Vyskúšali sme päť reproduktorov, ktoré majú akceptovateľnú cenu vzhľadom na ich možnosti. Začíname na hranici 50 eur a končíme na hranici 230 eur. Je pritom fakt, že každý reproduktor si svoju cenu obhájil. Len jeden model v teste sa nám zdal drahší, vzhľadom na to, akú poskytuje reprodukciu. Tu sa ale platí za odlišný koncept a plnú výbavu najdôležitejších funkcií. Myslíme tým X-Mini Clear.

Občas sa objavuje funkcia na spájanie reproduktorov. Už roky sa k nej staviame skepticky. Aká je šanca, že si kúpite dva kompatibilné reproduktory alebo váš kamarát bude jeden taký istý ako vy? Aká je reálna šanca, že za oba dáte viac ako 200 eur?

Výrobcovia však párovanie dvoch reproduktorov hrdo prezentujú. Nám sa toto páči a výrazne to rozšíri zvuk. Kupovať ale dva takéto modely? Asi nie a za danú cenu by sme kúpili iný z vyššej kategórie.

Najčastejšie funkcie v multimediálnych reproduktoroch

NFC – zjednodušené pripájanie cez Bluetooth za pomoci tejto technológie. Na smartfóne aj reproduktore sa automaticky zapne Bluetooth a prejde do režimu párovania. Všetko by sa malo vykonať automaticky.

AUX vstup – výhodou je, ak má reproduktor nielen pripojenie  cez Bluetooth, ale aj cez audiokábel. Jeho využitie je potom o niečo univerzálnejšie.

Odolnosť – tu sa jednotlivé modely líšia a treba sledovať inštrukcie výrobcu. Kým jeden potvrdí certifikáciu stupňom krytia IP kódom, iný ju mať nemusí. No udáva napríklad možné umytie vlhkou handričkou alebo odolnosť proti striekajúcej vode. Pogumovanie zvolia výrobcovia na zvýšenie odolnosti pri pádoch alebo vonkajšom použití.

Handsfree – priamo v reproduktore sa nachádza aj mikrofón. Vtedy sa reproduktor bude dať použiť ako handsfree a prichádzajúci hovor automaticky pozastaví prehrávanie hudby a prepne ho do reproduktora.

Multipárovanie – menej častá, no o to užitočnejšia vec. Reproduktor umožní spárovanie s dvomi/tromi vstupnými zariadeniami a hudbu začne prehrávať z toho, ktoré sa ako ďalšie pokúsi k reproduktoru pripojiť.

Rozšírené stereo – buď môžete spojiť reproduktory do seba tak, že oba budú hrať rovnaký obsah alebo sa rozdelia na pravý a ľavý kanál. K ovládaniu tejto možnosti už potrebujete aplikáciu pre Android alebo iOS priamo od výrobcu daného reproduktora.

 

Creative Sound Blaster Roar 2

Reproduktor je o 20 % menší ako jeho predchodca. Je to vidieť, nie je to len marketingový údaj, ktorý by používateľ vo výsledku nepostrehol. Ide o skutočný multimediálny reproduktor – je totiž nezávislý na počítači alebo inom vstupom zariadení. Má vlastný slot na microSDHC kartu, funkcie, ktoré inde nenájdete a samozrejme aj klasické spojenie s Bluetooth cez NFC. Telo je plastové v kombinácii s kovovou prednou (vrchnou) mriežkou chrániacou meniče. Bočné pasívne meniče sú odokryté, výrobca hovorí o lepšej reprodukcii basov. No záleží na meničoch a technológii.

Product_SB_Roar_2_Black_Perspective_Vertical.jpg_nowat_vyd5_nowat

Nie je jednoznačne definované, že odokrytý menič hrá lepšie. Tu sa to však podarilo a výsledkom je nielen pulzujúci efekt pri silných basoch, ale aj dobrá dynamika. Reproduktor sa dá používať po ležiačky aj „na stojáka“. Hlavný basový menič je obklopený dvomi výškovými meničmi. V tejto kombinácii získate pri reprodukcii naležato silnejšie basy, no menej výrazné výšky a smerovanie k používateľovi. Hoci by sa z textu zdalo, že je to nevýhoda, opak je pravdou. Práve večernú hudbu sme si zvykli počúvať v tomto režime. Stojatý režim nám vyhovoval svojou vyššou reprodukciou v oblasti stredov a výšok cez deň. Faktom ale je, že stojatý režim sme využívali vďaka značnej úspore miesta na stole. Reproduktor má dva zosilňovače. Jeden na stredy a výšky, druhý je pre subwoofer. Výsledkom je vynikajúce podanie všetkých frekvenčných zložiek, má to však jedno „ale“. Reproduktor poskytuje tri režimy prehrávania. Klasický, teda bez rozširujúcich technológií. Ďalšie dve sú Tera BassRoar. Z minulosti tu zostal „sexistický“ hlas, ktorý povie názov zapnutej funkcie. Prvých desaťkrát to aj berieme, potom to už vyrušuje. Tohto by sa mohol výrobca zbaviť. Navyše ide o pomalé prepínanie medzi režimami, ak teda vnímame Roar ako najpokročilejší režim kvality prehrávania. Reproduktor treba najprv zapnúť, to trvá tri sekundy, stlačením tlačidla Roar aktivujete basovú funkciu, počítajte s dvomi sekundami a pozastavením reprodukcie. Ďalšie dve sekundy a ticho pokým sa dostanete k hláseniu „Roar on“. Toto malo byť vyriešené prepínačom, miesta na ovládacom paneli je predsa dosť.

Ovládací panel reproduktora Creative SB Roar 2

Ovládací panel reproduktora Creative SB Roar 2

Reproduktor sa dá napájať z elektrickej siete alebo cez microUSB konektor (týmto zároveň prepojíte Roar 2 k PS 4). Prepojenie so zdrojom zvuku je bezdrôtové prostredníctvom Bluetooth, no použiť môžete aj AUX audiokábel. Reproduktor slúži zároveň ako handsfree a umožňuje stlačením tlačidla na jeho tele nahrávať hovory alebo akýkoľvek hlasový vstup z porád. Hodí sa teda aj do konferenčnej miestnosti. Ďalšie tlačidlá slúžia na ovládanie skladieb po vložení pamäťovej karty.

Zobrazenie vnútorného usporiadania meničov v modeli Roar 2

Zobrazenie vnútorného usporiadania meničov v modeli Roar 2

Reproduktor sa nám svojou výbavou páčil, okrem zrušenia hlasového sprievodu aktivovaných funkcií by sme prijali aj pozastavenie blikanie troch LED vždy, keď je reproduktor zapnutý a je pripojený aj do elektrickej siete dodávaným adaptérom. Taktiež po spojení s PC cez USB kábel nefungovalo správne nastavenie hlasitosti. Ovládanie je treba riešiť cez tlačidlá na zariadení a tie majú niekedy vyšší úrovňový skok.

Po zvukovej stránke sa nám reproduktor páči. Výrobca ponechal na výber tri režimy. Roar 2, ktorý zosilní dynamiku basov, stredy s výškami a hlasitosť totiž nie je univerzálnym režimom. Pri filmoch bol skvelý, pri hudbe sme ho občas prepli na TB režim.

Špecialitou je režim zaspávania. Reproduktor bude postupne znižovať hlasitosť, a to buď počas 15 alebo 30 minút. Vhodné je to pre deti na počúvanie rozprávok, reproduktor sa potom sám vypne a nehrá celú noc.

Hodnotenie:
+ kvalitné spracovanie, rozmery, dve polohy používania, kvalita zvukového prejavu, rozšírené možnosti o unikátne funkcie
– pri rôznych žánroch je treba meniť typ reprodukcie tlačidlom Roar

Cena: 229,99 EUR
Zapožičal: Creative

 

JBL Flip3

Tretí reproduktor Flip prináša ďalšie vylepšenia a osem farebných variantov. Telo má potiahnuté látkovým povrchom. Je odolný voči postriekaniu vodou alebo dažďu. Ak ho zašpiníte, môžete ho umyť. Nie je však plne odolný proti ponoru. Malé telo ukrýva konfiguráciu 2.1. Na bokoch sú basové meniče. Výhodou tohto modelu je, že poslúži aj ako handsfree. Podporuje funkciu JBL Connect a z tejto technológie sme nadšení. Je to presne taká technológia na prepojenie dvoch reproduktorov, ako si predstavujeme. Stlačíte príslušné tlačidlo na každom reproduktore a o pár sekúnd sú spojené. Vytvoríte si tak rozšírený zážitok z počúvania. Bez čítania návodu a laborovania čo stlačiť, ako dlho, kedy atď. Veď to možno poznáte z iných „user-friendly“ reproduktorových technológií.

jbl-flip-3-colors_vyd5_nowat

V JBL sa toto podarilo. Netreba k tomu smartfón, ani žiadne špeciálne prepínania do špeciálneho režimu hneď po zapnutí. Ako sme konštatovali v úvode, asi málokto si kúpi reproduktory dva, no ak sa stretnete s niekým, kto má druhý model podporujúci túto technológiu, využite ju. Bluetooth umožňuje pripojenie troch zariadení naraz a prehrávanie z nich podľa posledného zdroja zvuku, ktorý začne hrať. Takisto pekná vlastnosť. Vďaka tomu si môžete pripojiť reproduktor k notebooku, tabletu a smartfónu a nebudete limitovaní potrebou nového párovania. Reproduktor sa dá použiť aj v stojacom režime. Nebadali sme problém so zvukom pri zakrytí jedného basového meniča na boku. Ak chcete šetriť miestom, pokojne si reproduktor môžete postaviť zvislo. Vo vertikálnej polohe si sám nájde polohu podľa vyváženia. Tlačidlá na úpravu hlasitosti sú vystúpene, rovnako ako BT tlačidlo a to na prijímanie hovorov. Prepojovací konektor na audiokábel a microUSB konektor na nabíjanie je pod gumovým krytom. Je dosť problematické ho odňať nechtami a príliš to neodporúčame. Potrebujete teda nejaký ostrejší nástroj (príborový nôž). Toto je nepraktické a výrobca to nezvládol. Reproduktor bude treba po maximálne desiatich hodinách prehrávania nabíjať a mať vždy niečo, čím vypáčite krytku sa nám javilo ako nezvládnuté zo strany výrobcu.

Hudobne je to konfigurácia 2.1, no treba sa pohrať so zvukom a keď môžete, zvýšte si intenzitu nízkych tónov na zvukovom vstupe. Teda v počítači napríklad vo Winampe alebo smartfóne. Prejav basov je totiž tak akurát vyvážený. Nezaškodila by však väčšia dynamika. Pri vyšších hlasitostiach sú podstatne výraznejšie a na ozvučenie menšej miestnosti si s reproduktorom úplne vystačíte. Pri nižších hlasitostiach bolo viac počuť stredy než nízke tóny. Je to však detail pre vyladené ucho. Ostatní nebudú mať k zvukovej stránke žiadne výhrady.

Hodnotenie:
+ kvalita spracovania tela, farebné vyhotovenia, JBL Connect, čistota výšok a stredov, jednoduché párovanie
– krytka na nabíjanie

Cena: 129 EUR
Zapožičal: www.jbl.sk

 test_repro_2015_vyd5_nowat

Urban Revolt Dune 3D

Tento reproduktor síce nemá internú batériu, no má niečo navyše. Tým je hudobný výkon a robustné spracovanie. Hodí sa tak ako domáci reproduktor s možnosťou pripojenia cez AUX alebo Bluetooth. Na zadnej strane je konektor napájania pre dodávaný adaptér, AUX vstup a dobrou správou je, že v balení nájdete prepojovací audiokábel. Môžete si tak reproduktor prepojiť so zariadením, ktoré BT nemá alebo ho jednoducho s týmto modelom nepotrebujete bezdrôtovo párovať. Ocenili sme aj USB konektor na nabíjanie zariadení s dvoma režimami prevádzky.

trust-urban-revolt-dune-wireless-3d_vyd5_nowat

 

V jednom z nich je vhodný na nabíjanie smartfónov alebo napríklad hudobných prehrávačov či napríklad inteligentných náramkov a hodiniek. V druhom s vyšším výkonom je určený na nabíjanie tabletov. Tie by ste v prvom prepnutom režime buď nenabili vôbec alebo len veľmi pomaly. Špecialitou tohto reproduktora je diaľkové ovládanie, ktorým okrem iného zapínate práve 3D režim zvuku. Ten je signalizovaný zelenou LED diódou. Horný panel okrem tejto LED obsahuje tlačidlá na ovládanie hlasitosti a skladieb. Po spojení s niektorými zariadeniami sme nemohli ovládať hlasitosť priamo cez ne ale len cez tlačidlá na hornej strane reproduktora.

Celkovo má zostava šesť reproduktorov. Vpredu štyri meniče, na bokoch po jednom a vzadu vzduchový tunel z basového meniča. Kto chce silné a dynamické basy, tu si príde na svoje. Miestami sa nám javili mierne tvrdšie. Pri reprodukcii sme tiež mierne upravili výšky, nakoľko tie boli zreteľné. Pri využití reproduktora Dune ako handsfree je to výhoda, inak sa mierne pretláčali do popredia. V každom prípade sme viac-menej spokojní s vyvážením zvuku. Dune je univerzálny model pre rôzne skladby, poslúži aj pri ozvučení filmov alebo hier. Je to vlastne univerzálny model. Jeho jediným rozdielom oproti ostatným testovaným je veľkosť, samozrejme už spomenutý vyšší výkon, a to, že je určený na doma. Potrebujete ho totiž napájať. Spomenúť musíme aj jemné korigovanie hlasitosti. To býva v prípade digitálnej úpravy cez tlačidlá výrazne skokové, a tak je problém večer nastaviť prijateľnú hlasitosť. Jeden stupeň je príliš tichý, druhý už je hlasitý. V tomto prípade je krokovanie tak nastavené, aby si používateľ ľahko prispôsobil hlasitosť. Naopak pri potrebe rýchlo zvýšiť hlas je treba použiť smartfón alebo niekoľko sekúnd držať tlačidlo.

Hodnotenie:
+ robustné telo, výbava meničov, diaľkové ovládanie, vyladený 3D zvuk
– bez akumulátora, pomalá korekcia hlasitosti

Cena: 129,99 EUR
Zapožičal: Urban Revolt

Urban Revolt StreetBeat

Zaujímavo ladený reproduktor v sebe kombinuje dve stránky dizajnu. Kým povrch je členitý štvoruholníkmi, hlavné telo je v tvare kvádra. Vzadu je konektor microUSB na nabíjanie a audiovstup. Kábel je aj v tomto prípade v balení, čo veľmi oceňujeme. Používateľ má tak všetko, aby mohol reproduktor používať po rozbalení, a to nielen so zariadeniami s technológiou Bluetooth. Zapínanie je prostredníctvom klasického dvojpolohového vypínača, takisto na zadnej strane. Vpredu svieti len modrá LED dióda ak máte reproduktor prepojený bezdrôtovo.

116163_vyd5_nowat

To bol aj náš prípad, prepojenie so Sony Walkmanom nebol žiadny problém, rovnako tak ovládanie hlasitosti z Walkmanu. Na spodnej strane sú gumové nožičky v tvare štvorca a pevne držia na rôznych hladkých povrchoch. Je to výhoda, no pri nízkom profile reproduktora sa netreba obávať jeho prevrhnutia. Ide o stereo model a po zvukovej stránke je viac počuť výšky a stredy. Takáto reprodukcia sa hodí na hlasové využitie. Vyskúšali sme si to a po stránke reprodukcie vyšších tónov je vďaka tomu lepšie počuť hlas človeka. Tak isto je to vhodné pri filmoch, no počúvanie hudby bude vyžadovať úpravy ekvalizérom. Basy sú tvrdšie a chýba im dynamika. Inak ide o dobre použiteľný reproduktor. Je dostatočne pevný, aby poslúžil mladším a zároveň menej náročným používateľom.

Hodnotenie:
+ dizajnové spracovanie, cena, handsfree
– absencia dynamiky basov

Cena: 49,99 EUR
Zapožičal: Urban Revolt

X-mini Clear

Výrobcu miniatúrnych reproduktorov X-mini mnohí poznajú. Tento raz sme vyskúšali jeho väčší model s názvom Clear a ponúka v sebe hudobný systém v konfigurácii 2.1. Vzhľad je rozhodne netradičný. Ide o plastové telo, čo v zásade nevadí, no viac nám prekážalo blikanie a svetelné efekty. Dajú sa však vypnúť. No predpokladáme, že je tu skupina používateľov, ktorí budú chcieť práve niečo takéto – efekty podľa intenzity nízkych tónov. Reproduktory sú umiestnené do prednej strany. Pri umiestnení reproduktora nie je až tak nevyhnutné dbať na jeho polohu. Prekvapivo sa nám osvedčila poloha nižšie v porovnaní s výškou hlavy používateľa. Vtedy lepšie vynikli basy. Basový reproduktor je uprostred dvoch stredo-výškových. Subwoofer má priemer 70 mm, ostatné dva 40 mm. Predný panel s látkovým krytím sa dá odobrať. Je totiž pripevnený magnetmi. Kto má rád vzhľad s odhalenými meničmi, tu si príde na svoje. Reproduktor tak vyzerá podstatne lepšie. Vlastne sa priamo počíta s tým, že mnohí z používateľov ho budú používať práve bez bočného panela.

1._CLEAR_WHITEBG_45FRONTL_KEY_01_(Hi_Res)_vyd5_nowat

Zadná strana má USB konektor na nabíjanie ďalších zariadení, vstup na externé napájanie a audiovstup. Celkovo je konštrukcia pevná a nikde nič nerezonuje. Spodná strana má kruhové gumové nožičky. Ovládanie je riešené cez dotykové tlačidlá. Tými sa reproduktor zapína, menia skladby aj hlasitosť. Reproduktor má na hornej strane svoj vlastný mikrofón, takže ho môžete využiť aj na telefonovanie zo smartfónu alebo z počítača napríklad cez Skype.

Reproduktor má dosť vysokú cenu. Ide o trochu iný koncept a chápeme, že sa výrobca vydal inou cestou. Inde za to máte aj odolnosť proti striekajúcej vode a povedzme aj lepší zvuk. Basy sú dostatočne silné a dynamické, no výšky sú viac zreteľné, ako by sme chceli. To platí už po ich stlmení ekvalizérom.

Hodnotenie:
+ dizajn, pre niekoho osvetlenie hudby, kompaktná zostava 2.1, NFC
– príliš jasné výšky, vyššia cena

Cena: 192 EUR
Zapožičal: WESTech

Verdikt touchIT

Creative SB Roar 2 sa nám vo výsledku páčil. Jeho cena vzhľadom na poskytované funkcie a kvalitu prehrávania je primeraná. No prekážali nám niektoré veci. Tie môžu byť výsledkom subjektívneho vnímania. Inak ide o podarený reproduktor a na trhu by ste len veľmi ťažko hľadali takýto univerzálny koncept s funkciami na doma alebo do firmy. JBL Flip 3 je odolný reproduktor, ktorý aj dobre vyzerá. Má silné basy a pri vyšších hlasitostiach sa postará o dobrý zvukový zážitok. Jedinou nevýhodou bola pre nás zle odnímateľná krytka na nabíjanie. Urban Revolt Dune 3D je rozmerovo najväčší z testovaných reproduktorov. Má šesť meničov a je určený na domáce použitie. Absencia akumulátora nám prakticky nechýbala. Je jasné, že Dune nie je veľmi na prenášanie. Kvalita zvuku je veľmi dobrá, chválime 3D efekt a celkovú dynamiku. Tiež aj dobrú cenu. Urban Revolt StreetBeat je vhodný pre menej náročných používateľov. Slabá dynamika basov síce vyzdvihuje výšky a stredy. To využijete pri funkcii handsfree, no pravdepodobne bude reproduktor slúžiť viac na hudbu ako volania. X-mini Clear je zaujímavý reproduktor, no prehrávanie bolo deformované silným prejavom výšok. Získate aj silné basy, no výšky treba dodatočne tlmiť ekvalizérom. Blikajúci efekt zaujme svoju skupinu používateľov, ocenili sme aj NFC. Dotykové ovládanie je závislé od vkusu konkrétneho používateľa.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.