Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ako financovať kúpu nového auta? Ak ste s tých šťastnejších, budete si môcť auto dovoliť z úspor. Pre ostatných existuje hneď niekoľko alternatív .Ktorá je tá najlepšia pre vás?

Ak nemáte problém počkať si na úplné vlastníctvo vozidla, mali by ste sa porozhliadnuť po autách na splátky. Ak ho vlastniť nepotrebujete (potrebujete ho na podnikateľské účely) aj pre vás existuje riešenie. Najpopulárnejšie sú operatívny alebo finančný lízing. Aký je medzi nimi rozdiel?

  • Finančný lízing je z tejto dvojice populárnejší. V tomto prípade auto vlastní firma, od ktorej si ho prenajímate. Na vozidlo máte predkupné právo a po splatení lízingu a akontácie (zálohy) sa stanete právoplatným majiteľom auta. Záloha je zväčša 30 % až 40 % z ceny vozidla.
  • Operatívny lízing je pre vás výhodný v prípade, že auto vôbec nepotrebujete alebo nechcete vlastniť. Auto si prenajímate bez nároku na predkupné právo. V tomto prípade za auto neuhradíte zálohu.

V čom spočívajú výhody týchto dvoch spôsobov financovania automobilu?

  1. Rozloženie financií

Pri oboch platí, že zaťažia vaše financie menej ako kúpa vozidla. Platby sa rozložia do obdobia, ktoré si stanovíte spolu s prenajímateľom vozidla. Pri celkovej výške splátky je dôležitý aj model a ročník vozidla, o ktoré máte záujem. Môžete si tak dopriať aj drahšie auto, ktoré budete môcť používať počas celej dĺžky splácania. 

Ak si kúpite auto na lízing, nebudete sa musieť báť, že vám nezostanú úspory na iné investície. Túto stránku oceníte nielen ako súkromná osoba, ale potešiť by mohla aj podnikateľov. Nemusíte sa obávať, že by sa splatená čiastka menila podľa vývoju na trhu. Stanovená lízingová čiastka je pevná aj napriek zmenám úrokových mier alebo kurzu eura.

  1. Jednoduchý proces kúpy

S kúpou nového vozidla sa môže spájať aj nepríjemný proces vybavovania finančných prostriedkov. Tie môžete získať aj formou úveru. Úver na kúpu vozidla je však pre mnohých nedostupný alebo ťažko získateľný. Lízing je vo všeobecnosti dostupnejší a s jeho procesom sa nespája nekonečný svet byrokracie a dokazovania príjmu.

PeniazeZdroj: pexels.com/ Karolina Grabowska

K úverom sa všeobecne viaže dlhá doba čakania na schválenie. Proces schvaľovania je pri lízingu jednoduchší – teda aspoň pre vás ako kupujúceho. Všetko potrebné má na starosti lízingová spoločnosť. Vy len donesiete potrebné dokumenty a podpíšete zmluvu.

  1. Poistenie bez starostí

Vďaka lízingu môžete mať výhodnejšie poistenie. Platí to pri oboch variantoch. Pri operatívnom vám pri každej splátke môže spoločnosť hradiť platenie poistenia alebo diaľničných poplatkov. 

Existuje aj možnosť, ako ušetriť aj pri finančnom lízingu. Pri nej je kľúčové, ktorú lízingovú spoločnosť si vyberiete. Tie s väčším obratom môžu disponovať zľavami od poisťovní. Poistenie prostredníctvom lízingovej spoločnosti je potom lacnejšie ako individuálne poistenie vozidla.