Uplynulý týždeň sa do historických tabuliek Bitcoin nezapíše v pozitívnom svetle. Ešte 7. júna sa jeden BTC predával za viac ako 71 tisíc dolárov. Držitelia odvtedy len sklamane sledujú, ako jeho hodnota klesá. Bitcoin sa totiž prepadol na 68 500 $ a túto nízku úroveň si držal nasledujúcich päť dní.

So začiatkom týždňa investori dúfali, že jeho cena začne opäť stúpať, avšak opak bol pravdou. Dnes sa BTC predáva len za 67 tisíc dolárov. Za posledný týždeň tak sledujeme pokles hodnoty o viac než 5 %.

Hodinový graf vývoja ceny BitcoinuZdroj: tradingview.com
Hodinový graf vývoja ceny Bitcoinu

Poďme sa preto pozrieť na 3 hlavné faktory, ktoré mali na negatívny vývoj trhu s kryptomenami najväčší vplyv.

Zverejnenie údajov o zamestnanosti v USA

Jedným z hlavných dôvodov poklesu ceny Bitcoinu je stav zamestnanosti v USA. V piatok 7. júna zverejnil Úrad pre štatistiku práce v Spojených štátoch (BLS) údaje o miere nezamestnanosti v USA. Správa ukázala, že počet voľných pracovných miest klesol a miera nezamestnanosti sa naopak zvýšila z 3,9 % na 4 %. Tieto údaje vyvolali obavy o stav  ekonomiky a trh s kryptomenami zaznamenal okamžitý pokles. K poklesu prišlo aj v prípade akcií a zlata.

Reakcia Federálneho rezervného systému a úrokové sadzby

Na základe zverejnených údajov sa centrálna banka USA (FED) rozhodla ponechať úrokové sadzby nezmenené, aby kontrolovala infláciu a udržala ekonomickú stabilitu. FED zároveň potvrdila, že tento rok teoreticky pristúpi k zníženiu úrokových sadzieb len raz, maximálne dvakrát. Ešte v marci pritom trhy očakávali až sedem tohtoročných znížení.

Pretrvávajúca inflácia vo výške 3,4 % spolu s utorkovým zverejnením o počte pracovných miest však pokles úrokových sadzieb viac a viac odďaľuje.

Posilnenie indexu amerického dolára

Vyššie úrokové sadzby typicky posilňujú dolár, čo robí rizikovejšie aktíva menej atraktívnymi. Tu sa dostávame k tretiemu dôvodu, prečo cena Bitcoinu klesá.

Za posledný týždeň index amerického dolára DXY vzrástol o 1,2 %. Investori preto svoje krypto prostriedky presúvajú práve do stabilnejších aktív. Tieto udalosti ukazujú, ako môžu externé ekonomické faktory a následná reakcia zo strany investorov výrazne ovplyvniť trh s kryptomenami.

Predpoklady a budúci vývoj

Predpovede ďalšieho vývoja ceny Bitcoinu sú rôznorodé. Aj napriek momentálnej neistote na kryptotrhu trhové indikátory poukazujú na možné oživenie ceny. Pozitívnym znakom je tiež držanie silnej cenovej podpory BTC na hladine 66 – 67 tisíc dolárov.

Netreba tiež zabúdať, že hodnota najväčšej kryptomeny je stále o 58 % vyššia než na začiatku roka. Ak budú makroekonomické podmienky priaznivejšie, trh s kryptomenami bude schopný prilákať investorov späť.

Potenciál vysokých ziskov v dynamickom svete kryptomien

Podobné výkyvy, aké sme zaznamenali v priebehu posledného týždňa, nie sú v sfére kryptomien ničím neobvyklým. Kryptotrh tiež ponúka príležitosti pre tých, ktorí disponujú znalosťami, strategickým myslením a schopnosťou podstúpiť dobre kalkulovaný risk.

Zdroj: playdoge.io/sk

Skôr než investujete do novej kryptomeny je preto dobré overiť si jej hlavné vlastnosti. Po podrobnej analýze nových projektov, ktoré by stáli za zváženie, obstojí len niekoľko z nich. Ako solídny kandidát sa však ukazuje projekt PlayDoge.

Svojím spracovaním vychádza z pôvodného konceptu hry tamagoči – hitu 90. rokov. V princípe ide o mobilnú aplikáciu disponujúcu blockchainovými funkciami a hernou platformou, ktorá umožňuje hráčom zarábať natívne tokeny $PLAY obchodovateľné na trhu s kryptomenami.

Platforma už na prvý pohľad zaujme svojou nostalgickou 2D grafikou. Za zdanlivo jednoduchým vizuálnym prevedením stojí moderný projekt, postavený na mechanizme play-to-earn (P2E). Na zabezpečenie nových tokenov $PLAY sa stačí správne starať o svojho digitálneho psieho miláčika a úspešne ho prevádzať sériou minihier.

PlayDoge svojím jedinečným konceptom oslovil množstvo investorov. Výsledkom je, že len za prvé dva týždne predpredaja sa vyzbierali viac než 4 milióny dolárov. Viac podrobností o PlayDoge sa môžete dozvedieť na oficiálnej webovej stránke projektu.

Viac o projekte PlayDoge

Záver

Bitcoin za posledné dni zaznamenal značný pokles. Negatívny trend spôsobili správy o stave nezamestnanosti v USA, následná reakcia FED a silnejúci dolár. Tento vývoj len dokazuje, že kryptotrh okamžite reaguje na akékoľvek väčšie udalosti v ekonomike. Dynamika trhu je pre obchodníkov nielen výzvou, ale aj príležitosťou na dosiahnutie vysokých ziskov.

Pre úspešné investovanie v premenlivom prostredí je kľúčové mať dôkladne premyslenú stratégiu a vedieť rozpoznať perspektívne projekty. Jedným z nich je PlayDoge, ktorý spája svet kryptomien, herného priemyslu a atraktívneho spracovania.

Viac o projekte PlayDoge

Článok bol uverejnený v rámci spolupráce.

Prečítajte si aj:

Značky: