Prinášame vám test, ktorý sme uverejnili našom magazíne v letných mesiacoch. Svoje si tu nájdu používatelia hľadajúci ultrabook, prenosný notebook, ale aj multimediálny notebook na prácu prevažne doma alebo v kancelárii.

Okrem jedného sú všetky stroje na platforme Intel. Jeden kúsok na platforme AMD predstavoval firemný notebook HP EliteBook 745 G2. Je to podarená platforma, mnohí výrobcovia však buď nemajú žiadne modely postavené na AMD, alebo ich nijak významne nepropagujú. A my dodávame, že je to škoda. Majú čo poskytnúť a s ich integrovanou grafikou získate slušný výkon v multimediálnom nasadení (viď článok o AMD v tomto vydaní touchIT). Elektrická spotreba, to už je niečo iné. Ale niečo za niečo a mnohí vyššiu nominálnu spotrebu (neznamená automaticky nižšiu výdrž práce na batériu) určite ocenia.

ASUS K501L

K501_1A-Dark_Blue-Metal_Top_&_Front_nowat

Modelová séria ASUS K501 je určená multimediálne zameraným používateľom. Nielen pre nich, nakoľko výrobca použil samostatnú grafickú kartu a tým sa stáva notebook vhodný aj na hranie hier. Bude k dispozícii v dvoch veľkostiach a to v našej 15,6″ verzii a 14″ verzii.

Telo je z hliníka, s výnimkou niektorých častí prednej a spodnej strany displeja. Veko má vertikálne brúsený hliník v čiernej farbe, čo dodáva multimediálnemu počítaču ten správny vzhľad. A na toto sú vlastne používatelia aj zvyknutí. Priaznivci značky teda ocenia zachovanie dizajnovej línie. Opierka na ruku a celá jej časť okolo klávesnice je z hliníka, už tradične v striebornej farbe. Je príjemná na dotyk a aj v letných dňoch bude pôsobiť chladivým efektom. Výrobca totiž pridal funkciu ICeCool, ktorá chladí celý notebook, no najmä jeho hornú časť okolo klávesnice. Ani pri vyššom zaťažení sa príliš nezahrieva a teplota šasi bude stále nižšia ako prirodzená teplota tela. Mierne vyššiu teplotu, stále však v uvedenej hranici, sme zaznamenali uprostred klávesnice v jej hornej časti.

Klávesnica nemá podsvietenie. Aj keď je čoraz bežnejšie, je vidno, že pri niektorých sériách notebookov sa mu výrobcovia stále bránia. Ocenili sme ale čistotu vzhľadu, na hornej strane nie je žiadny podsvietený prvok. Tlačidlo na zapnutie nad numerickou klávesnicou je strieborné a neruší svetlom. Na prednej hrane je zostava piatich LED diód a kto chce, tu má prehľad o aktivite disku, akumulátore, ale napríklad aj aktivácii leteckého režimu.

Parametre a technológie

Výrobca vybavil zariadenie procesorom Intel Core i5-5200U 2,2 ÷ 2,7 GHz, ktorý patrí medzi tie úspornejšie. Len 15 W TDP bolo priaznivo poznať na celkovej spotrebe. Toto nie je jediný komponent podieľajúci sa na spotrebe. Grafická karta NVIVIDA GeForce GTX 950M je vhodná na hry a zároveň, povedzme vo svojej kategórii, aj úsporná. S touto kartou sa dajú hrať aj nové hry. Nie na úplných detailoch, ale určite sa hrať dajú, a to aj na Full HD rozlíšení. Displej toto rozlíšenie má a vôbec nám neprekážalo, že nie je dotykový. Z počítača sa razom stáva nástroj na kancelársku prácu s dvoma oknami otvorenými vedľa seba. Samozrejme, aj nástrojom na strih videa. Toto je totiž karta, na ktorej budete môcť bez problémov strihať video vo Full HD. Pri HD rozlíšení náhľadov si ich môžete aj zrýchlene posúvať bez toho, aby sa začali zasekávať. Strihači vedia, o čom je reč.

Navyše, všetko je zabalené do tenkého tela, a tak aj takýto rozmer sa bude dať prenášať. Špecialitou je už zmienená technológia IceCool, ktorá nie je len o tom, aby ventilátor schladil vnútorné komponenty. Tie sú usporiadané tak, aby bolo chladenie čo najúčinnejšie. Zaujímavé je samotné vetranie. Je pravda, že notebook „syčí“ aj keď na ňom nič nerobíte, no aj pri vyššej záťaži si zachováva podobnú hlučnosť/tichosť. Netreba sa obávať, že pri náročnom využívaní bude rušiť.

Reproduktory SonicMaster sú vhodné v tomto prípade viac na filmy ako hudbu. Majú o poznanie lepšie basy ako býva zvykom, no celkový zvuk sa nám javil plochý. Po zapojení slúchadiel je to už tradične „iná káva“. Výbava portov je vyvážená. Naľavo je eternetový konektor, HDMI a dva USB 3.0 porty. Vpravo potom kombinovaný audiokonektor, dva USB 2.0 porty a čítačka SD kariet.

Hodnotenie
+ hliníkové telo, chladenie IceCool, povrchová úprava opierky na ruku, grafická karta aj na hry, 8 GB RAM, SSD cache na zrýchlenie 500 GB disku
– klávesnica nemá podsvietenie, plochý zvuk z reproduktorov

Cena: od 699 EUR
Zapožičal: ASUS

ASUS Transformer Book Flip

TP550_Left_Open135_Top_Plastic_R400_s_nowat

Zaujímavý koncept zvolil ASUS pri svojom ďalšom Transformeri. Využil totiž potenciál používania notebooku ako tabletu s preklopením displeja. To by nebola až taká novinka, no povedzme, že pri 15,6″ modeli dostávate do rúk poriadny tablet.

Tento notebook stále vnímame ako klasický stolný počítač, no využijete ho napríklad pri cestách vo vlaku a s trochou dávky šťastia aj v lietadle. Má dotykový displej, takže je vhodný aj na používanie dlaždicových aplikácií. Hliníkové telo je kombinované s plastom a zvyšuje celkovú odolnosť notebooku. Kĺb je dostatočne pevný na používanie v akejkoľvek polohe, a tak je len na vás, či ho chcete mať v režime stanu alebo prezentačného stojana. V režime, keď je klávesnica základňou a displej je naklonený dozadu, sme pozerali filmy a fotografie. Práve tento režim sa hodí na prezeranie obsahu. Displej totiž máte bližšie k sebe a nezavadzia vám klávesnica. Tá má tradičné usporiadanie klávesov. Ocenili sme rovnaké veľkosti hlavného aj numerického bloku. K dokonalosti nám chýbalo už len podsvietenie klávesov. Na ovládanie poslúži aj veľký touchpad, no ten sme pri písaní občas potrebovali vypnúť. Niekedy sme si zápästím na ňom vykonali stlačenie alebo pohyb kurzora.

Páčilo sa nám aj čisté pracovné prostredie. Nad numerickým blokom sú tri biele LED diódy, no tie signalizujú stav CapsLock a NumLock a leteckého režimu. Nijako teda neblikajú a nerušia pri práci. Zvuková technológia SonicMaster je aj v tomto prípade veľmi dobre použiteľná. Stereo reproduktory sú umiestnené v spodnej časti prednej hrany. Na lepší zvukový zážitok však odporúčame použiť slúchadlá.

Parametre a technológie

Výrobca použil Intel Core i7-4500U 1,8 ÷ 3 GHz, ktorý má veľmi dobrý pomer výkonu a energetickej náročnosti. Tento procesor býva vo všeobecnosti obľúbený u výrobcov notebookov. Kapacita RAM je štandardných 4 GB. Pri disku s 5400 otáčkami budete zápasiť s plynulosťou behu, no ako útecha je tu kapacita 1 TB. Pri využití vo forme tabletu budete očakávať plynulejší chod, práve po vzore tabletov. Ale na výber je pri tomto modeli z viacerých konfigurácií. Rovnako je to aj s displejom. My sme mali v testovacom kuse HD displej. No využili by sme aj Full HD. Ten je takisto dostupný v rámci rôznych konfiguračných nastavení.

Notebook je vhodný na kancelársku prácu, prezeranie fotografií, prípadne pozeranie filmov. Grafika je totiž vstavaná, a tak poslúži maximálne na staršie hry. Výhodou je ale jeho prekvapivá výdrž. V kancelárskom režime sme prekonali deväť hodín výdrže na batériu. Ocenili sme aj minimálne zahrievanie. Na veľmi malej oblasti spodnej časti bola teplota pod 40 °C.

Pretože ide zároveň o tablet, tlačidlá na zapnutie notebooku a úpravu hlasitosti sú na hrane. Ľavá hrana okrem týchto dvoch tlačidiel obsahuje aj dva USB 2.0 porty a tlačidlo Windows. Pravá hrana má kombinovaný audioport, USB 3.0 port, HDMI, čítačku SD kariet a eternetový port. Všetky porty sú v štandardnej veľkosti.

Hodnotenie
+ tenký dizajn, plnohodnotná klávesnica, SonicMaster pri použití slúchadiel, pevný kĺb, hliníkové telo
– HD displej, klasický pevný disk

Cena: 749 EUR – overit u ASUSu
Zapožičal: ASUS

 

Strany z TOUCH_IT_2015_03_inz_tabulka_ntb_nowat

HP EliteBook 745 G2

res_7c4fede0d1476c9aa3922fde78041cd7_nowat

EliteBook je najvyššia pracovná séria notebookov značky HP. Je to poznať na vyhotovení notebooku a jeho celkovom spracovaní. Veko je v čiernej farbe s efektom jemného pogumovania a okrem iného bude zachytávať aj odtlačky prstov. Časť okolo klávesnice je v tmavosivej farbe a najviditeľnejším prvkom je tu touchpad. Ten je zapustený pod základňu opierky na ruku a má dvojicu tlačidiel. Vždy v páre nad a pod dotykovou plochou. Poslúžia pri práci s touchpadom ako aj trackpointom. Klobúčik je nenápadný tým, že je v čiernej farbe medzi čiernymi klávesmi. Materiálová kombinácia hliníka a plastu celkovo tento notebook zosilňuje. Presne po vzore série EliteBook, ktorá je určená na prenášanie a skutočné firemné nasadenie.

Nad klávesnicou vľavo je tlačidlo na zapnutie a vpravo na opačnej strane tlačidlo na stlmenie zvuku a vypnutie bezdrôtových pripojení. Je to zaužívaná kombinácia a stlmenie zvuku na samostatne vyhradenom tlačidle určite chválime. Displej má 14″ a výrobca využil rozmer tela na prispôsobenie klávesnice. Na písanie máte veľké klávesy a napravo stĺpec doplnkových klávesov vhodných pre textový editor. Klávesnica má dva stupne bieleho podsvietenia a je vodotesná. V tejto sérii je bezpečnosť na prvom mieste, a tak nechýba čítačka odtlačkov prstov a softvér HP Client Security.

Parametre a technológie

Toto je jediný notebook v našom teste na platforme AMD. Konkrétne je použitý procesor AMD Pro A8-7150B 1,9 ÷ 3,2 GHz. Grafická karta je AMD Radeon R5 s 512 MB VRAM. Nie je to karta na hry, no AMD si dáva záležať na tom, aby spojenie CPU a GPU vytvorilo vo výsledku silnú multimediálnu kombináciu. To sa podarilo, a tak stroj využijete aj na spracovanie fotiek vo vysokom rozlíšení.

V našej konfigurácii sme mali displej s rozlíšením HD, zakúpiť sa dá aj variant s Full HD displejom. Páčila sa nám matná povrchová úprava, ktorá zabraňuje odleskom. Tiež sme ocenili, že displej nie je dotykový. Už menej sme ocenili klasický pevný disk. Ten je síce 7200-otáčkový, no ak môžete vyhnite sa konfigurácii s týmto diskom. Je to, mierne povedané, trápenie vás aj notebooku. Dôležitým faktorom pri kancelárskej rýchlosti je aj 4 GB RAM. Ak už výrobca použil pomalý disk, mal by pridať na kapacite RAM. Operačný systém je Windows 7 Professional, no máte možnosť bezplatne upgradovať na Windows 8.1 Pro.

Mnohých poteší, že vlastne najhlučnejšou súčasťou počítača je pevný disk. Ventilátor budete počuť len minimálne, a to tiež pri vysokej záťaži. Pri cestovaní oceníte výdrž notebooku a dostať sa na 7 hodín je parameter, ktorý sa počíta. Aj pri vyššej záťaži presiahnete plné štyri hodiny bez výrazných obmedzení.

Portová výbava obsahuje VGA a dva USB 3.0 porty na ľavej hrane. Tu je aj čítačka SmartCard. Vpravo je potom dokovací konektor, eternetový port a dva USB 3.0 porty. Nechýba ani kombinovaný audio-konektor. Musíme výrobcu pochváliť, na výbave si dal naozaj záležať a zaradil sem všetky podstatné konektory, najmä 4 rýchle USB.

Hodnotenie
+ kvalita spracovania, touchpad s vynikajúcimi tlačidlami, matný displej, portová výbava
– pomalý disk a hlučný disk

Cena: 819 EUR
Zapožičal: Hewlett-Packard Slovensko

HP Spectre x360

 

hp_spectre_nowat

Dizajnovo neprehliadnuteľný notebook je nielen nádherný, ale je aj konvertibilný a postavený na špičkových materiáloch. Prívlastok x360 značí jeho využitie štyrmi rôznymi spôsobmi, vrátane spôsobu vo forme tabletu. Na toto použitie sa nám zdal trochu priťažký, no na kolenách napríklad v lietadle alebo vo vlaku je toto použite možné.

Hliníkové telo je vyfrézované v oblých aj hranatých tvaroch. V zadnej časti je efektné zaoblenie, svoj zmysel má práve pri využití vo forme tabletu. Ostatné hrany sú totiž ostré a za veľkú nevýhodu považujeme ich ostré finišovanie.

Na spodnej strane sú veľmi tenké gumové nožičky. Ak budete mať notebook položený na stole tak, že jedna nebude doliehať na rovnú podložku, celkom určite vám ostré hrany aj hliníkový materiál poškriabu stôl. Aj tohto sme sa stali svedkami na našom pracovnom stole. Opierka na ruku je inak veľmi príjemná, dokonca sa ani veľmi nezahrieva. Avšak viac sa zahrieva klávesnicová časť. Klávesnica má jeden stupeň podsvietenia bielymi LED diódami. Keď ho vypnete, zostane svietiť kláves na jeho zapnutie. Pekný nápad, rovnako ako ultra širokouhlý touchpad. Veľmi dobre sa používa a toto bol krok správnym smerom. Ocenili sme aj pevnosť a zároveň pružnosť konštrukcie kĺbu.

Parametre a technológie

Spectre x360 je postavený na CPU Intel Core i5-5200U 2,2 ÷ 2,7 GHz. Nadštandardná je z nášho pohľadu kapacita RAM. Hodnota 8 GB je viac ako dostačujúca, najmä ak pripočítame k celkovej konfigurácii 512 GB disk. Je to skrátka silný počítač. Vyskúšali sme ho aj v režime tabletu. Vtedy máte naozaj pocit, že držíte tablet a nie spomalený počítač. Výrobca k prémiovému podaniu počítača pridal aj displej s rozlíšením 2560 × 1440 bodov. Je vyššie než reálne použijete, no kto chce ostré prvky a nádherné podanie rozhrania, príde si na svoje. Ostatní, s dôrazom na veľkosť pracovnej plochy, môžu znížiť rozlíšenie o jeden stupeň. Za dva dni si na miniatúrne prvky na 13,3″ uhlopriečke zvyknete a získate prostredie na vysokú produktivitu práce.

Okrem celkového dojmu na nás HP spravilo vynikajúci dojem aj portovou výbavou. Toto nie je jeden z tých dizajnových kúskov, ktoré majú buď neštandardné porty, alebo na každý detail potrebujete redukciu. Všetko potrebné je priamo v tele. Bolo potrebné zobrať do úvahy aj tabletové využitie. Tlačidlo na zapnutie je teda na ľavej hrane, medzi čítačkou SD kariet a USB 3.0 portom. Tlačidlo na zobrazenie ponuky Štart a na ovládanie hlasitosti je na pravej hrane. Nechýba Mini DisplayPort, HDMI a dva USB 3.0 porty. Za nimi sa zmestil ešte kombinovaný audiokonektor.

Hodnotenie
+ nádherný dizajn, veľmi kvalitné vyhotovenie, rýchlosť v kancelárskom režime, výdrž, celková produktivita práce
– vo forme tabletu je trochu ťažký, ostré hliníkové hrany ľahko poškriabu nábytok

Cena: 1379 EUR
Zapožičal: Hewlett-Packard Slovensko

Lenovo ThinkPad T450s

lenovo_thinkpad-t450s_nowat

 

 

Poriadne vybavený, ale aj poriadne drahý ThinkPad. To je krátke zhodnotenie tohto super stroja na kancelársku prácu. Keď to trochu rozvedieme, zistíte, že nie je určený len do kancelárie. Prešiel 11 špeciálnymi testami odolnosti, a tak si ho môžete zobrať aj do výšky 4500 m n. m. Neuškodia mu ani náhle zmeny tlaku, teplotné výkyvy, zvýšený tlak na šasi, soľná hmla, slnečné žiarenie, huby, prach a ani pády. Telo je z horčíkovej zliatiny a zvládne toho naozaj veľa. Nech už ultrabook chytíte akokoľvek, nikde nič nevŕzga, ani sa neprehýba. Je to ozajstný pracant, ktorého výrobca vyšperkoval k dokonalosti.

Používa osvedčenú klávesnicu s dvomi stupňami podsvietenia a navyše je príjemná na dotyk. Občas sa pravdepodobne aj vy pristihnete, ako prechádzate prstami po klávesnici. Neoddeliteľnou súčasťou je touchpad, ktorý funguje v niekoľkých režimoch, a to aj s virtualizáciou časti plochy na vytvorenie klasických tlačidiel myši. Nad touchpadom sú tri klasické tlačidlá. Tie využijete napríklad v lietadle alebo všade tam, kde potrebujete mať prednú hranu doslova na tele. Vtedy používate trackpoint a fyzické tlačidlá myši sú preň priam predurčené. Napravo od klávesnice je čítačka odtlačkov prstov. Ľahko si zvyknete používať ju na prihlasovanie do systému.

Notebook používa technológiu Power Bridge a v počítači máte vlastne dva akumulátory. Jeden je pevne zabudovaný, druhý sa dá vymeniť. Takže pre tých, ktorí veľa cestujú, je to ideálne riešenie, ako napríklad vymeniť akumulátor bez toho, aby sa notebook vypol. Vynikajúce riešenie, to musíme Lenovu uznať.

Počítač je veľmi tichý a až na výnimky ho prakticky vôbec nebudete počuť. Výrobca zmenil uhly nábehu susediacich lopatiek ventilátora, a tak znížil trenie vzduchu. Je to príjemné mať veľmi rýchly a navyše tichý počítač.

Parametre a technológie

Procesor Intel Core i7-5600U 2,6 ÷ 3,2 GHz s technológiou vPro je ideálnym riešením pre firmy, kde sa vyžaduje zabezpečenie a špeciálna podpora virtualizačných technológií. Kapacita RAM je 8 GB a pevný disk mal v našej konfigurácii 256 GB. Svoje dáta môžete chrániť TPM čipom. Displej bol v tomto prípade bez dotykového ovládania, no práve toto sme si pochvaľovali. Navyše, použitý je matný displej. Konečne žiadne alebo len minimálne odlesky od lámp a rôzneho osvetlenia. Skrátka ideálne do presvetlených kancelárií a rôznych recepcií hotelov či kongresových sál.

V našom prípade sme testovali notebook so systémom Windows 7 Professional, no súčasťou kúpy je licencia na Windows 8 Pro. Na to, aby ste mohli byť stále on-line poslúži 3G/4G modul na pravej hrane nad čítačkou SD kariet.

Výhodou tohto ultrabooku je, že výrobca sa nesnažil za každú cenu zmenšiť rozmery, a teda mohol nechať plnú veľkosť portov. Vďaka tomu nepotrebujete žiadne redukcie. Zdôrazniť musíme aj kvalitu zvuku, ktorá je veľmi výrazná. Nejde o žiadny multimediálny notebook, no reproduktory na spodnej strane hrajú lepšie ako mnohé multimediálne a iné notebooky.

Výbava portov zahŕňa 2×USB 3.0 a Mini DisplayPort na ľavej hrane. Napravo nájdete VGA a eternetový konektor a ďalší USB 3.0 port a kombinovaný audio konektor. Spodná strana má konektor na dokovaciu stanicu.

Hodnotenie
+ odolné telo, vynikajúca klávesnica, touchpad, výkon, portová výbava, zabezpečenie dát, matný displej
– vyššia cena – zodpovedá kvalite a možnostiam

Cena: 1919 EUR
Zapožičal: Lenovo Slovakia

 

Strany z TOUCH_IT_2015_03_inz-2_notebooky_vykon_nowat

Lenovo Yoga 3

lenovo-ideapad-yoga-3-14-white_nowat

Nová Yoga 3 je pokračovateľom úspešnej série konvertibilných notebookov. O tom, že sa tento typ zariadenia podaril, svedčia aj asociácie so značkou Yoga. Ak chcete pomenovať možnosti konvertibilného notebooku inej značky, jednoducho poviete, že používa „yoga režim“.

Plastové telo je odolné a nikde sa nič neprehýba ani nevŕzga. Hmotnosť nie je najnižšia a v rukách tento ultrabook rozhodne pocítite. Stále ho vnímame ako klasický notebook s možnosťou použitia ako tabletu. Ideálne je, pri rozmere displeja 14″, použiť tablet na kolenách alebo na stole. Na pozeranie filmov alebo prezentáciu fotiek z dovolenky využijete ďalšie režimy. Kĺb je dostatočne pevný a displej tak drží v každej mysliteľnej podobe. Určite sa nestane to, že by pod istým uhlom veko vplyvom svojej váhy tento uhol menilo. Biela farba robí počítač nádherným a originálnym. Nie je to tá klasická „umelohmotná“ biela. Opierka na ruku je vynikajúca a rovnako tak aj klávesnica. Na zmenšený Shift napravo si treba chvíľu zvykať, inak budete stláčať šípku nahor. Biele podsvietenie na bielych okrajoch kláves aj popisoch vyzerá vynikajúco. Toto sa rozhodne podarilo.

Rovnako sa nám páčilo čisté prostredie okolo klávesnice. Všetky prvky sú totiž, aj podľa filozofie používania tabletu, na bočných hranách. Tie sú pogumované s miernym šrafovaním. Toto lemovanie zachádza až na prednú hranu. V režime tabletu tak budete môcť držať notebook naozaj stabilne.

Parametre a technológie

Yoga je plnohodnotný ultrabook pre náročných používateľov. Tu sa výrobca nezahráva s pocitmi a nekazí dojem z celkového výkonu. Poskytuje rôzne konfigurácie a my sme mali na test silný stroj s procesorom Intel Core i7-5500U 2,4 ÷ 3 GHz. Kapacita 8 GB RAM určite postačuje, mierne prekvapení sme boli z disku SSD. Ten mal kapacitu „len“ 128 GB. Je to však len pocit z „papierového“ údaju. Na takejto kapacite môžete mať nainštalovaný systém aj s aplikáciami a multimediálnymi dátami. Stále to bude dostatočná rezerva, nie je to však knižnica pre videá. Vo výsledku to má priaznivý dopad na cenu.

Displej má veľkosť 14″ a na Full HD rozlíšenie je to tak akurát pre drvivú väčšinu používateľov. Dobre sa naň pozerá a po inštalácii si treba vypnúť optické prispôsobenie mierky zobrazených prvkov. Inak budete mať na displeji menej miesta ako pri HD rozlíšení. Yoga je určená na prácu, pozeranie filmov, počúvanie hudby, nie na hry. Grafická karta je integrovaná. Teda, môžete sa zahrať  staršie hry, na novšie zabudnite. Reproduktory sú na spodnej strane, no výrobca vedel, že zvuk potrebujete aj v režime podstavca aj tabletu. Netreba sa obávať skresleného zvuku a hudobný obsah si môžete prehrávať v každom režime.

Pri vyššej záťaži je počuť ventilátor a veruže má čo chladiť. Pri mriežkovanej časti sme naspodku namerali v záťaži takmer 47 °C.

Páčil sa nám softvér Yoga Harmony, ktorý prispôsobuje zobrazenie aplikácií podľa režimu používania a tiež analyzuje vaše používanie ultrabooku. Vidíte napríklad, ktoré aplikácie používate najčastejšie v tom či onom režime. Ovládanie gestami je fajn, funguje bezchybne a takmer okamžite. Na stlmenie zvuku stačí dať ukazovák pred ústa a okamžite sa stlmí alebo obnoví hlasitosť. Všetko fajn, len číre modré svetlo z webovej kamery nám prekážalo, a tak sme túto funkciu vypli.

Výbava portov je trochu chudobnejšia. Na ľavej hrane máte USB 3.0 port kombinovaný audio-konektor a čítačku SD kariet. Napravo zmenšený HDMI port a USB 3.0 port. Tu sú aj ovládacie prvky hlasitosti, zamknutia, orientácie displeja a tlačidlo na zapnutie.

Hodnotenie
+ vynikajúce spracovanie tela, biela farba, unikátne podsvietenie klávesnice, výkon na prácu a multimédiá, Yoga Harmony
– vyššia hmotnosť na prácu v režime tabletu, zahrievanie

Cena: 1099 EUR
Zapožičal: Lenovo Slovakia

Verdikt touchIT

ASUS K501L je multimediálny notebook s grafickou kartou vhodnou na hry. Na to, že ide o bežný kancelársky počítač má tenší profil. Ak ho potrebujete častejšie prenášať, žiadny problém. ASUS Transformer Book Flip je konvertibilný notebook s rozmerom displeja 15,6″. Je to zaujímavý počin a výhodný pre tých, ktorí chcú mať bežný notebook, zároveň však aj domáci tablet. HP EliteBook 745 G2 je pracovný stroj, čomu zodpovedá aj klávesnica odolná voči poliatiu. Jedinou nevýhodou bol pomalý pevný disk, no pokojne si tento počítač kúpite aj v konfigurácii s SSD. HP Spectre x360 od nás získal ocenenie. Je to totiž špičkový konvertibilný ultrabook na náročnú prácu a do firemného prostredia. Nie je viac čo dodať. V podobnom duchu sa nesie aj model Lenovo ThinkPad T450s. Nie je taký pekný, ale keď ho zapnete a začnete používať, zistíte že vyššia cena je oprávnená. Toto je „hard-core“ stroj na prácu s internetom aj v náročnom teréne. Lenovo Yoga 3 je multimediálne ladený nástroj na pohodlnú prácu a na pozeranie filmov, prípadne čítanie elektronického obsahu v režime tabletu. Vidno, že Yoga si stále drží svoj status výnimočných počítačov. A biela farba? Je skvelá!

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.