O podvody nie je núdza, no 350 eur za vaše nahé fotografie naozaj nedostanete.

Na facebookovom profile stránky Hoax.sk sa objavili informácie o novom podvode. Teraz sa nesnaží vylákať peniaze ale ich fotografie. Konkrétne ide o nahé fotografie a ako sa uvádza v niektorých správach, postačí poslať fotky pŕs. Odmenou za to má byť 350 eur. Je len veľmi málo pravdepodobné, že by sa niekto nechal na tento typ podvodu nalákať, avšak informujeme o tom aj vzhľadom na to, že ide o istú obmenu tradičného klamstva, ktoré sa šíri po internete. Musíme však zároveň dodať, že stále sa nájdu ľudia, ktorí takýmto správam môžu uveriť.

Na falošné SMS alebo emaily tváriace sa ako poslané od doručovateľských alebo poštových služieb sme si už zvykli a používatelia sú tým pádom ostražitejší. Okrem nahých fotografií by ste nemali posielať ani vaše bežné fotografie neznámym kontaktom na internete. V poslednom období aj vzhľadom na narastajúci počet príspevkov ohľadne umelej inteligencie sa ukazuje, že je čoraz jednoduchšie zneužiť aj fotografie konkrétnych používateľov.

Dnešné nástroje AI sú zatiaľ vo vývine, no aj cez to všetko už dokážu vytvoriť animované sekvencie, respektíve kompletné video obsahujúce človeka, ktoré je poskladané z jeho fotografií fotenými z rôznych uhlov. Upozornenia sa týkajú aj rodičov, ktorí zdieľajú fotografie svojich detí a už v ich rannom veku im začali vytvárať akýsi facebookový profil alebo dátovú stopu na internete. Toto s obľubou môžu zneužívať rôzne skupiny, ktoré sa následne zameriavajú na vytváranie či už fotomontáží alebo priamo videí, kde budú vďaka umelej inteligencii pretransformované osoby do zdanlivo živého video záznamu.

Zdroj: Hoax.sk FB

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.