý je aj v telefóne Google Pixel. Sme zvedaví, či sa to prejaví aj v praxi. Predný fotoaparát má 8 Mpx. Rozmery telefónu sú 149,3 × 72,5 × 9,4 mm.

Zadný fotosenzor je rovnaký ako v prípade smartfónu Google Pixel. Všimnite si aj protišmykovú vzorkovanú plochu

Dizajn je výborný

BlackBerry KeyOne nám na prvý dotyk trochu pripomína Sony Xperiu XZ a to najmä zaoblenými bočnými hranami pre pohodlnejšie držanie. Konštrukcia telefónu je z hliníka, časť zadnej strany pokrýva vzorkovaná plocha z materiálu, ktorý nám subjektívne pripomína gumu. Na dotyk pôsobí príjemne a jeho hlavným prínosom je, že telefón sa nešmýka. Ide o praktické vylepšenie dizajnu.

Bočné hrany už klasicky obsahujú tlačidlá. Tlačidlo pre napájanie je umiestnené na ľavej hrane a na pravej hrane nájdete tlačidlá na reguláciu hlasitosti a tlačidlo funkcií. To nás spočiatku miatlo, mysleli sme si, že ide o napájacie tlačidlo. Chce to zvyk, rovnako ako Alcatel Idol 4s, ktorý takisto vyrába firma TCL. Tá sa totiž dohodla s BlackBerry na výrobe telefónov tejto značky.

Na pravej hrane je tlačidlo na reguláciu hlasitosti a tzv. funkčné tlačidlo. Budete si chvíľu mýliť s napájacím tlačidlom, ktoré je umiestnené na ľavej hrane

Extra softvér od BlackBerry

Novinka sa bude snažiť zaujať aj pridanou hodnotou vo forme softvéru BlackBerry. Základom aplikácií ako email, kalendár, kontakty atď. je tzv. BlackBerry Hub, ktorý si môžete stiahnuť aj do iných Android zariadení. Ak sa vám bude aplikácia páčiť, môžete ju za mesačný poplatok používať so všetkými funkciami. V prípade BlackBerry KeyOne je táto aplikácia samozrejme súčasťou telefónu a nič neplatíte.

Druhou aplikáciou, ktorá stojí za zmienku, je DTEK. Ide o bezpečnostnú aplikáciu, ktorá pomôže s nastavením vášho zariadenia a upozorní na prípadné bezpečnostné riziká. Aj kvôli tejto aplikácií BlackBerry vyhlasuje, že je KeyOne „najbezpečnejší Android telefón na svete„.

Na trh príde v apríli

BlackBerry KeyOne bude dostupný na celom svete od apríla 2017. Odporúčaná cena pre náš región je 599 eur. Na jeho testovanie sa tešíme, po dlhej dobe pôjde o telefón, ktorý sa výraznejšie odlišuje od zvyšku. Či je to klad alebo zápor však teraz nevieme jednoznačne určiť.

Ďalšie informácie o novom smartfóne sú dostupné na oficiálnom webe blackberrymobile.com.

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: BlackBerry predstavuje smartfón BlackBerry KEYONE

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit