Sviatok všetkých zamilovaných je doslova predo dvermi.

Pokiaľ si chcete na Valentína užiť trochu netradične, treba sa s plánovaním poponáhľať. Skúste tento rok zabudnúť na zaužívané prípravy domáceho prekvapenia a vyrazte osláviť svoju lásku na predĺžený víkend.

Aby boli prípravy na tento romantický predĺžený víkend bez stresu, predstavujeme vám niekoľko pomocníkov do smartfónu, s ktorými to zaručene zvládnete. S cestovateľskými aplikáciami z nášho výberu si jednoducho rezervujete hotel, naplánujete výlety a nezabudnete na nič podstatné. Na konci článku sú uvedené aj tipy na destinácie, kam vyraziť vo sviatok všetkých zamilovaných.

1. Sygic Travel: Sprievodca 

Pomocou aplikácie môžete objavovať nové miesta, naplánovať si cestovný itinerár a užívať si výlet, dokonca aj v režime offline. Sygic kladie dôraz na extra informácie a dá sa považovať za digitálneho vreckového sprievodcu.

Sygic Travel vám ukáže, kde sa nachádzajú turistické atrakcie a ostatné užitočné miesta a dokáže vás navigovať k nim. Ak potrebujete zmeniť svoje plány, tento plánovač výletov vám odporučí, čo môžete robiť iné, blízko vašej polohy. Nezáleží na tom, kam idete, Sygic Travel vám pomôže vytvoriť cestovný denník a užívať si valentínske výlety naplno.

Dostupné: iOS, Android

2. TripAdvisor

TripAdvisor je najväčšia internetová komunita cestovateľov. Táto aplikácia príde vhod najmä pri plánovaní toho, čo chcete robiť a kde chcete jesť. Či už ide o okamžitú situáciu alebo plánovanie na niekoľko dní, týždňov vopred. 

Mobilná aplikácia je pomerne jednoduchá, avšak svoj účel plní a okrem hľadania názorov iných používateľov sa môžete aj vy veľmi jednoducho stať tým, kto radí a hodnotí ubytovanie, reštaurácie, atraktivity a ďalšie veci, trebárs aj po valentínskej večeri, napríklad v Miláne.

Dostupné: iOS, Android

3. Booking.com

Opäť jedna z aplikácií, ktoré sú medzi cestovateľmi dobre známe. Booking je služba, pomocou ktorej si jednoducho nájdete ubytovanie. Stačí zadať odkedy, dokedy, kde a vybrať si z bohatej ponuky dostupných ubytovaní. 

Booking.com oceníte aj v prípade, že cestu plánujete s polročným predstihom, ale aj vtedy, keď ostanete uprostred sveta bez ubytovania a potrebujete niečo súrne nájsť. Jedným riešením je ísť do najbližšieho hotela, druhým riešením je skontrolovať dostupné formy ubytovania cez Booking. 

Dostupné: iOS, Android

3 tipy na romantické výlety

Rakúsko: Objavte čaro Salzburgu – Mozartovho domova

Salzburg je mesto, ktoré sa vám dostane pod kožu. Jeho návštevu si užijú milovníci histórie aj kultúry, rovnako ako vyznávači dobrého jedla. Dominanta mesta, pevnosť Hohensalzburg, bola vybudovaná v roku 1077 a je to najväčší úplne zachovaný hrad v strednej Európe. Z hradieb sa vám naskytne nádherný výhľad na celý Salzburg. Môžete navštíviť stredoveké kniežacie komnaty alebo napríklad hradné múzeum. Najznámejšou ulicou Starého mesta na strane rieky s belostnou pevnosťou je Getreidegasse. Nad priečelím obchodov uvidíte zavesené stredoveké znaky cechov.

Salzburg sa preslávil tiež vynikajúcim jedlom. Výborné sú miestne syry, špeciality z kapusty a ryby. Obľúbené je aj Bierfleisch – hovädzie mäso dusené na čiernom pive. Nevšedný zážitok ponúkajú tzv. Mozartove večere, ktoré sa konajú v najstaršej reštaurácii v strednej Európe Stiftskeller St. Peter. Pri jedle hrajú hudobníci a speváci v historických kostýmoch a s barokovými hudobnými nástrojmi. Podľa receptov z Mozartovej doby sú pripravené aj pokrmy.

Slovensko: Rozprávka za humnami – užite si zasneženého Valentína v Tatrách

Milovníkom zimy a lyžovania sa ponúka domáca zasnežená romantika v Tatrách. Či už patríte medzi vyznávačov zimných športov, alebo dávate prednosť skôr prechádzkam či popíjaniu vareného vína s výhľadom na Nízke Tatry, horských stredísk v Liptovskom regióne nájdete hneď niekoľko a na svoje si prídu začiatočníci i pokročilí lyžiari.

Najväčším a iste aj najobľúbenejším strediskom je Ski centrum Jasná Chopok v Demänovskej doline, v ktorom sú tie najlepšie prírodné podmienky pre všetky druhy zimných radovánok. Toto známe stredisko vám ponúkne viac ako 45 kilometrov zjazdoviek na severných aj južných svahoch Chopka. Bonbónikom je rozprávkový výhľad na horskú krajinu.

Kraj okolo Liptovského Mikuláša je neobyčajne bohatý na veľké množstvo prírodných krás. Pokiaľ navštívite jednu z miestnych tradičných kolíb, určite si objednajte pravé slovenské bryndzové halušky. Tie si spolu s ďalšími dobrotami môžete dožičiť napríklad v neďalekej reštaurácii Koliba v Liptovskom Hrádku, ktorá vás svojím sedliackym vzhľadom prenesie o sto rokov do minulosti.

Česká republika: Romantické Karlove Vary v zime

Pokiaľ vás nadchla myšlienka odpočinku v kúpeľoch a súčasne by ste si radi prešli historické centrum mesta bez davu turistov, navštívte v zime Karlove Vary. Sú zrejme najznámejšími kúpeľmi na území Českej republiky. Samotná kúpeľová časť mesta sa rozkladá pozdĺž rieky Teplá, ktorá nespočetnými lávkami a mostami dodáva kolonáde jedinečný romantický nádych.

História mesta siaha do druhej polovice 14. storočia. Karlove Vary vďačia za svoju nezameniteľnú podobu dvojici architektov Fellner a Helmer, ktorí stoja za projektmi budov, ako sú Kúpele I, Mestské divadlo či svetoznámy grandhotel Pupp. Z ďalších architektonicky významných stavieb stojí za zmienku hotel Imperial, ktorý je do istej miery ikonou mesta.

V Karlových Varoch nájdete spolu 16 prameňov, pričom za sedemnásty prameň sa považuje Becherovka. Tunajšiu minerálku si najlepšie vychutnáte z typických kúpeľových pohárikov. Popíjanie vám spríjemní päť kolonád a mnoho malebných altánkov. Jednou z možností, ako sa dostať do Karlových Varov je aj voľba zelených autobusov FlixBus, ktoré jazdia z Bratislavy do Karlových Varov s jedným prestupom v Prahe a cena lístkov okolo sviatku sv. Valentína začína na 13,50 EUR.

Prečítajte si aj:

Valentínske darčekové inšpirácie

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.